reede, 27. juuli 2012

Valgepealise vill

Tänasega tõmbasime joone alla heinateole, aitab, see ületab mõislikuse printsiibi juba.Eilsetest pakkidest lõikasime 15 tk lahti ja kuivatasime õhtuni.
Aga päeval võtsin sellest villalaadungist kaks kottitäit villa pessu ja suureks imestuseks läheb üle aasta seisnud vill kenasti lumivalgeks.Ilmselt on ta siis niipalju väherasvane?No pole seda kollakat alatooni ka mitte.Ja pildilt on näha kena villa säbrusus(tegu pesemata näidisega).Teine üllatus on see, et valgepealise (mis iganes veresus seal siis sees on, teksel, valgepealine jne) vill on nii paganama pehme, et kui paneks silmad kinni ja pisatks käe kotti, siis ei suudaks vahet teha, kumb neist peenvillane on.Uskuge või mitte.Ja tundub nii, et kõige õigem on selliste pehmete villade pesemiel esmalt lasta kuiv vill pesuriga prahist puhtaks ja siis likku.Oluliselt väiksem pesurikulu, kui ajada seda kübet sealt märjast villast välja.Ühesõnaga olen väga lootusrikas nende valgepealiste lambatittede üle ja Kairele ka pikk pai, sest oma osa nende lammaste võtmisel oli sinu blogis nähtud imeliselt suured ja valged lambad.
Aga üks kurb/rõõmus uudis ka, nimelt sõitsid täna minu kaks noort peenvilla tüdrukut uude koju, asi, milleks ma valmis polnud, aga kuna vastne omanik oli lambast hooliv inimene, siis saavad tüdrukud kena kodu ja tere tulemast villalambakasvatajate perre! Mingu neil hästi.Seega Liina, sinu poistele läksid pruudid teele, hoiame silma peal, mis sealt siis tuleb.Ja kui sellised ristandid ennast õigustavad, on ju ülilahe :)

10 kommentaari:

  1. Aitäh, pai on kätte saadud :D
    Aga eks neid lihalambaid ole erinevaid ja kui vähegi selle villaaretusega tegeleda paralleelselt lihaaretusele (st. mitte lihtsalt hoida mingit tõugu tõupuhtana) siis võib ikka väga häid tulemusi saada, kuigi jah, eks see võtab palju aega, aga ükskord see tasub end ära, kui vähegi tahad villaga tegeleda ;)
    Edu ja jõudu teile igatahes!

    Ja meie heinategu sai ka eile edukalt lõpule ja tundub, et see kõige viimane hein on veel see kõige parem ja rohelisem :D

    VastaKustuta
  2. Kinnistud sinna mõttemalli, et see "lihalamba"(neid ju ka mitut tõugu) vill lihtsalt peabki olema kõlbmatu ja enam edasi ei mõtle.Ometi on toodud sisse ju uusi parandaja tõuge, mis on meie lammastele oma jälje jätnud(dala, teksel jne), ehk lase vaim vabaks ja katseta, nii kinnistudes ühe sterotüübi külge jääd lihtsalt oma majandamisega ämbrisse.Lisaks peab arvestama ka importjäärade olemasolu peale Eestis, sest üle piiri toomine on küsitava väärtusega.Muidugi peab ka seda märkima, et selline katsetamine eeldab ikkagi teatavat laadi kogemust ja päris suvaliselt lambaid ristates eitule ka mingit ilusat asja välja :)
    Tore, kui heinategu edukalt lõpetataud, mina avastasin selle rahmimise peale, et meie põhjaranniku merevesi on 20 kraadi soe ja seda ta tõesti oli, eile sai esimest korda ujumas käia, ülimõnud.Täna hommikul pügasin 7 küülikut ära ja plaanin rannas vedeleda....puhkama peab ju ka, tehke seda teiegi :)

    VastaKustuta
  3. Ega oskagi muud öelda,kui PALJU ja HEAD villa! Valgepealised on sellised vahvad "jääkarud" küll:)Ootan ka talviste valgete tallede pügamist, tegelikult on nad juba 5-6 kuused,äkki ongi paras aeg? Kuigi siis vist putukad hakkavad piinama, kui keset suve pügada?
    Marju

    VastaKustuta
  4. Aitäh Marju,masiin sügan kukalt, et äkki ostaks mõne valgepealise veel...:), on tõesti imevahvad.Ja vill läheb ka kenasti puhtaks, ketrasin täna ka ühe poolitäie lõnga ,segatuna koeraga ja lippas hästi vokile küll.Pügamise mõtted käisid ka minul läbi, aga need sitikad on tõesti väga vihased praegu :P.Ühel utel oli pea katki, panin saialille salvi haava peale, ehk aitab, kaitsebkärbeste eest ja ravib ka.
    ja Marju, palun mõtle selle B....gi asjus, ää jama:)Elu kohe vaesem:P

    VastaKustuta
  5. No need pruute ootavad poisid (või siis ainult must poolwensleyfinull Olle) on ikka nüüd juba Berni omad ;)
    Ja wensley ja finulli ristandite tallevillad on küll paljutõotavad, ootan järgmise ndl.vahetuse ära ja pärast seda pügan selle ristandute (võtan ta Kurgjale kaasa koos puhaste wensleydega).
    Airi, kas sa endale ikka puhtaid finulli uttesid ka jätsid? Et teed mõlematpidi ristandeid- finulli jäär valgepealsitele ja valge (dala) jäär finullidele?

    Ja küsin siitkaudu, et mis Marju blogiga on juhtunud- mina seda enam ei leia juba mitu päeva?? Või tuleb minna metsa Marjule? ;)

    VastaKustuta
  6. Liina, seda küll, aga sinu poisid on nad natuke ikkagi, kasvatajana :)
    Ma siiralt ootan seda finulli ja wensly pärisristandvilla tulemust, vana skeptik nagu ma olen .P.Teoreetiliselt oleks see hea varjant, vill läigib kenasti, on sigapikk(finull teeks ehk pikkuse meie ketrusvabrikule mõeldes lühemaks) ja wesley teeks jälle finulli kerelt suuremaks.Aga...teooria on nagu ta on...finulli ja gotlandi ristand näiteks oli minu jaoks täielik läbikukkumine.Samas, oleneb kõik ka sellest, mis sa saada tahad lambalt, kui nahka ja viltimismaterjali, siis pole lahedamat varjanti.Mina löön ju kõik ketruskõlbulikuks villaks ümber.
    Ma ei julge öelda, mitu puhast finulli mul järgi on, vähe neid on, aga jah, plaan on teha mõlematpidi ristandeid, sest puhas finulli jäär on vana karjas ja ma saan vaid paar puhast finulli utte temaga paaritada.Tema lastele läheb dala peale a kelle ma neile valgepealistele peale panen,ma ka pole veel kindel.Võibolla pooleks.Logistika, eks siis näeb, peab proovima.Ja siis veel suur küsimus, kumb jäär maalamballe peale läheb...Rita, ma tean, et loed siin, kuidas sul on need maalamba ja finulli ristandid?
    Ja Marjust, väike tobu...:P, aga eks ta ise räägib.Jaksu talle ja ehk ikka muudab meelt.
    ps.Liina, kui seda finulli ja wensly ristandvilla(mitte see titekast siis) pügatud saad, äkki viitsid mulle posti väikse näidise panna?Ma pole kindel, kas sel aastal küülikute näitusele lähen, muidu saaks ehk seal kokku või tuleks ise kaema :)

    VastaKustuta
  7. Ehh.. minul küll avaneb Marju blogi :)

    VastaKustuta
  8. Ha, olemas neh, meie vingumine kandis vilja? Tubli Marju, ära anna alla :)

    VastaKustuta
  9. ps. ma haisen nagu üks korralik lambakari...võin vist allatuult ligineda lammatele,nad ei teeks piuksu ka :).Aga selle eest on pooled villad pestud :), ilmad ka kohased.

    VastaKustuta
  10. Jah, tahaks ise ka juba seda ristandite pärisvilla näha. Finulli ja wensley ristandi puhul villa pikkus on küll puhtalt isalt, ära loodagi, et finull villakasvu kuidagi pidurdab:) 12-13cm oli praegu ristandil, kes saab kohe 5 kuuseks. Seega vabriku jaoks oleks vaja selliseid 3 korda aastas pügada, siis ehk saaks masinad kuidagi sellest jagu?
    Ja kasvu annab wensley ka kindlasti. Enne jaani võetud mõned jäärapunnid, kes polnud veel 4 kuud täis, olid lihakehad 17-19kg. Nii et esialgu julgen küll wensleydale jäära soovitada ristamiseks:) - vill saab parem- huvitavam ja talledel on ka kasvukiirus päris hea. Aa, see finulli ristand utetall on veel omakorda suurem kui teised ristandid, peaaegu sama suur kui ta ema. Ise arvan selle tulenevat finulli piimakusest, kahele tallele jätkub tal ikka päris palju süüa-juua (sünnikaalud olid ka muidugi parajad- 5,0 ja 5,3 kg).

    VastaKustuta