neljapäev, 7. aprill 2011

Kevademõtted

Ma ei tea, kas see on normaalne, kui seisad suures ehituspoes , torude ja liitmike vahes ja jõllitad linase taku tuustakat, et mis sellest kedrata saaks?Palju ei puudunud, et oleksin selle nuustaka korvi pannud.
Ja ma ei tea, kas seegi on normaalne, kui istud juuksuris ja tabad ennast proffi pilguga mõõtmas teise juuksuri kääride alt kukkuvaid punaseid juuksesalke...et kuidas see lõngana välja võiks näha? Teadvusele ärkad mõtte peale, et oih....prügikasti läks see vill :P
Vist ei ole päris normaalne.
Aga see villapisik läbi käsikedruse on kuidagi teistsugune, kui lihtsalt villalamba kasvataja oma.Viimane pügab villa ja saaadab vabrikusse, kust tuleb tagasi ühte patta pandud ühesugune lõng.Ja mida ühtlasem vill, seda parem.Ma vahel mõtlen, et kui mul poleks koera ja küülikuvilla, siis oleks see ketraja elu märksa üksluisem, sest ühe materjaliga harjud lõpuks lihtsalt ära ja üllatus ning peavalu moment kaob ära.Aga iga järgmine koeravill, mis tuleb, on omaette isiksus, koos omanäolise kiiksuga.Ja seda ka tõusiseselt.Ehk kui tuuakse tiibeti mastifi villa, siis üledjoontes võid arvata, millega tegu, aga iga koera vill on ikkagi isemoodi.Seda nii karva pikkuse, peensuse, värvigamma, puhtuse poolest.Ja selline vaheldus hoiabki virgena.
Õnneks on minu laut pisike, rahalised võimalused piiratud, sest muidu näeks minu villaloomaaed oluliselt mitmekülgsem välja, kindlasti tahaks omale mõnda põneva villaga maalammast, paar alpakat ei teeks paha, mõni villakits, piison jne.
Korra villapisikusse nakatunud, on sellest pea võimatu terveneda.Rõõm on tõdeda,et neid "haigeid" on siia villamaailma ka lisandumas.Seda läbi ketruskoolituste ja muude vahvate ürituste.Mis omakorda viib lootuseni, et Eestis on täiesti olemas huvigrupp heale , pehmele villale.Lisanduvad nad siis kas lambakasvatajate näol või lihtsalt villatoote tarbijana.Väike on see sihgrupp, aga täiesti olemas.Rääkida mingist vastaseisusust aga ajab naerma.Akrüüliga tõesti ei konkureeri, aga seda ei kasva õnneks ühegi meil kasvatatava lamba seljas :)
Keegi käis välja idee toorvilla festivalist, mis oleks päris lahe asi...ehk kunagi.:)
Polegi muud, kui kevad koputab uksele ,varsti on aeg lambaiad , mille paks lumi on kummuli vajutanud, püsti ajada, lambad ära pügada ja edasi minna.Päikest , sooja ja ilusat kevadet!

19 kommentaari:

  1. Airi, see on professionaalne kretinism. Tean, mida tunned, isegi vaatan sellise pilguga ringi, aga küll mitte langevaid juukseid ja takku poes, aga ikkagi :D Seega "join the club" nagu öeldakse...

    VastaKustuta
  2. See on tõesti haiglane värk :-) Mõned päevad peale nahaparkimise koolitust, käisin koeraga jalutamas ja leidsin tee äärest surnud muti. Mis sa arvad, mis mu esimene mõte oli? :-) No mutil on ju väga kena nahk. Vähe puudus, et oleksin proovinud oma tütre pisikesele nukule sellest vesti teha :-) Mis puutub vastuseisust villalamba (ja veel puhtatõuliste lammaste)kasvatusele, siis sellist asja pole ka mina kohanud.

    VastaKustuta
  3. Aga mina olen selle linatuustaku (kanepi ka, seda mässitakse ka torude ümber :P) ehituspoest koju toonud ning juuksuriga rääkisin teemal- et kui tuleb pika patsiga poiss :D Väga hea teada, et ma pole ainuke. Lõngapoodide kõrval on ehituspoed kohe mu lemmikud. Sealt leiab igasugu põnevat millest midagi teha või mida abivahendina kasutada. Ma eilegi kondasin ehituspoes ca 1,5 tundi :D
    Toorvilla festivali tahtsin mina ja tahan ikka veel :D

    VastaKustuta
  4. Ehhee...:)) Ei saa olla itsitamata:)) Tänud, tõite naeru ja päikest tänasesse vihmasesse päeva! Ilusat kevadet kõigile!

    VastaKustuta
  5. ...just sai Eesti Ehitab messil käidud ja....no seal oli mingisugune soojustus lahtiselt kasti sees, icc.Nägi välja nagu lahti kisutud vatt.Ajasin selja sirgeks ja pöörasin pea kõrvale...hea lugeda, et ma pole AINUKE.Erineda on küll tore, aga...
    Ah, et parkimiskoolitus mõjub sedaviisi, aitäh Silvia, et hoiatasid.Ma mõtlen neile lugematutele loomalaipadele, mis mul iga päev 100 km trassile jäävad...:), jätan selle koolituse siis vahele...igaks juhuks.Mõeldes põdranahale nt.
    Kajale, sa oled kõva aiapidaja, tomatid juba kasvavad, ole nõgesega ettevaatlik...sellest saab vist ka kedrata lõnga :))
    Monika, sinust ma üldse ei räägi :))), mina mõtlesin, sina tegid ära :)
    Olege mõnusad.Kamp segaseid.

    VastaKustuta
  6. Aitäh...Selle nukra päeva kõige mõnusam ja naeru suule toov kirjutis....Ja siis ma avastasin, et mul hakkavad kuidagi samad sümtomid esile tulema..hmmmm...päris huvitav, mis sest kõigest välja tuleb

    VastaKustuta
  7. Ja juba mõnda aega olen näiteks unistanud angoora karvade ketruse proovimisest...kas mul oleks võimalik saada ja mis maksab tuustike angoorat?

    VastaKustuta
  8. Ma olen nagu Tihemetsa Tiina, kellest rääkida võib nii mõndagii head aga.... :D Sel suvel olen broneerinud jupi õe aiamaal, et lina külvata(agronoomina vast veel mäletan kuda käib) ja siis lähen kuskile saunataha nõgestesse, et see kiud ka kätte saada.
    Merike pikeerib tomateid, kas sa tahad ka miskit põnevat?

    VastaKustuta
  9. Kaire, lugesin su blogi....kaastunne.Küll on rasked need asjad .Pea vastu.
    Aga angoora villast, saab küll osta, aga ma hoiatan kohe, see pole odav.Ka mujal maailmas on see vill kallis(kuigi igat senti väärt) ja nišši toode.Miks, selleks on omad põhjused, sest loom on väike, aastane villatoodang on ca 900 g ja see ongi kogu looma tulu .Sealt tuleb lahutada maha pidamine, kõrgema proteiini sisaldusega jõusööda, pügamise vaev ja ka pidamine ise on hoolt nõudev...ühesõnaga, toorvilla kilo on 109 eur /kg.Osta saab loomulikult ka väga väikest kogust, altes 50 g.Kui see sulle sobib, siis anna märku.

    VastaKustuta
  10. Ei ole vaja põhjendada villa kõrget hinda, mõistan täiesti, et esiteks selle looma( ja üldiselt jänese) pidamine pole mitte üks lust ja lillepidu ja probleeme murestid on kuhjaga...ja lisaks kogu see miniatuurse looma pügamine...kiitus sulle :D
    Oskad sa öelda, mis oleks üks-kaks rullkraasitäit, mis kaaluks?Ja kui palju sellest lõnga saaks ja kas oleks mõtekas natuke sekka panna lammast? Palju sellise karva erikaal erineb lamba omast või kas üldse erineb?

    VastaKustuta
  11. Kaire, ma kirjutan sulle hiljem vastuse...hetkel kiire.:)

    VastaKustuta
  12. ootan :D Toimeta rahulikult, minagi tõttan jälle oma villa juurde, ehk saab enne uut hooaega ka kõik pestud :P

    VastaKustuta
  13. Kaire, ma panen sel kevadel, kui villa hakkan pesema,üksikasjaliku õpetuse lambavilla pesu kohta siia üles...ehk on kellegile abiks.Sest ausalt, minul ajab judinad üle selja jooksma, kuidas te talv läbi peseta nn. kraanikausis selliseid suuri villakoguseid.Mõtetu veekulu, "meeldiv" lambahais" üleval ja tegevust jagub, nagu näha kevadeni.:P Ometi on võimalik pesta ca 50 kg villa (sõltumata villa tüübist) kerge vaevaga :) ja pühenduda millegile muule.Muide, kas teilselle aja peale valged villad kollakaks ei tõmbu?
    Aga angoora villast, siis ära arvesta seda kogust kraasitäiega, vaid võta pigem sedapidi, mis sa sellest villast teha plaanid ja kui palju su selleks lõnga kulub.Abiks ehk -lühikestele kätistele 40 g, mütsile 50-60 g, sall-olenevalt pikkusele, aga ca 100 g.Angoora villa erikaal on väiksem, kui lambavilla erikaal ja nt. kampsunile läheb vähem lõnga.Muidugi on see kinni ka lõnga jämedusest.Võiks segada sisse ca 20 % lambavilla, nii on see üldiselt Rootsi lõngade % ja ma usaldan seda, sest neil on juba pikad traditsioonid.Soe saab lõng tõesti olema, seda tunnen ma enda 70% angoora ja 30% lambavilla sokke kandes.Kusjuures kummalisel kombel nad ei ilmuta kiiret kulumise märki, mida ma ise kõige rohkem kartsin.
    Aga, ma soovitan sul osta lisaks rootslaste villa(seda läheb ju nii vähe tegelikult juurde), seda siis mitte sellepärast, et sinu lambavillad oleks kehvemad, vaid mina ei ole leidnud nii valget ja sobivamat villa angoorale segamiseks, kui rootslaste oma.Loomulikult võid kõrvutada ka muudega, aga angoora on ise paganama valget värvi ja kui lambavillal on miskine kollakam (silmale isegi nähtamatu) toon juures, siis lõnga sees hakkavad need lambavilla kiud silma.
    Ja mis veel, ma annaksin sulle kaasa 2 sordi angoora villa, et saaksid selle villa ketramise tunnetuse kätte.Aga see lõng võiks leida siis kasutust kuskil soki sisse, ei mujale.
    Need on minu mõtted...:)

    VastaKustuta
  14. Tore, tegelikult sooja tudusokki ma mõtlesingi teha, nii endale ja võibolla ka poistele juhuks kui nad peaks haigestuma ( mida loodan, et siiski väga tihti ei juhtu)
    Pesemisest niipalju, et pesen saunas ja veekulu ei olegi väga suur, vähemalt minu meetodiga. Kasutusel suur 60L must vann, kuhu läheb ehk villale lisaks u 20l vett, hiljem veel samapalju ning natuke võtab ka pesumasin loputuseks sisse...Vill ei ole üldiselt kollaseks tõmbunud, kui kollane, siis juba algusest peale st. lamba seljas juba...Põhimõtteliselt võin ju suurema koguse ka ära pesta, aga siis ei ole mul seda mitte kuskil kuivaks saada ja kui ma ootan villa pesemisega suveni, ega siiski ei tea, kuidas see vill kuivaks saada nii, et ei Bella ega kassid seda enne ära ei sodiks. Aga sinu nõuanded ja juhendused villa pesus kui kuivatamises ei teeks paha mitte ja ehk mine tea, proovin isegi kunagi ära...aga enne tuleb korralik survepesur muretseda, sest meie peres sellist aparaati veel ei ole :P
    Valge villa kohta niipalju, et eks meilgi osa villa TUNDUB olevat ikka väga kriitvalge. Üks mul just tuli pesust ja seda on mul kange kihk ise ära kedrata...varsti panen selle villa pildi ka omale ülesse, sest ta lihtsalt on niii ilus :D
    Aga kui palju sa mulle ette kirjutaks villa kogust, kui plaanin teha nt 4 paari sokke ( ütleme, et keskmine suurus on nr 38)?

    VastaKustuta
  15. Oeh. No arvesta.Ühele paarile sokile kulub 140-150 g lõnga...korda neli, see teeb siis 600 g lõnga? Aga täna ma kahjuks sellist kogust ei ole veel võimeline müüma.Veel üks ports tuleb pügamisele titevillasid, enne kui vill läheks ketrusele sobivasse 1 sorti. Võime rääkida ca 100 g toorvillast ehk.
    Vaatasin su valget villa...kena ta on, aga ega enne ei tea, kui angoora kõrvale paned :)ma ise ka ei uskunud :)

    VastaKustuta
  16. olen 100g-ga ka nõus.. teeme kaubad kokku? Ma üldse ei punni vastu, et see angoora on veel kriitvalgem :D Aga põnev on küll :P

    VastaKustuta
  17. He, punni ikka :)))
    Teeme siis kaupa, aga teeme nii, et ma panen sulle valget peenvilla kaasa, ehk ise vaatad, millist villa kasutada.Ja paar päeva läheb aega, mul on küüliku pügamise päev...eee, noh, paari päeva pärast. Umbestäpselt.:)

    VastaKustuta
  18. Tee siis nii kuidas kõige õigemaks pead, aga jään huviga ootele....

    VastaKustuta
  19. Kaire, saada mulle meilile enda postiaadress...:

    VastaKustuta