laupäev, 30. aprill 2011

Vanad uudised

Aeg astub kuidagi penikoorma sammudel edasi ja mitte ei jõua enam kõigest aru anda :).Vigade paranduseks siis, hea sõber Monika vedas minu vana venivillemi Vabaõhumuuseumi laadale.Koos hambavaluga muidugi aga hea seltskond viis valu meelest.Päev läks lennates ja koju minek hea tujuga, aitäh sõber!
Vahva oli näha ka läbi blogige tuttavaks saanud inimesi (tervitused siit Liinale ja Villateele).Kuidas meil siis läks? Ma arvan, et päris kenasti, kui arvestada seda , et käisime nö. "suuski suvel" müümas .Rege tuleb suvel rautada.....ja natuke me seda ka tegime.

Nalja sai muidugi Monika kassipallidega, ehk kassipallist sai stressipall, millega naist visata ja selle naljaga sattusime me lõpuks ka Reporterisse (lahe on muidugi sugulaste ja muidu tuttavate "ahhaa effekt, a la ma nägin sind telekas):))
Enne laata sai pikemalt voki taga istutud ja jõudsin juba mõelda, et nüüd aitab, panen voki kukile kaugemale, silma alt ära.Aga...ilmselt ajavad koerad praegu intensiivselt villa ja nii potsataski mulle koju kahe koera villad.Üks oli berna, lõng tuli välja selline:

Ja teine villakott ilmselt samojeed, sest mis see muu ikka nii valge ja pehme on :

Koos valge villaga oli tegelikult veel üks Tundmatu koera villa kott, kahjuks ketruseks täiesti kõlbmatust villa täis, sest liiga lühike ja läheb omanikule tagasi.

talled söövad väga isukalt, pole vaja kedagi ninapidi sisse toppida .My on ka piimast võõrutatud, sest pean mõtekamaks anda talle pigem täissööta, kui piimalurri.

17 kommentaari:

  1. Rõõm oli minupoolel, et sa vaatamata hambavalule ikka tulid ja minu eest teleesinemise ära tegid :D Oli üks tore ja meeleolukas päev mida saab kaua meenutada :)

    VastaKustuta
  2. Vat siis kui tegusad:) Seega laadahooaeg selleks aastaks avatud:)Väga uhke valik lõngasid seal rippumas.

    VastaKustuta
  3. Aitäh tervituse eest!
    Vaatasin just kuningliku pulma fotosid ja ennäe, Kate oli oma teise kleidi juurde valinud valge angooralõngast kampsiku:) Nii armas.

    VastaKustuta
  4. eee, laadahooaeg nüüd just mitte :)
    Heli, küll kuninglikud kõrgused teavad, mis hea on :))

    VastaKustuta
  5. Oled sa Airi ikka kindel, et ta üldse ilma piimata kasvab? Või ostsid seda kuivsööta, kus ka piimapulber sees on, sedagi on Anu Aidas müügil? Oma kogemusest võin öelda, et ilma piimalisata tall siiski ei kasva....

    VastaKustuta
  6. Ei ole ma kindel milleski, pigem andis julgust maavillaste lambatohtrite märkus, et lutitalle võiks kuusena juba võõrutada, KUI on olemas täissööt.Ja vaadates, kuidas teiste tallede piima osakaal väheneb ja heina isukalt süüakse, lisaks jõusööt, talled ei karju, siis ma arvan, et piim täidab vaid veega kõhtu, oleks veel kitsepiim, ehk pidasin õigemaks jah pimalt maha võtta.On mul siis õigus või mitte, ehks aeg näitab :)

    VastaKustuta
  7. Soomlaste lambahoiu "piibel" Greta Stenbergi "Elämä lampaiden kanssa-lampaiden puolesta" väidab ka, et miinimum, mil tall on mäletsejaks arenenud, on 5näd. Et kuskil 6 näd võib juba suuremad hea jõusööda peal küll võõrutada ja 8 näd ka väiksemad..Meil joovad veel 6 nädalased hommik+õhtu oma 200-300gr, aga emalt saavad ka juurde.

    VastaKustuta
  8. Meil ongi see puhas lutitall 6 nädalane ja tõtt öelda, siis pigem sisetunde järgi loobusin piimast.Lisaks annavad nt. vasikate starterite tootekirjeldused ka seda, et nende mõjul areneb ka mäletseja seedekulgla hästi välja, ehk see loob potensiaali ka looma edasiseks arenguks.Ja juurde ned rootslaste talled saama peavad, kui ma tuginen eelmise aasta kogemusele.Gotlandi omad ei ilmuta hetkel mitte mingit huvi lisasööda vastu, vaid käivad ja kosuvad emapiimast ja maalamba omad niisamuti.Aretatud tõud, eks nad vajavadki rohkem.
    Ja veel, kui kellegil on lambavõrkaia ehitus pooleli, siis Fagelis on vaid tellimisel , ooteajaga 5 nädalat.Niiet varuge aega või vaadake kuskilt mujalt , hinnavahe on kohati kõva) :))
    Ja villapesuks ei ole veel sobivat ilma lubatud...lörtsi lausa ennustavad.Mis sa siin pesed :P

    VastaKustuta
  9. Eks ma siis ka oota ja vaata, kuidas sul katsetused lähevad ja võtan ka õppust :D Ega mulgi nende lutikatega väga suuri kogemusi ole...vähemalt olen nad üles kasvatanud, tean osasid lambakasvatajaid, kes potensiaalse lutitalle kohe mättasse löövad .... vat seda mu süda ei lubaks ...
    Ise saan varsti ka oma survepesuri kätte....ja siis läheb katsetamiseks :D Ja vihma pole meile mitte tilkagi jätkunud...võiks siiski mõne tilga ikka saada....päike paistab, kuigi külmavõitu on.

    VastaKustuta
  10. Meil survepesur lausa olemas, aga Airi õpetust ei ole kuskil:D Kui viitsid, siis kriba siia, kuidas sa sellega pesed. See vannis lobistamine on parajalt vaevarikas.

    Kirke

    VastaKustuta
  11. Ei ole minulgi südant lutikaid "mättasse " lüüa, olgugi, et kui see heategu eurodesse lüüa, siis kasumimarginaal on pigem miinuses.Ma olen tänu küülikutele pidanud süvenema kõikvõimalikke startersöötade "hingeelusesse", see on silmaringi avardanud ja ka erinevate lambatõugude erinevad vajadused on pannud mõtlema.Ja ka talle pealt on ju näha, kuidas loom kasvab :)
    Kirke, ma kindlasti panen pesujuhise , koos illustreerivate piltidega, siia üles.Aega pole hetkel.Tõmba või neljaks ennast.Sorry.

    VastaKustuta
  12. Kaire, millise survepesuri ostsid?:) Ühtlasi peaksid varuma ka vana reformvoodi (kärab uus ka muidugi :))).

    VastaKustuta
  13. rehvorm on olemas ja homme peaks pesuri siis ka kätte saama - margiks siis ikkagi Kärcher....
    Aga su kirjutatud veetemperatuurist....miks sa pole kasutanud kuumemat vett? ise olen lausa pea keevat vett peale valanud ja juhtunud pole midagi....olen eelistanud käsipesul pigem nii kuuma vett, et käsi kannatab sees pesta, kui üldse mingit pesuainet ja tundub, et siiani on hästi töötanud ja vill ei ole ka vildistunud, kuna pole kohe sellele külma vett peale pannud. Aga küsimus ikkagi, et miks sa nii mitmest veest enne läbi leotad, kui sa niikuinii pesuriga pesema hakkad? Arvasin, et leotaks ühes vees ja siis panen rehvormile ning lasen pesuriga üle...kas nii ei tööta siis?

    VastaKustuta
  14. Esimene vesi on tavaliselt pruun ja s...tane.Selle sees leotad villa mustusest lahti.Nagu ma kirjutasin, olenevalt villast, ei tee ma iga kord eelpesu.Aga ma olen ka igasuguseid hulle villasid pesnud ja osade puhul ei saa teisiti.Niiet ,põhimõtteliselt jääb kaks vett, leotusvesi ja pesuvesi.Kuna pesur on külma veega, pesuainet ei saa lisada , siis on ta pigem prahieemaldamise ja loputusfunktsiooniga.Ja miks kuuma vett ei kasuta?Sest pesurivesi on kaevukülm, ehk kui ma peseksin tulikuuma veega (peenvill läheb selle kuuma peale ilmselt sutststi vilti) ja võttes välja pesupalist kuuma villa ja loputades külmaga, siis saaksin seda villa ühes tükis kuivatada :))

    VastaKustuta
  15. Kaire, töötab ka nii, kui paned esimesse vette pesuaine ja siis pesuriga üle.Juhul, kui vill on kenasti juba eelnevalt puhas.Küll aga kahtlen, kas sellise virtsase villa puhul see toimib.Ehk proovi siin üldistades villa pesta :))))

    VastaKustuta
  16. ah, egas midagi, tuleb aga katsetama hakata :P Ju siis anna ka teada, mis välja tuli :D

    VastaKustuta
  17. Praegu lubab külma ilma ja sadu...ei saa villa väljas kuivatada.Nädalalõpu poole pidi soojemaks minema, ehk siis...:)

    VastaKustuta