kolmapäev, 23. mai 2012

Hommikused toimetused

Kanad on toonud meie ellu oma reglemendi :), muidugi ei saa seda igal hommikul rakendada, aga tasub üritada.Nimelt munetakse enne 8.30 mune ja üks rajakas on omale pähe võtnud, et tuleb ühele munale ka kohe nokaga auk sissse põrutada.Ääretult loll komme, aga mis on ühe õnnetus on teise õnn.Nimelt saab selle katkise muna omale Jassu, kes muidu on oma toiduvalikutes paras kivipea, siis kodumunade suhtes on ta võtnud omale sellise hoiaku, et seda võib süüa küll.Üleeile panin korraks mune täis topsiku maha ja kobasin kanade pesakasti läbi, et äkki veel kuskil mõni muna, kui kuulsin selja taga kobinat...esimese ehmatusega mõtlesin, et munatorbik kukkus ise ümber, aga hoopis kullike oli kella kallal, et Jassu valis endale muna hommikusöögiks :).Ühesõnaga saab Jassu selle katkise muna omale ja vahva on vaadata kange kaelaga eemalduvat koera, muna nii hellalt hammaste vahel :).Üks küülikuostja jagas lahkelt kogemust, mis teha, kui kana muna nokib, et nemad olid muna tühjaks puhunud ja sinepit (ma oletan ,et mitte seda Soome moosi, vaid Põltsamaa oma) täis lasknud.Neli tuubi oli kulunud, iccc ja siis aitas ka :).Mul on kuskil maja peal suured puust munad, aga tee või tina, et leia enam üles, muidu pistaks mõne pessa, las peksab pea valutama.Plaanisin tegelikult paar noorkana juurde võtta, aga kanautole pihta saamine on vist tõeline ime.Korra käisid juba loobumismõtted, aga eestlase visa jonn ei lase päris lahti ka lasta.Loen siis Maalehte edasi.Aga mis ma kogu selle tuigerdava jutu peale üldse tahtsin öelda, on see, et kana on tegelikult üks lahe lind ja täna hommikul jõudsin ilmselt liiga vara sinna pesakasti juurde ning pidin ootama...koos kahe kanaga, kellest üks kõõlus trepi peal ja teise kana avastasin esimese kana selja tagant pesa pealt.Nimelt see kolmas kana (:) parasjagu munes.Seisis pesa peal püsti, nagu küünal ja muudkui pressis ja ägises.Nägin, et muna oli poolenisti väljas ja kana muudkui ägises ja ägises.Issand, mul hakkas lausa kahju.Kuna aidata ei saanud, panin luugi kinni ja ootasin.Kui uuesti vaatasin, siis käis munategu ikka veel suure hooga edasi.Et see nii raskelt peab neil siis tulema :).Lõpuks saime muna kätte ja no oli ikka purakas.Äntu kana müüad on vist Tootsi peenart müügiga teinud, sest kui üks "noor" kana muneb sellisid dinosauruse mune, siis tekib küsimus, kui suured need munad kana vananedes võivad veel olla?:P.Seisin ja mõlgutasin siis muna oodates, et tõesti on looma ja taimeriik üks keeruline asi.Muide, jätkuvalt naudin kanade rütmilist siblimist, ikka esmalt ühe jalaga , siis teisega ja ruttu samm tagasi, et näha, mis välja tuli...see on nii vahva.
Kaks küüliku ema koos poegadega on lammaste laudas, aga mitte koos,vaid vahesinaga eraldatuna.Eksperiment, et lasta nad kokku, ebaõnnestus juba eos, sest emad läksid omavahel kiskuma.Tänaseks veedab Stacy pool aega usinalt kaevates ennast sellest jubedast betoonist põrandaga vanglast väljapoole ja lauta astudes peab jälgima, et kuskile auku ei astu, sest serv on mõnes kohas liivaga..Ei armasta see loodus tühja kohta, enne kaevas Jassu mulle auke lauda ette, nüüd küülik.Pisikesed aga teevad juba jooksmismänge.Sääskede pärast tõin kõik väliküülikud sisse, päeval uksed lahti, aga varaõhtul panen uksed juba kinni.
Lammastest ei tea ma enam suurt midagi, kui siis vahel jalutab pruun utt on kahe silmateraga mulle teisel pool aeda värava juurde ja nõuab aeda sisse laskmist, mida ma talle tavaliselt ka võimaldan :).Aga eks nad sääskedega hädas on, niiske kevad on paisutanud sääsed varblase suuruseks, ime, et nad õhku jõuavad üldse tõusta.Eile uurisin elektroonika poest, mis varjante oleks sääse tõrjeks ja see, mis meelitab UV valgusega, siis selle peaks paigutama tuulevaiksesse kohta, tuulega ei pidanud asi toimima.Ja see seade, mis pidi pinisema, ajab lõpuks pea valutama.Ehk vanemad inimesed seda heli ei kuule, aga 7 aastane laps pidi ää kuulma, ilmselt sama kõrgsageduse heli põhimõttega, nagu kaubanduskeskuste muusika, penskarid ei kuule, aga teisemelisi härib.Arvata võib, et ka minu laudatäis küülikuid kuuleb seda heli, ei hakka neid häirima.Varsti ehk jääb see sääskede sõda ka vähemaks.

8 kommentaari:

  1. Et pole see kanapidamine miski raketiteadus, nagu algul arvasid :D. Kanad on lahedad. Kui mina uusi vanade juurde panin, siis tegin seda õhtul pimedas, kui nad juba magasid. Siis hommikul võeti kohe, kui omasid. Ahistamist oli palju vähem, kui päevavalguses pannes.

    Terv Taive

    VastaKustuta
  2. Ah et naudid kanade elu jälgimist- siis pole muud kui järgmine samm- kukk ka kanakarja. Siis on veel rohkem, mida nautida- kõigil;)

    VastaKustuta
  3. Meil ja ka tuttaval on läinud hauduma Äntu kanad, vaata, et saad äkki sedamoodi järelkasvu...tõsi, siis peab küll kukk ka olema :D Ma jälgin ka Maalehe kuulutusi, aga neid tavalisi pruune ei tahaks, kunagi sai kirjusid ja musti, need olid väga ilusad.

    VastaKustuta
  4. Eks ta natuke veel ikka on raketiteadus, selles mõttes, et mune on jäänud vähemaks, ei tea, kas kuumad ilmad mõjutavad või mis nendega toimub.Praegu tuleb 10 kana pealt olevenalt päevast ca 5-6 muna päevas :P.
    Aga kuke vastu poleks midagi, kui leiaks sellist tõugu kuke, kes ei kire :).Ma ei tea miks on vaja üle kolme kihelkonna seda "rõõmu" kõvahäälselt delegeerida?
    Olen suhelnud (irw) kanaut juhiga ja niipalju tergem, et neli vist musti ei ole müügiks enam, aga olid jätnud omale kanalasse mingi portsu kasvama.Vaatasin su ühte profiili pilti marju, kus peal hall träpsuline ka...no tõeline iludus :)Potsakas ja uhke.

    VastaKustuta
  5. Kui sul tõesti ainult üks kana selliseid tembe teeb, siis saaks ta teistest eraldada ja talle tõesti need puumunad anda. Paar päeva ja siis vast tuleks mõistus pähe. Mina jantisin oma munasöödikutega 4-5 päeva neile "maitsvaid" mune tehes,aga mul olid ka nad kõik kambas ja alguse sai see tõenäoliselt sellest, et algul vähemalt üks munes väga õrna koorega või hoopis vedelaid mune. Eks siis maitse suhu saadigi.
    See eest nüüd, mil nad vabalt õues ringi jalutavad, on otsustanud igaüks eri nurgataha omale pesa teha, minu oma neile ei kõlba, ja eks sa siis otsi neid mune mööda õue taga:)

    Katrin

    VastaKustuta
  6. Mulle jälle kiremine väga meeldib. Naabrid on piisavalt kaugel( ma loodan :)
    Minu äntud munevad talvel räigete miinustega (kuni-9 sel talvel) ülisuuri mune (96 g oli raskeim) ja iga päev peaaegu, aga suvel teevad miskipärast väiksemaid ja ka vähem... kes neist aru saab (:

    Selle piiksumasinaga on minumeelest nii, et vaatamata sellele, et kõrv ei kuule, on müra ikkagi olemas ja mõjutab kindlapeale inimest (ja ka loomi). Mina igatahes kasutaks valgust ja killiks neid elektriga (on selline putukapüüdja, meil hetkel vaid köögis- töötab küll)

    anonüümne(:

    VastaKustuta
  7. Aa, Airi sa mõtled kodulinnufoorumi pilti- seal on braama, need mille tibusid Silvia sulle pakkus:) Aga sellest Äntu kirjust on mul blogis pilt http://lambatalu.blogspot.com/2011/06/heinad-koos-ja-muud-ilusat.html
    Sa kahe rebuga mune pole saanud veel? Meil tegid neid aegajalt ja linnalastel oli kui palju imestada:D

    VastaKustuta
  8. Jah Marju, just seda.Silvia UUU, kas sul on kõik tibud müüdud?
    Ja ei ole ma kahe rebuga muna saanud(viimane on siis eriline kolesterooli allikas ,icc).Aga ma pole ka kõiki mune saanud ise lahti lüüa, äkki keegi on siiski leidnud :)
    Muide, mul oli eile tõsine kaduneljapäev, Ööri põlvenemine on EP põhjatusse kurku ära kadunud ja ka heategu ei jäänud karistamata, ehk kolisin enda kõik küülikud puuridesse tagasi, sest eile töölt naastes leidsin ühe kuu vanuse poja suurest küüliklast, selle sain kätte, aga üks on veel kadunud :P.Otsisin küll eile, aga tagajärjetult :P.

    VastaKustuta