teisipäev, 25. jaanuar 2011

Jassu

Jassu, ehk kodaniku nimega Jasmiine on meie pere kolmas koer , kevadel saab 2 aastaseks ja puberteedi aeg on lõpusirgel.Kui lugeda internetist lõuna-venelase kohta tõuiseloomustust (mida meie "elukogemusega" inimesed tegime muidugi pärast impulsiivset kutsika ostu), siis kmh, ei ole sealses tutvustuses mitte midagi sellist koeraomananikule, kes otsib leebet, sõbralikku perekoera.Eks selgituseks mõned tõututvustuse märksõnad: tugev kaitseinstikt, territooriumi tunnetus, umbusklik,isepäine ja ei ole kergesti koolitatav.Pole vist palju inimesi, kes selle peale tormaks kutsikat ostma :)Lisades veel väikeste tähtedega sigapikk karv ja koera ilmselge vastumeelsus nii kammimise kui pesemise suhtes.Õnneks, on kasvanud meie peni tõupuust vasakule, ehk mõningad iseloomu omadused on küll päritud, aga õnneks need leebemad varjandid.Ehk õpetada on teda suhteliselt mõtetu, reageerib nimele Jassu, saab aru sõnast kass ja kes tuleb.Kõik muu on nagu hane selga vesi.Istumist me ei suutnudki arusaadavaks teha, ta ei istugi, vajub lihtsalt kolinal pikali.Käib samavõrd edaspidi, kui targurpidi.Toetub igal võimalusel millegi vastu.Sööb hilisõhtul /kl. 23.00 ajal), kaevab suure mõnuga kivikõva maa sisse auke hoovis( kaasarvatud lauda ukse ette, kus lauta sisenemisel on kõik endine, sealt väljudes aga kukud koera kaevatud auku),  valveinstinkt väljendub hoovis lumehunnikul magades, territooriumiks on terve küla(niiet pidime ostam elektroonilise kaelarihma, mis tõi koerale mõistuse väga ruttu koju tagasi).Vaenlane on meil vaid üks, see on meie pere kass, kes aeg-ajalt teeb koera ninale küüneravi, lammastel lakutakse ninad puhtaks ja käiakse koplis koos hängimas.Võõraid ta lausa jumaldab.Ei tea, mida ta mongoli peale teeks, aga neid satub meie hoovile harva.Karva loodame saada kevadel, kui see alukarv ära tuleb, pika pealiskarvaga (ca 20 cm) pole lõnga mõistes midagi teha.
Vaatamata sellele on tegu ääretult armsa koeraplikaga.Pildil koer peale pesupäeva, sest meie arusaamad lõhnamaailmst läksid totaalselt lahku.Jassu arvas, et pole paremat, kui odööritada ennast lamba päramise peal nühkides.....mina arvasin teisiti ja saunapäev jõudis vähe varem kätte :)
Jassu mängud on samui ilmselt geenide poolt kaasa antud kaugetest stepiaegadest, mingi too ja viska mäng talle huvi ei paku, pigem jookseb ta nagu hull, sikk-sakke tehes inimese eest ära, andes sel moel märku, kui aeglased te inimesed ikka tema kõrval olete.Üleolek seegi.Veel ostame talle stabiilselt kummist mänguasju, sest iga õhtu on Jassu päevakavas playtime, kus pool tundi nätsutatakse ja tassitakse tugitooli kas kala, konti või auto alla jäänud kassist mänguasja.

9 kommentaari:

  1. Tõesti välimus ja koera iseloomustus selle tõu puhul küll kokku ei lähe. Täielik kaisukas ju! Hea siis, et teil ta selline hea perekoer sattus iseloomult. Meie eelmine koer oli tiibeti mastiff ,keda oli ka suhteliselt mõtetu koolitada. Ta ikka ise otsustas, mis teeb. Mäletan, kuidas ühel näitusel ta ringis lihtsalt selili viskas ja ajas oma 4 käppa laiali ning paigast enam liikuda ta ei tahtnud :-) . Praegu on meil dogi segu koer ja temale ka meeldib nõjatuda. Põhiliselt siis vastu inimesi. Jassu on ikka väga lahe.

    VastaKustuta
  2. Väga kena koerake:)
    Ja nii kihvt patsike sul tehtud talle;D

    VastaKustuta
  3. Issand, nüüd koerale ka patsid pähe teinud :D Kodumängimine täies hoos :D:D
    aga ma imestan, et sul koeral karv seljas, polegi vokki läinud :D Oled sa Jassu villa kedranud?
    -Monika

    VastaKustuta
  4. No peale pesupäeva näeb ta igatahes väga puhas, valge ja armas välja:)Selline paras mõmmik, kelle ilmest võib välja lugeda,et ta on leebus ise ja igasugune pahategemine on välistatud:))Aga nagu teada, koera pilku ei tasu alati usaldada:)) Meie oma igatahes teeb kah kõike,mida ta tegema ei peaks - tema vist siis puberteetik... pooleteiseaastane.

    VastaKustuta
  5. Aitähh, sain suutäie naeru mugistada :)))

    VastaKustuta
  6. Need süütud silmad ei paista ju ilma patsita välja...saa sa aru, kus koera esi kus tagaots :))
    Aga villa olen natuke kedranud, võiks pehmem olla :)
    Sigaduste nimekrjast jäid välja veel suvel lammastele viidud värskes joogivee ämbris mudaste esikäppade loputamine, meestega koos ehitamine(õigemini tööristade kõrvale toimetamine), minu sibulapeenrasse kraatri tekitamine jne.

    VastaKustuta
  7. Naerame meiegi, Ülle, sellepärast mõtlesingi jagada :)),
    koer meenutab vanade inimeste last, kellele kõik on lubatud, "sest no kuidas sa keelad siis pisikest" :))

    VastaKustuta
  8. Selle lauda ukse ette kaevatud augu üle suudad sa ilmselt naerda, kuna närvirakkude taastumiseks on vajalik aeg möödunud :-)

    VastaKustuta
  9. Silvia, ta reo oli jõudnud parajalt sügava augu selle ajaga kaevata, tunne oli sarnane,kui astud redeli pealt maha ja üks pulk on tegelikult veel::))))

    VastaKustuta