esmaspäev, 26. märts 2012

Kevade mõtted

Ma pean hakkama fotoaparaati kaasas vedama, sest meie pisikse Eestimaa peal, on mida ka teistele näidata.Käisin töö pärast ühes lihaveise farmis ja seal oli parasjagu hull poegmise trall käsil, ütlen ausalt, "vana loomapidajana" ei jätnud selline tegevus mitte külmaks ...istusin ja vaatasin kuidas üks vaene noor mullikas muudkui punnitas ja punnitas, niiet jalad olid sirgus .Kannatasin ja lõpuks marssisin karjaku ligi, et "pole küll minu asi, aga" kas te teate, et teil seal üks hakkab poegima?Täiesti nõme oli muidugi linnavurlena targutama minna, aga ...tulid vaatasid üle ja naeratades teatasid, et oh, siin läheb aega.Misassja?????Olen enda lammastega nii harjunud, et kui juba pressimiseks läheb, siis on peagi tallekest oodata, aga näed, suured loomad ja ei käi need asjad nii kiiresti.Olen isegi ju vasikat aidanud välja sikutada, aga sellest on üle 20 aasta möödas ja mälu ei mäleta enam.Meist ta sinna poegima igatahes veel jäi.Ja kuna tegu oli poegimissuluga, siis jalutas seal üks nunnu-nunnu punane paari tunnine vasikas ringi, isver, vii või koju , kui ta nii väikseks vaid jääkski :).Kaineks tegi aga pulli nägemine, kes oli ikka megasuur, no kohe nii suur, et kaela vaadates sai selgeks, mida vanarahvas mõtles ütlusega "jäme, nagu härja kael".Ja targemaks sain ka, nimelt silmasin vetapteeki "valimsolekus" laua peal ja seleeni tundsin ära aga kui jutt läks antibiootikumi peale, siis peremees seletas lahkelt, et tema on pidanud nõu Maaülikooli kliinikumiga ja varasema Pen-Strepi asemel kasutab hoopis uuemat tüüpi antibiotsi (katsun selle nime ka siia leiutada), et vana pen-strep ei võtvat kõike enam nii hästi.Igatahes uuel rohul oli ka lamba pilt peal, uurin, mis meie vet sellest asjast arvab :).Elukool missugune.
Ja mingi hull kanade vaimustus on ka peal, küll ma olen seda mõtet siitpoolt ja sealtpoolt ära katsunud ajada, aga eks te varsti kuulete, kes peale jäi.Kuna see kanala jääb sinna vabariigi ossa, kust ma küülikutele lisasööta käin hankimas, siis eks peagi näeb.
Kudumismasinaga olen ka saanud paremaks sõbraks ja enam ta selliseid tükke nagu mitteülesloomine, lõngasõlmed või kahtlased lingud, ei tee.Eile sain kätte pitskoe kudumise ühe varjandi ja ka kangaskude tuleb kuidagi nirult välja, aga hakkab looma juba.Parem käsi on valus, sellepärast hoidun ketramiset, ühte halli angoorat ikka meelerahu nimel veel vaikselt libistan vokile.
Ja et kõik ausalt ära rääkida, siis eile jooksin juba 7 km ringi ära, täna on küll jalalihased tunda, aga enesetunne on normaalne.Peale jooksmist kaob ka söögiisu ära ja kui ta tagasi hakkab tulema, on aeg magama minna.Kaal näitas esimest korda juba 72, 5, niiet ikka allapoole liigume :).Aga väsitab see kaalulangetamine küll ja vahepeal teeb kurjaks ka :)), või noh, natuke tigedamaks, kui ehk peaks olema :).
Ja seenmetega on nii, et kuu aega tagasi külvasin arbuusi potti, ei idane.Kaks nädalat tagasi külvasin sinna otsa kõrvitsa, ka ei idane.Tea, mis wärk sellega on.Eelmisel aastal istutasin kogemata arbuusi kasvuhoonesse, koos kurgiga, kuna ta reo oli lõpuks märkamatult ikkagi kasvama hakanud..tea, kas sel aastal juhtub sama???Või jah, selle aasta torm pakkis meite tudikese kasvuhoone lapikuks kokku, seega kevad algab meie peres suure ehitamisega.Loodetavasti :).
Ja üks mõttetera suvalise lambakasvataja poolt, et "lammas, kes elab maal, on Maalammas".Ülejäänud on eliitlambad.Vot nii.

5 kommentaari:

  1. Ausaltöeldes mul ei ole ka kasutusel Pen-Strep ...anti see aasta midagi uut, mille mõju kestab 72 tundi ja seetõttu ka jaotub ühtlasemalt looma kehas ja harvem peab ka süstima...pidi hea olema. Nime hetkel ei meenu jälle ja pudel on laudas. Aga mingi penitsilliini paasil ta vist ikka on... Eelmine aasta oli mul mingi kolmas veel, mõju kestis 42 tundi, too oli vist amoxicilliiniga midagi...Äh, katsu siis nende kõigiga kursis olla. Hea, et sa ikka satud niimoodi suuremate tegijate juurde ja informeerid ka meid :D

    VastaKustuta
  2. Äkki oli see Duplocillin, mida sa nägid? Meile andis vet. seda, aga vaatasin, palju pikem keeluaeg on kui Pen-Strepil, 56 päeva. Ma siin lugesin äsja Loomatervise käsiraamatut (aastast 1985), oi seal oli seda lehmade sünnitusabi kirjeldatud..silmahaakide ja käsisaagideni välja...lammastest aga umbes 2 rida:D Kuskil Hollandis-Belgias pidi olema lihaveiste puhul lausa tava, et tehakse keiser, kuna vasikad on nii suured ja ei poegigi enam loomulikul teel. Vähem riske:)3-4 vasikat ja lehm kombinaati.

    VastaKustuta
  3. Vaatasin just järgi, selle rohu nimi oli Engemycin 10 %.Kui kellegile midagi see nimi ütleb, siis palun kommenteerige.Ma pole enda vetiga rääkida saanud veel.

    VastaKustuta
  4. Väga tublilt toimetad! Muuseas kui tahad väikest lehma siis eesti maatõugu lehm jääbki pisikeseks :) Meile üks tädi Hiiumaalt pakkus,oleks tahtnud lammaste vastu vahetada, aga me ei tunne end veel nii kõvade loomakasvatajatena ja laudaruumi ka napib, muidu oleks tore küll.
    Eelmise postituse proovilapid on ka imeilusad. Muudkui loen ja imestan mitu tundi sinul küll ööpäevas on, et sa nii palju jõuad :) Jaksu sulle ja ilusat kevadet!

    VastaKustuta