reede, 24. juuni 2011

Puder ja kapsad.

Sarnane silmahaigus/trauma, on mul enne ka olnud, eelmisel aastal oli ühel gotlandi jääral kliiniline pilt sama.Siiski, mitte päris samasugune.Jääral tõusis ka silmarõhk ja silm nägi välja nagu halli kaega kaetud punnsilm.Pimedaks see loom jäigi.Sellel aastal avastasin 2 kuusel pruunil utetallel, et silmas on hall laik.Aja möödudes hakkas see laik laienema ja kippus selliseks punakaks ,vereseguseks tombuks muutuma, üsna kole nägi välja.Teha ei osanud ma mitte midagi, kuniks..tellisin loomaarstilt küüliku silmapõletiku raviks salvi nimega Fucithalmic (Diana soovitusel ja pärast tuubi nägemist meenus mulle, et olen seda salvi ka hobuste silmaraviks kasutanud).Kuna loomaarst tõi salvi koju, siis rääkisin ka utetalle murest ja arst viskas üle õla, et aga pane talle ka seda salvi.Vahel võtab ikka mõistuse kinni...muidugi.Õnneks on see utikas inimlemb ja tema kättesaamisega pole mul probleemi, ehk hakkasime ravima.Kahju, et pole pilti enne ja pärast, vaid antud pilt on peale ravi.Enne ei paistnud silmaiiris enam väljagi, täna on küll mingi laiguke näha aga oluliselt kenam näeb asi välja.Üks tuubike esmaabi karbis juures :D
Aga suvi on täies jõus, heinategu tahaks hirmsasti tegemist, sest pilk kõrrelistele ütleb, et aeg hakkab varsti puitumise poole tiksuma.Heinamaa on nimelt värvi muutnud ja padurohelisest on muutumas kuldseks ja heledaks see hein.Vaatasime ka Soome imaennustust (foreca.fi) ja ehk saaks järgmine nädal asjaga ühele poole.Hein on kasvanud jõudsalt, tea, kes selle ära sööb, või kuhu see pannakse.Kui kellegil heina ostusoovi, siis andke märku, sest ca 3 t läheb küll väikepakke müüki.
Aias elavad lilled oma elu, esimest aastat hakkas õitsema Bauhofist ostetud odav, pappkarbi sees olev roosiistik(eelarvamus oli kõva, et Poola värk, tea, mis tast tuleb ja kas külm ära ei võta), aga ilus roos on, talvitus kenasti .Ainuke "viga", et pakendi järgi oleks pidanud tegu olema kõrge roniroosiga, praegu ei ilmuta aga see poola roos mingeid märke pikaks kasvamiseks või roniroosiks sirgumiseks.Olgu siis nii, vähemalt roos ta on .
Hortesest toodud lillade lehtede ja õitega Taim.Ma nime ei tea , aga dekoratiivne ta on ja kannatab meie kuiva pinnase ka välja.
Seemnepakina ostetud püsik, pilt oli lubav, tegelikkus näeb välja natuke parem, kui Rakvere raibe.
Ja täna jäärale rohtu niites, komistasin loodusliku karikakra otsa, imeilus puhmas.
Esimesed maasikad on juba suhu pistetud, sortidest Senga sengana ja Festival, marju on rohkesti küljes, õnneks on vihma ka kallanud, lootused saagile oleks nagu õigustatud.Vana kalavõrk sai ka peale, sest harakas käis juba matti võtmas.Mõtlesin, et panen õhuplalli linnupeletuseks või punaseks värvitud kivid, aga võrk tundus lihtsam lahendus.
10 aastat tagasi ostsin punase ronioosi, mis õitseb imeilusate õitega ja talvitub ka kenasti.Kevadel kaevasin selle suure põõsa ehituse jalgu jäämise hirmus üles ja jagasin ta neljaks.Jooksin nagu kass poegadega ümber maja, et kuhu ma nad maha istutan, poetasingi osa kivide vahele, osa istikuid maja kõrvale.Ja siis pidin ehmatusega tõdema, et ma vana loll aednik, oleks pidanud nad julmalt tagasi lõikama.Kuu aega ei näidanud roosiistikud seda nägugi, et nad suvatseks ellu jääda ja juurduda.Ja seda rõõmu, kui siiski lehed tulid.

Veel üks tänuväärt püsik, õitseb kaks korda suve jooksul, kasvab suhteliselt tihedaks ja seega lämmatab ka umbrohu ära. 
Hall püsik, rooksin kevadel kolmveerand selle taime populatsioonist välja, kuna lihtsalt ei saa umbrohust teda puhtaks.Aga mulle meeldib, armsate väikeste valgete õitega.
Maakive on meil lillepiirdena palju ja tuleb jõudumööda ka juurde.
Söödapeet on kenasti jõudu kogumas ja kartul on ka kenasti puhmas.Kartul on meie Jõgeva sortidest Reet ja Ando, ostetud Jõgeva sordiaretusest, ning tegu tervendatud seemnega. Kartulimardikaid ka pole(ptüi, ptü, ptüi).Viimastel päevadel on tugevad tuuled olnud ja mardikale hea tasuta transport.Pole midagi vastikumat, kui neid lihavaid üraskeid korjata.Ök.
Täna rohimise käigus selgus ka tõsiasi, kuidas tekib Tootsi peenar...ehk jõudsin juba porgandi seemne maapõhja vanduda, kui täna sibulaid rohides avastasin, et siiski...mul on nii sibul kui porgand ühes vaos.Vana pea, ehk omad vitsad lajatavad.

Täna ei suutnud ennast enam tagasi hoida ja pistsin näpud sinna värvilisse küüliku pessa ja pihku jäi sitikmust angoora.Ja ka beez angoora laps. Nii lahe!.Ootaja aeg on pikk, aga väga tahaks, et see aeg kiiremini kätte jõuaks, kus need väiksed pesast välja hakkavad käima.Silvia pesakonnast täna üks tegi juba paar tiiru oma kangetel jalgadel, loomulikult ei leidnud enam teisi üles ja pidin ta pessa tõstma, ema ähvarduste saatel muidugi.
Ja jõudumööda olen ka lõnga teinud ja kudunud,
Hästi pehme müts, sees nii angoorat kui keeshondi villa:
Veel üks müts:
Ja ühed hästi koeravillased kätised, randmetel soonik, käelabad pärlkoes:

7 kommentaari:

  1. Fucithalmic peab igaljuhul loomapidajal apteegis olemas olema. Näed nüüd, isegi lammastele sobib. Seda ei oleks osanud oodatagi. Ja see ju tegelikult inimeste silmarohi :D
    Ootan huviga su kirjut angoora pesakonna fotot.
    Kui sa ainult nii pagana kaugel ei oleks, siis pretendeeriksin koheselt su kolmele tonnile heinapakkidele. Aga neid sealt siia toimetada on totrus ja üüratu kallis lõbu. Et sa ei või meile ka mõistlikult lähedal elada :D Pean ennast ükskord nagunii sinu juurde vedama. Aga veksleid ei hakka välja käima, ei tea isegi, millal aega saan.
    Sul ikka seda aega paistab olevat, isegi on selle kõige juures veel kududa ja kedrata ja rohida ja põllumaad harida. Müts maha! Või palju sa ennast klooninud oled?

    VastaKustuta
  2. Selle peale võiks öelda...et kes teeb, see jõuab:))
    Hea et seekord siis lambukesel abi sellest rohust.
    Meil maasikad veel päris pisikesed punnid...ja maitsmisest ei saa veel juttu olla. Pisike poiss ütles küll, et ta käis maasika lehte maitsmas ja olevat päris hea olnud...seega loodame,et mõni mamm jõuab punaseks kah minna enne, kui suhu jõuab:)Seevastu meil esimene tomat kasvuhoonest laual...ja nüüd hakkavad vaikselt riburada minema:)
    Käsitööd on taas oma headuses...ülemine müts paistab juba pildilt eriliselt pehme.

    VastaKustuta
  3. Ilmast rääkides annaks sulle veel ühe päris täpse ilmaennustuse lehe: http://www.yr.no/place/Estonia/Hiiumaa/K%C3%A4ina/
    See küll konkreetselt hetkel meie kodukoha aadress, aga ehk leiad ka enda oma üles ;)
    Aga sellest silmahaigusest kuulen-näen ma küll esimest korda. Olen näinud vaid tallekestel( rohkem Texeli omapära), et silm hakkab vesistama ja tekitab ka mõneks ajaks nagu laigu silmale, aga see kaob ära. Texeli eripära sellepärast, et nii mõnelgi on algul alumised ripsmekarvad nii väikesed, et hakkavad silma kraapima. Aga selle rohunime peab küll kõrvataha jätma ;) Küll on ikka hea, kui saab teiste kasvatajate kogemusi lugeda ( see oli järjekordne vihje sekspuhuks, kui sul peaks olema tahtmine blogimist lõpetada :P )
    Ja sinu produktiivsust ei jõua ma mitte ära kiita. Ise ei jõua ma mitte blogimisenigi..noh kirjutaks ju veel, aga nende piltide laadimine on üks igavene tüütus :P Aga jõudu ja sama produktiivset elu sinna!

    VastaKustuta
  4. Mul jäi heina LIIGA palju juba sellel aastal üle, et targem on suvel kohe maha müüa, kuigi see tundub nii loomuvastane, sest "ikka on teist vähe ja äkki jääb puudu".Kuna mulle aga meeldib tohutult heina teha, siis niidetakse meil kõik võimalikud rohutuustakud ka maha...ikka heinaks :))).Ja kuna mul lambaid jääb põhikarja sel aastal nii vähe ,siis tuleb müüa.
    Heh, Diana, ma olen nii elevil selle kirju pesakonnaga, sest eelmisel aastal ei sündinud sellest beezizt isasest ühtegi värvilist, vaid valged.Ja üllatus seegi, et must(ilmselt äkki hall tulevikus? Ma ju ei tea, ehk kui vähe ma neist üldse tean..).
    Ma ei julge enda tomati taimi pildistada, mul alles õitsevad.Aga see on minu "konnasilm", sest ei suuda mina varakalt kilet peale saaada kavuhoonesse, ni venibki kogu tomati istutusprotsess mai kuusse, mida sa siis ikka varajast ootad ?:D Pika kurgiga juhtus ka poest ostes ja autoss panemisel "õnnetus", et kurgivars tegi krõksu.Hea, et elama jäi, nüüd kosub ja mingine kurgi moodi asi ripub küljes ka.
    Kaja, Diana, Eestimaa polegi nii suur....seega pakkige kohvrid ja tulge ükskord oma silmaga vaatama ja katsuma ka :DD.Olge tublid ja ilusat suve teile!

    VastaKustuta
  5. Kaire, tore, et ikka arvutis käid :DDD Käin ja vaatan u blogi ja ikka vaid "Florence on tagasi...":)))PPPP.
    Lähen vaatan ka seda ilmaportaali.Aitäh. Käed sügelevad heina teha, aga hirm on ka....et kas ikka peab need neli päeva kuiva.A eks sa tead isegi.Meil maid ka vähe, t. et kui nässus, siis nässus ja hakka ise ostma.Olen näinud maale kolimise algusaastatel süsimustasid heinakaaresid...täiest sürr ja jube vaatepilt.
    Irw, piltide laadimine...minu viimane postitus ongi sellepärast Puder ja kapsad...hea, et sellegi saad kirja.:D Olge mõnusad!

    VastaKustuta
  6. Kui sa nii kaugel ei elaks, siis ma võtaks osa sellest müüki minevast heinast omale. Aga no vaatab, ehk jõuab sinukanti ka. Ma praegu jätan selle teema kõrva taha.

    VastaKustuta
  7. Meil kasvab kahte sorti heina, üks on kultuurhein,kus sees punast/valget ristikut, timutit ja üleelmisel aastal külvasime heinamaale keraheina, ka see on nüüdseks kenasti heinas olemas.Ja võilill muidugi ka esindatud :P, aga me ei mürgita ja ei väeta ,sest kogu see krepel, mis põllule viid, tuleb toiduahelana omale tagasi.
    Ja looduslik hein, mis on peenema struktuuriga, selline lammastele suupärasem.
    Pakid on tihedad, kaaluliselt ca 10 -25 kg.Ja minuppolest võib osta kasvõi ühe paki korraga, vahet pole, ei pea tonne võtma :D
    Omamoodi mahe, aga ilma paberita.Praeu hein veel kasvab ja raske on seda kvaliteeti ette ennustada, aga mis meist oleneb, see saab ka tehtud :D.Annan teada, kuida siis sel aastal õnnestub :D
    heina võib tulla ka rohkem müüki, ei tea ju palju teist saab, aga ära tuleb kõik niita ja heinaks teha.Küla nimi on Hirvli, kui keegi kalkuleerib vahekaugust :D
    Pisi-Pisi, otsetee ehk polegi nii kauge?:DIgatahes teretulemast :D.

    VastaKustuta