teisipäev, 12. oktoober 2010

Lammastest, villast ja kirjust lõngast

Tänaseks on siis selle aasta pügamised pügatud.Iga sügis ma mõtlen, et millal seda lammast oleks õige pügada, liiga vara ei ole veel piisavalt villa seljas, liiga hiljaks jäädes aga on oht lammas õues ära külmetada.Tundub nii, et ilm läheb siiski käest ära ja õhtul kolisid lambad meil ööseks lauta.Käisin veel eile ninasid katsumas, et kui "jäised" nad ikka on :)Lammaste näod venisid igatahes täna õhtul ülatusest pikaks, et kas NÜÜD?Eks oota nemadki seda koju saamist, vähemalt nädal aega käivad juba väraval õhtuti "mölisemas".
Pügatud villaga jäin samuti väga rahule.Valge ja must peenvillakas andsid praktiliselt võrdselt villa, pruunil tundub see villakasv natuke väiksem.Peaks hakkama kaaluma ja üles märkima, teaks võrrelda ja ka aretuses olek lihtsam valikuid teha.Üllatuse valmistas väike , meie ainuke maalammas.Pügamislaual oli vait nagu sukk, ei rapsinud üldse ja selline tunne oli, nagu keegi oleks talle "pügamisneeduse" peale pannud.Ju oli siis aastaseks saamisega ka täis lambaaru pähe tekkinud :DVahel loen, kuidas maalamba kasvatajad uhkusega mainivad, et sellel ja sellel lambal ikka tilbad...minule nad eriti rõõmu ei valmista, sest pügamisel on nad väga tüütud :).Aga sel korral olin targem ja pügasin kääridega ringi ümber ja edasine läks juba libedalt.Villa kogus oli sellise väikse looma kohta üsna aukartust äratav ja ei saa kurta ka villa kvaliteedi üle.Säbruline ta polnud, küll aga täiesti  omamoodi.Kedrata oli ka hea.Kui talle nüüd meie peenvilla poiss ka meeldiks, siis võib tema järglastelt päris põnevat tulemust oodata.

Üks kirju lõng valmis mul ka.

2 kommentaari:

  1. Ilusad lõngad! Tilpadest niipalju, et need teevad lamba kuidagi eriti arhailiseks ja eriliseks, kuigi nende otstarve on mulle senini arusaamatuks jäänud. Muidugi on niitmise juures alati vaja meeles hoida, kellel need on ja kellel mitte. Ühel meie sellekevadisel mustal tallel on hõbedased tilbad juskui kellukesed lõua all-väga armas!

    VastaKustuta
  2. Ma ka ei suutnud välja mõelda, et MIKS nad seal peavad olema :)Arhailine, seda küll, kuigi ma eeldaks arhailise looma puhul lühemat saba :)), meie omal ikka jagub teist :)Mees pakkus muidugi oma varjandi välja, et "unustame korraks kaela pügamisega need tilbad ära", masin ei teeks vist teist häält ka :DDD(must huumor).
    Tallena oli teda kuidagi eriline väljakutse pügada, loom ise väike, kõhualune, tagumik ja kael olid paksu villaga,niiet vaikselt võttis vanduma.Hakkasin juba mõtlema, et pean pügamismasina kõrvale panema ja käärid võtma.Õnneks kasvas lammas ja kasvasid ka need "lastehaigused" välja.

    VastaKustuta