pühapäev, 10. aprill 2011

Üks suur pügamine

Juba nädal aega käisin ma Tiku puurist mööda ja mõtlesin endamisi, et kuidas see elukas ometi nii suureks on kasvanud ja miks tal pea peale mõnus pultsakas on tekkinud? Sest pügamiskalender Tiku nime veel ette ei anna.Aga nii ta mul siis tiksus...kuni istusin tuppa maha ja uurisin oma pügamisjärjekorra kalendrit hoolikamalt.Mingi kotermann oli sinna sisse pugenud ja pügamisaeg oli juba ammu möödas.Vill oli ka väääga pikaks kasvanud ja jalad juba vildistunud.Käärid kätte ja pügama.Ühtlasi pügasin ka Babe ära, kes kõhualuse oli omal ise paljaks kiskunud, seega mulle oli jäetud vaid seljakarvad.Head meelt teeb aga see, et tegu esimese sordi villaga, mis võttis mõnust inisema :) Pildil Tiku, koos Jassu mänguasjaga, mis on heaks võrdluseks, kui suur see küülik oma kasukaga oli :)
Aga enne küülikuid, pügasin tegelikult kõik oma lambad ära.Oleks varem tahtund pügada, aga kuna nad olid rõõmaslt tiined, mis tiined, siis sai alles nüüd see töö ette võetud.Pügasin ka väiksese maaka utetalle(kellele sai nimeks Grete -muinasjutu Lumekuninganna järgi).Temale oli selle 3 kuuga kasvanud selga täiesti arvestatava pikkusega villapahmakas ja kuna ma väga tahan näha, milline see pärisvill tuleb, nii saigi ta lõigatud.Jääral oli villa kõige rohkem, aga tema oli ka kõige suurema kerega.Jalga sain muidugi ka vastu vahtimist.Täna on olemine selline viiks-viiks ja tunnen ennast nagu polkovniku lesk, kes ei tea enam, mis tal valutab ja kust valutab, kindel on see, et valutab :).Seljalihased on talvega ka puhta ära kärbunud.Aga miks ma ise pügan?Set nii saan ma omale sobival ajal pügada, ei pea kellegi järgi ootama ja ma tahan ka ise näha, kelle mis ja kui palju villa on seljas, et teha põhikarja suhtes otsuseid.Pealegi mulle meeldib seda teha .Veel.
Ja villa on mul ikkagi vähe.Ootan, kuni ilmad soojemaks lähevad, siis saab ka villapesuga alustada.

10 kommentaari:

  1. No ja kus on pilt Tikust, kui ta pügatud on? Minu poolenisti pügatud pulstaka peale itsitasid, et kust otsast ta pöetud oli... Muide, polegi teda veel jõudnud lõpuni pügada. Aga eks see tuleb kiirelt ette võtta.
    Aga sa ikka väga tubli, et lambad ja küülikud korraga ette võtsid. Sa teed seda kõike kääridega või masinaga? Masinaga on ikka nii mugav...

    VastaKustuta
  2. Mis tubli nüüd, aga tahad ju ühe päevaga ühe töö ühele poole saada :).Lambaid pügan Heinegeri masininaga (mulle väga meeldib, sest niidab see masin väga naha ligidalt ja töö jääb kvaliteetne.Ehk villakiud tuleb maksimaalse pikkusega).Küülikud pügasin pärast lambaid,kui oli ära lõõtsutanud ja neid olen siiani kääridega püganud.Peaks võtma kätte ja ka angoorad masinaga proovida pügada, teen seda siis, kui aega nats rohkem.
    Diana, aga sa tead ju küll, et teiste üle on märksa lõbusam itsitada, kui enda üle :)Tiku näeb täna, pügatuna nii armetu välja...ei hakanud pilti panema.:)

    VastaKustuta
  3. Püha püss, lambad juba niidetud...Ma siin mõtlesin, et enne maid pole isegi vaja varvast liigutada. Mis sa ajad teisi takka:D Nüüd hakkab endal ka tiksuma, peaks vist...

    Kirke

    VastaKustuta
  4. Nonii...üks kevadine verstapost ületatud...lambapügamine tehtud:) Jõudu villadega mässamisel!:)

    VastaKustuta
  5. Kirke, võid pügada küll juba, näed, mis udarad all teevad, neid peab jälgima kuni talled all söövad, ei tohi lasta valvsusel uinuda :)Ja lammastel intensiivistub ka ainevahetus , hakkavad kiiremini talledest kosuma :)Ja kui aeg õue minna juba õgima, siis on väike vill selga ehk kasvanud, sitikad on kevadel hirmus vihased .:P
    Kaja, jajah, nagu isegi tead, neid verstaposte on kevadel NII palju, alustades kogu talve jooksul tekkinud sodist, heinast, lehtedest ja tuhandest muust asjast, mis maas vedeleb ja reha ootab.Ja aiad on vastu maad.Ja kevadkülvid ootavad...:)Blogimine jääb vahepeal ilmselt varjusurma .)

    VastaKustuta
  6. Palju sind kloonitud on seal kodus? Sest see ju lausa ülemõistuse... Aga masinaga on küülikut ikka mõõõõnus pügada, sirr ja sirr, kui pulste pole.

    VastaKustuta
  7. Lahe :) anna teada kui villapesuks läheb, üritan end kohale vedada :)

    VastaKustuta
  8. Diana, masinaga saab küülikult vaid seljast kaks korda üle lasta...mis ei ole ka kääridega midagihullu.Nikeradamiseks läheb kõhu alusega ja sinna masinaga nagunii ei pääse :)Ja tegelikult on see küüliku pügamine üks teraapia...mõnusad nohisevad elukad süles :)...kuigi jah,alla tunni ei tule kuidagi.

    VastaKustuta
  9. No selg ja küljed saab kenasti ju masinaga ajada ja ka kõhualuse, aga seal peab kammi appi võtma, et nisasid maha ei ajaks :D No ja kui sa ajad nad nulliga paljaks, siis veidi raskendatud see kõhualuse pügamine. Mina jätan ju 1 cm karva küülikule selga, seal vaks vahet ka. Aga sina ju prohv, mina alles harjutan...

    VastaKustuta
  10. Ah, mis prof minagi..küsisin Rootsi kasvataja käest vist pea esimese asjana, et MIKS ta masinaga oma suurt karja ei aja ja tema vastas, et see osa, mida masinaga saab ajada, läheb nagunii ruttu ja kehtis õlejäänu peale õlgu :)Proovisin kodus pügada inimese juukselõikusmasinaga, aga see ei hakka peale, kohe üldse.Lambapügamismasin hakkaks, aga ma pole kindel, kas tollel ei peaks terasid vahetama, et äkki võtab kõrvad ka maha.
    Palju ei puudunud muide, kui oleksin maalambal tilbad "kaotanud", sain veel enne pidama :S
    Angooral jääb selja peale 1 mm ja kõhualune villa maks 3 mm pikkuseks.Head käärid, Võsa Peeter telekas...ja fiiling vägev.Vaikne ka, kerge, need pügamismasinad on ikkagi üsna rasked käele.
    Eile just mõtlesin, et minu elu koosneb viimasel ajal villa pügamisest ja heina ette toppimises :))))
    Monika, ma ei jõa ära oodata, millal sa meile jõuad ja pesen villa ilmselt enne ära.Aga teeme nii, et sa tuled siis kui väiksed angoora pojad on pesast väljas , talled löövad koplis kepsu, mätas soe, heinategu käes...ketrame lõnga, teeme heina ja grillime vorste? MH?

    VastaKustuta