teisipäev, 28. juuni 2011

Marybel

Pügamise aeg jõudis Marybelini. See on meil sündinud, nüüd ca aastane emane küülik.Vill on läinud tuntavalt esimesse sorti, mille üle on mul siiralt hea meel, ehk omati hakkab farm ka vaikselt toodangut andama.Siiani on küll tunne, et mata seda raha nagu mutionu auku.Ja kogu aeg võiks rohkem olla.
Eile käisin Konekeskos jõusööta ostmas ja koju jõudes, tegin koti lahti, ning kummaline, et graanulite suurus võib suurel tootjal nii erinev olla.Seekord siis poole väiksemad.Haisevad ka need jõusöödad nii hullusti, et sõit 50 km kott autos, võtab lõpuks hinge kinni.Eile jäi poes silma veel üks põnev toode, mis hobustele mõeldud, aga seekord jäi ostma, sest ei viitsi seda toote korralikku tutvustust sealt imeväikselt etiketilt lugeda.Õnneks on võimalik internetist alla laadida.Aga kokkuvõtvalt tundub nii, et selleks, et üles kasvatada omale korralik põhikari ja saavutada ka esimese sordi vill sinna selga, peab väga hoolega valima ka toitu, mida neile karvapallidele sööta.Vaikselt , tänu infokildudele siit ja sealt, lisaks ka eelnevale üldisele loomapidamise kogemusele, hakkan vaikselt aru saama, mida ma teen.Kuna hetkel pole vilja kuskilt osta, siis pean leppima puhtalt poesöögiga, mis on väga kallis.Sügisest tahaks segada kokku ratsiooni, mille üks komponent oleks ikkagi vili, sest see viiks sööda hinna allapoole.Kui muidu küüliku farmis on põhikari teatud X arv loomi ja poegimiste ja nende kasvatamse ajal tõuseb loomade arv taevasse, kuni jälle turustamisega läheb x arvuni tagasi, siis mina pean arvestama sellega, et minu põhikari on aastaringi X arv, mis igapäevaselt süüa tahab.Angoora söödavajadus on sellise väikse looma kohta üllatavalt suur, kurioosne aga on see, et kui väga ma siis ei sooviks neid vabalt sööta, siis nagu midagi läheb valesti (koostisosa ülekaal,jne), nii lööb loomal kõhu lahti.Nokk kinni, saba lahti.Üks eksperiment on meil siiski käimas, nimelt söödan ma hetkel küülikuid leotaud toiduga, ehk paisutan neile osasid asju veega ette.Ja nagu üks kena härrasmees söödavabrikant arvas, et see pole võimalik, et küülik nn. putru sööb, siis angoora oma apluses tõestas midagi muud.Sööb ja väga isukalt, ajab veel lõuad hästi laiali, et mitte ennast kördiga kokku mäkerdada :))Katsun mingi aeg selle videole võtta, see on nii naljakas.
Eile puhastasin pesad villast puhtaks ja panin emade puuridesse värsked heinad sisse ja esmest korda nägin siis kogu kirjut pesakonda.Seal on siis üks hahkmust, kaks beezi ja üks eriliste märgistega elukas(kõrvad hallid, selg lapiline ja jalgade juurd ka mingi viirud).
Praegu aga välja heinalõhna nautima :)

4 kommentaari:

  1. Kui teil jällegi Pärnu poole tulemist, siis juhatan kätte väikese viljaveski. Päris meie lähedal, sealt saab alati head vilja ja jahusegu loomadele ning mõnusat küpsetamise kraami ka endale :)

    VastaKustuta
  2. Väga hea, mul oleksi kliisid vaja :)

    VastaKustuta
  3. Jõusööt võib haiseda kui kasutatud on rääsunud õli, seega hoia silm peal loomadel. Kui siin ühe söödaga kunagi jama oli, siis see ka konkreetselt haises ja labor andis vastuse, et toksiine täis. Diana oskab ehk paremini seda kommenteerida. FP söödast siis jutt (2 aastat tagasi vist oli see jama) Meil loomad õnneks ei surnud, aga tiinestumise protsent oli 0.Ei hakka nime pikalt välja kirjutama, kes teab, see saab aru nagunii millisest tootjast jutt.

    Kirke

    VastaKustuta
  4. Ja Eglega võid konsulteerida sööda ise segamise asjus. Mina jäin väga rahule,loomad olid heas toonuses, tiinestumine super. Kuna siis selle kehvema asja osas, mis lihaloomadega tuleb teha, vaatan alati ka maksad neerud üle, siis pean ütlema, et nii terveid loomi pole ma enne näinud.

    Kirke

    VastaKustuta