reede, 26. november 2010

Sokilõngad

"Lumi on maas ja kolm hanepoega õue ei saa "....ehk õige aeg on asuda sokilõngade kallale.Lõngad on kedratud mitmest koeravillast kokku, maalammast ka toeks ikka juurde.Tegin nad natuke jämedamad, sest ma ise käin nagu pätajalg, kaloss paksu soki otsas ja sealt ei hammusta ükski pakane läbi.Sellist lõnga võiks kududa lambavillast lõngaga kahasse, sokk jääb tugevam ja peab kauem vastu. 

4 kommentaari:

  1. Küll sul käib see ketramine kiiresti:) Ja nii kenad lõngad tulevad ka.
    Kas oled muidu aega ka võtnud, et mitu pooli täit lõnga teed tunnis?

    VastaKustuta
  2. :)), Ole nüüd, poolitäis, ehk ca 80 g vamislõnga võtab päris mitu tundi aega.Kui aus olla, siis igajumalakord ma mõtlen, et "nii, vaata nüüd kella ja enne ei tõuse, kui lõng valmis", aga Figaro, nagu ma olen, siis vahepeal juhtub mul seitse asja, mil ma tõusen voki tagant...küll küsib Jassu tuppa, küll lõugavad lambad heina juurde, küll on küülikud janus ja toit põleb pliidi peal :).Noh ja nii ma ei teagi ...kaua siis ? :))Lisaks on vaja arvestada tegelikult kogu protsessiga, kraasimine, kraasil kokku segamine, ketramine, korrutamine , lõngapesu ja vihi kokkukerimine.
    Vaatsin ka sinu esmalapsukestest lõngapoega, mul olid algul samasugused jämedad vorstid icc, aga kui õnnelik ma esimeste lõngade puhul olin .)Olgu, et praegu mõtlen, kuidas nad mul värtnast läbi mahtusid üldse..:))Aga meistriks ei sünnita, vaid saadakse läbi higi, vere ja pisarate.Ps. Alusta ketramist tavalise lambavillaga, koeravill on algajale paras pähkel :)Jaksu sulle.

    VastaKustuta
  3. Vot see vorstikestest spageti saamine ongi vist harjutamise asi, sest sinul on nüüdsekd küll juba nagu tehase kedratud lõngad- peenikesed ja ühtlased;) Loodan, et jõuan ka sinnamaani kunagi ikka:D

    VastaKustuta
  4. On ,on harjutamise asi, algajana peaks valima ka villa, millest kedrata, sest muidu võib lihtsalt tuju ära minna.Mina alustasin gotlandi lamba villaga, mis on algajale täiesti sobimatu, tuim, libe nagu lutsukala ja karvane takkaotsa.Ma soovitaks sul otsida suurema % paelisvillaga maalambv villa näiteks, saad kiiremini parema tulemuse ja on kergem ka õppida.Koeravilla jõuad omal ajal tegema hakata.Isegi minul ei tule osad koeravilla lõngad sellisena, nagu ma tahaks, välja.Üks on samojeedi koera villast lõng, venita, kuidas tahad, ei jää ta mul nii ühtlane, kui ma sooviks.Mardilaadal ketrasin üle hilga aja puhast lambavilla ja päris tervendav oli, sest koeravilla kedrates tekib lõpuks selline tunne, et ma ei oska üldse kedrata...:)
    Ja angoora tahab samuti kõva praktikat ja isemoodi lähenemist....minagi alles teelahkme alguse otsa peal.
    Aga sellest, et sul välja tuleb, ma üldse ei kahtle.Aeg ja harjutamine, ei muud.Ja kvaliteetne toore ka.Peenikeseks saad sa lõnga märksa kergema vaevaga, peavalu on pigem jämedama lõnga ühtlaseks saamisega.Aga kui see ketramine ükskord käes, siis on see sulaselge nauding...)

    VastaKustuta