reede, 22. juuni 2012

Jaaniaeg

Sel aastal on mul kasvuhoones kolm arbuusi taime ja ka aiamaal kiletunneli alla ca 9 meetrit arbuusi peenart :).Aeg näitab, kas mõni "muna" sinna külge ka tuleb.Seemned sai võetud eelmisel aastal Prismast ostetud arbuusidelt, jube head olid.Üleeelmisel aastal õnnestus mul kasvuhoones saada selline pisikese pea suurune arbuus, nii magusat poest ei saa :) Nalja sai tegelikult paari päeva taguse tormituulega, kus aknast välja vaadates oli kasvuhoone läinud uitama.Leidsime ta ca 8 m kauguselt jäära aiast.Laiskus on ka hea asi, sest  õnneks olid mul tomati taimed üles sidumata(tavaliselt kasvuhoones olevate traatite külge, muidu oleks lennanud ka tomatid koos kasvuhoonega.Või äkki oleks hoopis kasvuhoone paika jäänud?:)
 Maapirn on hakanud laiutama, algselt aiamaa serva maha panduna on ta okupeerinud pool aiamaast.Aga küülikud fannavad selle taime lehti, varsi ja mugulaid, las siis olla.Tahtsin ka lutserni pildistada, aga unustasin, kenasti on need taimekesed igatahes üles tulnud.
 Maasikasaak tõotab samuti vägev tulla.
 Äntu tibud, mis peaks augusti lõpus munele hakkama on kasvanud juba "päris suure kana moodi".Kuna suure kiiruga osmikut neile valmis ei olnud, kasutasime pooleks lõigatud vaati, mis on kenasti omaks võetud.Hea all magada ja katusel olla.Kole näeb see tünn välja, aga asja ajab ära.
 Valve väljas
 Ja vanade kanadega on ka kummalised lood, umbes nagu see "pimedas toas oli 10 neegrit", tuli pandi põlema ja...kaheksa on järgi.Ei tea miks, aga olen kaotanud kaks kana.Mida maksad seda saad.


 Muidu on suur suvi juba väljas, kuid heinateoga ei julgenud veel alustada.Ei taha, et niiskeks jääks, läheb kopitama, ootame veel.
Lilled õitsevad aga täiega ja rõõmustavad silma:


 Jassul oli täna pesupäev.Pool tünni vihmavett ja šampoon tegi koeraga imet :)

Ilusat Jaanipäeva!

17 kommentaari:

  1. Ilusat jaani sullegi!
    Mis nende kanadega juhtus?

    Taive

    VastaKustuta
  2. Ma ei tea, mis nende kanadega juhtus :P.Ükspäev töölt tulles leidsime ühe sirakil maas ja ülejärgmisel päeval norutas teinegi jooginõu ääres, lõpuks kolis pessa norutama ja lihtsalt kustus sinna.Pagana kahju.

    VastaKustuta
  3. Muhedat jaani!
    Milline tore jääkaru Jassu on:)Oh, meie panime esimesed heinad kokku, aga need ongi nüüd kätte andmiseks, mitte talvevaru, sest niiske ilm nöökab. Loodame, et juulis veidi ilma peab, et söödavaru kenasti kätte saab.

    VastaKustuta
  4. Kaja, lugesin su blogist, et tegite heina :)ja valusähvakas käis läbi, et appi, me oleks ka ju VÕINUD ära teha, aga nagu õnneks selgus, ei teinud te talvevaru, läks kohe kergemaks :P.Rohu struktuur on igatahes muutunud, enam ei ole nii paduroheline ja hakkab vaikselt juba otsast teistpidi minema, ehk vananema.Esimesel võimalusl tuleb ära teha, kui vaid ilm lubaks.

    Ilusat Jaani ja kõrget lõket teiegi perele!

    Meie uudiseid veel niipalju, et üks pisike angoora plika peab jaani tänasest Lätimaal :)

    VastaKustuta
  5. Jassu on nii lahe mõmm! :)

    VastaKustuta
  6. On tõesti, nüüd lõhnab ka "inimikult":)

    VastaKustuta
  7. Head ja ilusat jaanipäeva sullegi!!!

    VastaKustuta
  8. Katrin, teilegi sinna kena Jaanipäeva!

    VastaKustuta
  9. Head jaani sulle Airi!
    Heinateoni pole meie ka jõudnud, kuigi Tiit käis meil esimesl teenustöö, kus meisterdas valmis nii 150 rulli heina, tundus olevat kuiv. Aga ise pole sellega veel kiirustanud. Kas sa oled tähele pannud, et hiljem hakkab just see hea lehine alushein kasvama... vähemalt looduslikul rohumaal ja seda just need lambad ju ihaldavad.... Ja räägitakse, et heina peab tegema vanas kuus, siis pidavat lambad paremini sööma. Oleme igal aastal teinud heina juuli esimeses pooles.... eelmine aasta vaatasin küll, et kõrs nii vanaks juba jäänud, et kas lambad söövad ka vä, aga tulemus oli see, et söötmetesse jäid järgi vaid mõned pulgakesed ja lammastele alla tuli visata hoopis korralikku heina(oi kuidas ei tahtnud seda teha, aga virtsale ka jälle ei tahtnud neid lasta) :P Niiet kannatust, küll need paremad ilmad ka tulevad, meil näiteks täna lahistab hirmsamoodi täna vihma ja jaanide pidamisest ei tule midagi välja...

    VastaKustuta
  10. Ilusaid pühi teilegi sinna Hiiumaale Kaire!
    Hah, ladistab meil samamoodi :p, samas kartulile, peetidele ja maasikale kulub see soe vihm vägagi marjaks ära :)Tuleb võtta, mis antakse :)
    Aga heinategu ajab närvi mustaks, sest hea hein on järgmise aasta nn. alus, millele loomade kasv ehitatakse.:)Kuhu aga see hull kogus heina pannakse, vot see on küsimus.Juba praegu ei paista meil looreha enam ammu heinast välja ja ei julge enam sinna niiskemapoolsesse heinamaa otsa kiigata, kui pikk see kõrs seal on.Lambad paistavad ka kohati karjamaal välja, sealtki peaks niitma :)

    VastaKustuta
  11. Kena vihmast jaani meie poolt ka! Siin ka sajab hommikust peale...Meie krõbekuiv hein jäi selle pärast vihma kätte, et lihtsalt ei saan pallijat :( Kui loomapidajaid on väheks jäänud ja need kellel tehnika on, ei taha vana masinat teenusetegemisega "lõhkuda", siis ajab lausa nutma... Siiani mõtlesime, et odavam on ju teenust osta nii väikse koguse (u 100 rulli) jaoks, siis nüüd peab vägisi oma pakkijat hakkama ostma...Kallis liha kasvab laudas...
    Silotegija käis meil 25 km kauguselt, vähemalt niipaljugi.

    VastaKustuta
  12. Marju, kena vesimärga jaani siit tagasi :)!
    Meie ilmateenistusuel on vist kas liiga suur kaart ees, või on nad koolis poppi teinud :P.See eilne ilm oli mitte hoovihm vaid suhteliselt padukas :P.Jummel tänatud, et me suutsime ennast tagasi hoida ja mitte heina tegema hakata.
    Aga heinast, tehnikast ja "kallist lihast laudas", siis tuleks veel tõsisemalt hakata raamatupidamist tegema, kus kõik kulud ja tulud kirjas :S.Küte hinda vaadates siis sellisega võiks juba kosmosesse lennata, sööda hind samamoodi metsik,lõnga, liha püsib endiselt allapoole vööd :P.Ehk mina olen juba oma mõtetes korrektuure teinud ja teen ilmselt suunamuutuse.
    Mis puutub teenuse tellimisse, siis Marjuga sarnane seis jõudis meil kätte ca 6 aastat tagasi, kus pidasime targemaks soetada selle meie väikse maalapi peale mõtetult suur ja kallis heinatehnika.Sest teenust oli lõpuks võimatu normaalselt saada.Kes oli katki, kes tegi omal ja ühistu oli liiga kallis.Ja eraomanik sai teha heina siis,kui kõrs punane.Ma ei ole kalkuleerinud, kas osta heinarull tuleks äkki odavam?Vist siiski mitte, aga jah, loomapidamine on tänu kuludele muutunud äriks, kui sul neil elukaid juba rohkem on.Hakkab see hobitamine muutuma valusaks.

    VastaKustuta
  13. Tagantjärgi head jaani teile sinna! Meil ka praktiliselt terve eilse päeva ladistas. Paar auku oli, saime isegi grilli ära tehtud, lastel hea meel. Muidu vaata, et jääb ära.
    Heinast niipalju, et kalkulatsiooni olen ise kunagi ära teinud ja hein on odavam osta, kui endal teha, eriti siis, kui endal tehnikat ka ei ole. Proovi siis küla pealt saada normaalset meest normaalsel ajal normaalse hinnaga. Need kolm ei käi kunagi koos.
    Loodame siis, et sinu arbuusid tulevad võrratud ja jagub ka jagamiseks. Hea meelega prooviks sinu oma maa arbuusi, kuidas maitseb. Olen siin korra laadal proovinud kellegi oma arbuusi, on väiksemad kui need, mida poes ja turul müüakse ja välimuski on teine, aga maitse on taevalik, mida välimusest ei oska oodatagi.
    Loodan ise sama siin, et tuleks normaalne ilm, saaks ka oma heina kokku miskit moodi, niipalju kui meil seda lapikest on.
    Ole ikka sama tubli edasi, sest paistab, et sul seda jaksu ja pealehakkamist jagub. Peab vist ka endale mingi maalapikese soetama.

    OT (miskipärast ütles mulle sinu "lehe turvakontroll", et mu kodulehe aadressis on talle illegaalsed tähed :D ja ei lase seda sisestada. Seega siis lähen anonüümselt, Diana

    VastaKustuta
  14. Diana,teilegi sinna tagantjärele....:)
    saime meigi liha valmis, kuigi tõtt öelda, kogu selles lihasöömise ja lõketamise hulluses on inimestel kadunud talupojamõistus.Mul endal hakkab grillliha juba vastu :P
    Esimese arbuusi sain poolkogemata ,keegi tuttav sokutas taime, ma panin rutiinist maha, kastsin koos tomatitega ja sügiseks oli just nimelt, ilmetu, käkk peenrale ilmunud.Puhtast kohusetundest lõikasin pooleks, kasvatatud ja kastetud teist ju oli ja maitse oli tõesti taevalik :), magus ja värske.Kes teab, kaua need poes olevad arbuusid meie poole teel on olnud.Muigugi peaks musta kile peenrale ja katteloori alla need taimed panema, aga ep viitsi.Vaatame, mis tuleb, panen siis ka kirja .
    Selle heina ostmisega on veel üks asbekt, sa kunagi ei tea, mis kvaliteediga ta on.Vabalt võid osta augustis tehtud või eelmise aasta heina...Ja heinategu on mõnus,kui tehnika omast käest.Külas traktoristi uksemati peal magada ka ei taha :)

    VastaKustuta
  15. Ps. sinu Diana blogi ei tule ka lahti, ehk 1:1.

    VastaKustuta
  16. Hmm, kas sa ei saa midagi lahti või ainult ühte postitust? Tänast saad- ei saa?
    Ja nüüd ma saan ka sisestada nimega koos. Tont seda internetti võtku, eks. .D

    VastaKustuta
  17. Ühte posttust ei saanud enne lahti :P, aga nüüd õnnestus.Tubli oled, 1,7 kg pole mitte väike asi.:)

    VastaKustuta