teisipäev, 5. oktoober 2010

Meil on oma ussifarm.

Ja nii ongi.Üks hea inimene , kes minu käest sibulaid käis hankimas, mainis kuidagi jutu sees, et tema tellis põhu ja hobuse sõnniku paremaks komopsteerimiseks kuskilt sõnniku usse.Et pidavat jubedad töörügajad olema.Jutt tundus mullegi huvipakkuv, kuna küülikute jäätmekäitluse hunnikus on enamik hein ja natuke pabularosinaid.Millal see siis üskkord põllu väetiseks mutub?Nii saabuski meile koos kotitäe sõnnikuga(nagu seda väärt kraami meil veel vähe oleks :D) seltskond "komposti madusid".Vihmaussi moodi küll, aga siiski natuke peenemad ja oluliselt vitaalsemad.Tibusid loetakse küll sügisel, meie enda madusid siis kevadel.

Alljärgnevalt mõningaid põnevaid noppeid netist "madude" elu kohta :

Kui ussid on kahe-kolmekuused, hakkavad armunud ussid iga nädal komposti jätma väikesi rediseseemne suurusi ning sidrunikujulisi kookoneid, millest soodsate olude kestmisel koorub mõne nädalaga vähemalt kaks valge niidijupi taolist noort ussi. Kui eluruumist ja söödavast puudu ei tule ja ka temperatuur ning niiskust on mokka mööda, jätkub generatsioonide lisandumine pidevalt, kuid seda pole siiski karta, et ühel hetkel uss kaob.
 Kui kodus jäätmeid revideerida, leiab sealt ikka midagi, millele ussi hammas (piltlikult) peale hakkab. Niidetud muru, mahalangenud lehti, toidujäätmeid, kohvipaksu, teepakke, vana sõnnikut, banaanikoori, köögiviljajäätmeid. Pisut mulda või peenikest liiva tuleb ka lisada, seda on neil vaja toidu peenestamiseks. Kassi- ja koerakakast nad vaimustatud ei ole, õlist nõretavaid toidujäätmeid ja tsitruselisi ka ei himusta.

4 kommentaari:

  1. Minul nad talve üle ei elanud kahjuks. Kalapüügi harrastuse pärast sai toodud ja siis selgus, et kala ka neid eriti ei taha. Muidu pidid sita päris ilusti kompostiks meisterdama :)

    VastaKustuta
  2. Lootus sureb viimasena :D
    Eks oleneb vist talvest ka ja kui kevadeks tõesti on lage hunnik, pole kahju ka nii suur.

    VastaKustuta
  3. Ma mõtlesi, et sul ikak villafarm :D Või on need ussikesed karvased? :P (nali)
    Kuskil kontoris peeti ussifarmi, telkus kunagi näitas. Kõik koffipaks jm seline ködi läks neile söödaks. Põnev, jälgime su ussifarmi ja ootame uudiseid :D
    -Monika

    VastaKustuta
  4. Ilmselt samad ussikesed, mis kontorirottidelgi...mina lõin enda omad õue, vaadaku ise, mis kihva alla saavad :)kohvipaksu ma ka ei jaksa põllu serva tarida.Maaelu võlud ja valud :)

    VastaKustuta