teisipäev, 27. märts 2012

Kanad

Sellised tegelased jõudsid  täna meie koju .Pärit Äntu kanalast, käisin ise seal järgi, kuigi oleks vabalt võinud ka "kanaringilt nad osta.Tahtsin musti, aga need olid otsas.Üldse on vist mingi kanapaanika praegu .Tegelased on 4 kuud munenud.
Ja nii naljaks ,kui see ka pole, siis polegi nii lihtne see KANA ostmine,kui sa tead kanast vaid seda, et käib kahel jalal, on pikkade varvastega ja üldjuhul muneb.Ja isast lindu kutsutakse kukeks.Vähe küll, kas pole.Ma ei kiida heaks sellist looma võtmist, kui tausta uuring on puudulik või tegemata, aga inimene on nõrk....olen seda kanajuttu veeretanud, lugenud hea targa tädi Mauruse jutte tema kanadest ja unistanud .....aga mitte astunud samme ,et kanad ka reaalselt meiele jõuaks.Vist sai üks karikas viimase piisa ja tõuke andis ka kõne Äntu müüale, kes ütles, et "oh, me see nädal müüme ja siis on otsas".Hah, ütle nõuka aegsele inimesele, et miski asi hakkab otsa saama ja ta läheb lolliks.:))Siiski, uurisn nii Mauruse (ole sa tuhandest tänatud) ,kui ka foorumist ja hakkas vaikselt udune pilt ette tekkima, mis ja kuidas.Ehk Linnu talu müüb kohapealt aasta munenud kanu (1.50 eur tk), mulle geograafiliselt kauge ise järgi minna ja ei jõua ära oodata, millal nad enda ringe hakkavad tegema.Pealegi jäin mõtlema, et ma ei taha sellest aastasest munatoodangust ilma jääda.:).Kehtna mõis müüb ka kanu, 2 eur tk, ka munejad kanad aga rohkem ei tea, vist olid puurikanad.Äntu omad maksid 7.50 eur tk.Oleks võinud ka eraisikute käest osta, aga ma ei tunne ühtegi kasvatajat, leht on kuulutustest tühi.Ja tibusid ma tõesti ei julge osta (pole ise kodus ja mälu annab signaale, et nende kao protsent on nii suur), seega Silvia, vabandust, aga ma tõesti ei julge tibu kasvatada.
Võtsin Äntusse fotoka kaasa aga pidlistada polnud midagi, kanalasse ei lastud ja hoov oli "tradistsiooniliselt" lauakolu, rauakolu jne. täis, mis sa seal jäädvustad.Ja üks kana laip oli ka selja taga...nagu hiljem nägin, ise vel mõtlesin, et mis see valvekoer mind piidleb.Maksin kanad ära ja jäime ootama, kui eemalt tuli suur traktor, kanakastid peal...lahedad külamehed peal, näod nalja täis ja no muidu omamoodi :).Mis südame soojaks tegi, oli tõik, et kurtsin ausalt, et äkki ma saaks kasvõi pool kilo kanadele antavat jõusööta, mul kodus vaid terad ja äkki nad ei söögi minu sööki.Nii pakitigi ka natuke jahu kaasa, aitäh.Kuna me käisime ka Baltic Agros küülikutele lisa hankimas, veel üks tore firma,  kes lubab oma suurde lattu kaks eraisikut labidaga vehkima ja tüütama, siis kanad olid kastis oma elu  elanud selle 1h jooksul ja haisesid hullumööda.Kasti kaant kergitades ajas üks kaela õieli ja hingeldas nokk pärani, nagu tahaks öelda, et kui mind salongi ei võeta, kärvan kohe siia maha.Kihutasime otse koju ja kasti lauta tõstes vajus põhi laiali ja kaks kana potsatasid lauda ukse ette maha.No šokis nad olid, sest aitasin nad lauda vahekäiku ja seal nad seisid ja mõtlesid, et mida paganad ja kuhu kolkasse meid suurlinnast on ära toodud???Õhtuks oli see 10-nene punt leidnud omale magamisasemed vastavalt kana enda soovile, kolm tükki olid kolinud tühja küüliku puuri, kolm õõtsusid akna serva peal ja nemad pahandasid ka harjaga maha lükkamise peale kõige rohkem ning neli kana magasid põrandal, heinte peal nurgas.Paiguutasin nad siis minu moodu ringi ja...huvitav, mis kell nad ärkavad?Ja millal ma esimese muna saan?:))Igatahes talveks koome koeravillased kolme varbaga kana sokid kõigile jalga :)

39 kommentaari:

  1. hahaa, ma oleks tahtnud kärbes teie autolaes olla aga siis oleks näljane kana mu kindlasti ää sööud :) Kui mune üle jääma hakkab siis too linnainimesele ka mõni :) Vanasti korjati kanadele munakoori. Kas linnainime võib oma panuse teha? või on teil oma söödaratsioon?
    Igastahed lahe lugemine ja uudised :)
    -Monika

    VastaKustuta
  2. Ei no see oli küll nagu välk selgest taevast...noh mitte nüüd täiesti selgest ka vist, aga nii kiiret tegutsemist ma küll ei oodanud... Aga palju-palju õnne ja kohanemist teile! Tean, et ema ostab kanade jaoks apteegist kanade lisasööta, ilma milleta nad kohe mitte ei taha muneda...siinkohal minu tarkus piirdub...

    VastaKustuta
  3. Sa oleks kärbsena laest kops selle odööri peale alla kukkunud :))).KUI need kanad hakkavad munele, mis loogiliselt võttes selgub hommikul, või ma ei tea, millal neil see munemine päevakavas on, siis kogu austuse juures ja vaid omletti süües, ei jaksa me kaks vanainimest neid mune pintslisse pista ja ma olen tänulik, kui keegi aitab neid süüa :)Jassu pole ka siiani eriline munafoob olnud, niiet annan teada :)Ja munakoored peaks olema ka teretulnud kraam :)

    VastaKustuta
  4. Kaire, pole siin mökutada miskit :))), ma niigi ärkasin kell kolm öösel (pagan kellakeeramine ja hapukapsasupp) ülesse jubeda unenäo peale, et mul on ununenud üks pesakond küülikuid jootmata (seda siis 3 nädalat), küülikutel olid silmad janust punnis ja kõik kohad on kanu täis :))), siis mõtlesin, ei lähe kanu tooma.Hommikul aga tundus, et ikka peab minema :)
    Harjumaal on üks vahva kanade teemaline koht, kus kõike vajalikku saab osta, ka. jõusöödad.

    VastaKustuta
  5. Voh, mulle meeldivad tegusad inimesed - munapaanika alles kogub tuure, kui neil juba värsked munejad kodus!

    VastaKustuta
  6. http://barnyardsandbackyards.org/2011/02/03/chicken-sweaters/ Siit leiad kanakampsuni õpetuse :P Et varakult valmis olla :D
    -Monika

    VastaKustuta
  7. See käis Sul küll kähku:)Meenutab mind ennast, et kui mingi mõte tuleb, siis enam ei kannata oodata.
    Eks nad võivad vähe põdeda ka, et kohe homme hommikul Sul 10 muna pole veel....
    Mu omad nt. on sellised, et osad munevad hommikul,osad hiljem (täna nt. tuli viimanee ca 16-17 vahel alles. Aga üldiselt on kevad, sest nüüd on nädala jagu mul kanad väljas saanud olla ja munakollane on nii tume juba, et lausa üleloomulik :) ja muidu ka täna selle aasta rekord 7 muna- 9 kanalt.
    A Sa võta ikka kukk ka, siis kasvatavad kanad ise sul tibud üles.

    Ja Su tekstid on ikka head lugeda, see eelmine kevadmõtetega ka, ma sinna enam ei hakka siis kommima;)
    Ja kaalurindel ka ikka edu- kevadisemad ilmad innustavad kindlasti:)

    VastaKustuta
  8. Väga tore, et oma mõtte juba teoks tegid. Ja muidugi ma ei pahanda, et sa tibusid ei võtnud. Meil ongi selline tõug ka, et munele hakkavad alles 6-8 kuuselt, nii et sa oleksid pidanud kaua ootama :-)
    Mul olid ka esimesed kanad äntukad. Braama tõu kasuks otsustasin, sest nemad on minule teadaolevatest kanatõugudest kõige sõbralikumad omavahel. Ja no see talv ei jõudnud ma oma kanu ära kiita. Meil on 5 kana ja iga päev talv läbi oleme saanud 4-5 muna.
    Just plaanisin aga ei jõudnud kirjutada oma blogisse, et Eesti loomapidajad on väga andekad kirjanikud. Ma loen neid blogisid nagu mõnda head romaani :-)
    Põnevad, humoorikad, teinekord dramaatilised :-)
    Nii et ootan uusi postitusi!

    VastaKustuta
  9. Oi, kanad! Palju õnne!
    Mis on siis kanakasvatamisel kõige tähtsam?`Rebased eemal hoida?
    Meie kanatädi on sageli rebastega pahuksis.
    Ja siis veel see asi, et mis tähendab kui kanadel on puhkus ja nad ei mune :D (sulis vist ütles mu vanatädi)? Täitsa piinlik, ma olen maalaps aga kanadest ei tea eriti midagi.
    Vanatädi pidas kanu, tõi kevadel just tibud ja need elasid tal köögis :) Kui õues soojemaks läks, siis lasi hoovi ning ööseks lauta. Munesid kuhu juhtus ja neid mune tuli kogu aeg ilma pealt taga ajada. Pesad olid ka tehtud munemiseks (vanad kartulikorvid rippusid kuuri all) aga toredam oli mune poetada lakka nt
    Kodune kanamuna on hea, nüüd saad ka teha 20st munast kooki nagu Contra nädalavahetusel teles tegi.

    VastaKustuta
  10. No need vabrikukanad on alguses erilised "saapad". Mitte, et nad arukusega ka hiljem hiilgaks, aga oma elus on nad näinud ju ainult nelja puuriseina ja inimest kusagilt kaugelt parimal juhul. Kui sa paned neile mingi õrre, mille peale nad saavad õhtul minna magama, siis tõenäoliselt nad õpivad seda ka kasutama millaski. No vähemalt suuremal osal neist on alles jäänud instinkt magamise ajaks kiskjate eest kõrgemale kolida. Munemiseks soovitan teha nn. pesad. Võid kasutada ka "pimendatud" jänesepuuri, saad puuri poolitades 2 pesa. Pimendatud sellepärast, et muna nähes ei teki ebatervet huvi nokkima hakata seda, lisaks ka loomupoolest püüavad nad muneda "silma alt ära". Et nad aru saaksid selle koha otstarbest, siis võid sisse panna "pesamuna", kasvõi penoplastist muna, või munakujulise kivi. Algul nad munevad kuhu juhtub, hiljem hakkavad kasutama ka pesakasti. Kui hakkavad vabalt õues käima, siis võib juhtuda jah, et otsid mööda maailma mune taga. Kui territoorium on piiratud, siis reeglina nad lähevad ikkagi pessa munele. Vabrikukana reeglina ise hauduma ei tiku. Aga erandeid leidub. Minul tegi haudumisetöö ära paar pisikest pärlkana. Suure kana mune läks vist 6 alla ja nende oma pisikesi mune oli üle 10-ne.
    Sulgima hakkavad umbes aasta peale munema hakkamist. Peale sulgimist, u. kuu vist oli, enam ei mäleta, hakkavad uuesti munele, aga enam ei mune nii tihti, kui noored kanad, aga munad on selle eest suuremad.
    Kui munakoori tahad, siis saan ka oma panuse anda.:)
    Sai kunagi Linnukast 50 kana koos mõne kukega toodud. Need, mis mina sain, kubisesid täidest. Pärast seda, kui õppisid väljas käima ja said aru, et päikese käes liiva sees suplemine on mõnna tegevus, kadusid ka täid ära. Siblimise õpivad ka mingil ajal ära.
    Ette sai antud lisaks jõusöödale, ka pehmemat umbrohtu, vesihein näiteks. Lisaks läks kaubaks ka toidujäätmed (kartulikoored, järelejäänud supipõhi, külm pudru jne. jõusöödaga segamini). Talveks kuivatasin nõgesevihtasid ja siis sai neid ka toidu sisse hakitud. Pani munele küll ja munakollased olid ikka oranzid. Peenestatud toored munakoored on vajalikud uue munakoore moodustamiseks ja peenike kruus seedimiseks. Kruus on reeglina jõusööda sees olemas, või nokivad siis hiljem ise õuest. Nisu paneb ka munele.
    Ehk on veidi abiks :). Põdeda ei maksa, suht "lollikindel" pidada. Kui mul oleks oma elamine maal, siis võtaks enne 10 kana, kui paar lammast. Kui loen siin blogidest poegimistest jms. probleemidest, siis võtab kõhedaks :). (Tiine mära pidamine ei ole probleem:D )
    Päikest!

    VastaKustuta
  11. Ehh, tore, et said ise järele minna. Ringil olid need kanakesed ikka jubedad rääbakad. Eks see pikk sõit kitsastes kastides..
    Mul on nüüd neid äntukaid juba mitmest aastakäigust. Täna hankisin ringi pealt ka ühe portsu juurde. Kodus panin nad kohe teiste juurde lauta. Esimese asjana hakati meeletult jooma, siis leiti terad üles ja vaadati niisama ringi. Üllatavalt kiiresti leiti ka õrs üles ja ööseks oli kogu kamp end pikale õrrele ära mahutanud.
    Kana on muidu selline 'hommiku inimene'. Meil laudas läheb 6 ajal tuli põlema. Aknad on ka, aga sellesse ossa, kus kanad, päevavalgust piisavalt ei paista. Munad tehakse lõunaks kõik ära tavaliselt.
    Ma olen varem toonud paarikuused kanad ja need hakkasid ilust pesadesse munema, kui aeg käes. Näis nohh, millal uued totud taipavad, kuhu munema peab. Õhtuks oli igatahes 5 muna põrandale poetatud.
    Mul laudas talvel ikka pea 8 miinust, aga äntud pole munemises isegi pausi teinud. Praegu ma pole neid veel päriselt väliaeda kolinud, sest kanakuut tahab tuunimist ja ilmad on ka nagu nad on. Ehk ongi neil laudas parem kohaneda. Kindlasti tuleb vanade olijatega löömist ka, aga loodan, et saavad vast kuidagi ruumi jagatud. Sul sellesmõttes on rahulikum- pole vanu ees.
    Jõudu igatahes! Ühes maamajapidamises peab kikas kirema ja kana kaagutama:)

    anonüümne:)

    VastaKustuta
  12. Ei noh, mis sa kostad, tõesti kiire tegutsemine:) Meil olid ka kanad laudas lahtiselt talvel, aga järgmine kord targem, tuleb piirata- situvad kõik kohad täis ja alati kui on kiire, kooserdab keegi jalus, nii et vaata et peale ei astu:P

    VastaKustuta
  13. Liina, sa võiks ka tihedamini kirjutada (ma pean ennast kätte võtma ja su blogilisti lisama :P), aga kukke meie majja ei tule...vist...ma tahaks, et meie elukate detsibellid jääks vakimisi keeratuks :)),ausalt, ei kuula ka raadiot kodus :)))
    Silvia, ei väista ,et teilt mõne suurema tibu kunagi ei võta, se varjaant tundus praegi kõige lihtsam, alustaja on nagunii veel lollim kui farmikanast saabas :)))
    Taive, tänapäeval on juba igasugu söötadega lihtsam, kui vaid rahakott kannatab, aga kuna mul see ülejäänud kamp nagunii tarbib üüratul hulgal vilja ja muud head paremat, siis olen enda jaoks avastanud hulgilaod ja sealt on võimalik kordi odavamalt osta, kui ligi saad muidugi :).Ma niivõrd ei peljanud kanade pidamist, kõik on õpitav ja õnneks on neid head nõu andvaid inimesi ikka ka siin maamunal olemas, vaid AEGA, mis kulub selle kana eest sehkendamisega.Nagunii võtab esialgu neile elamise ehitamine ja sisse sättimie oma aja.Kui soojemaks läheb plaanin lasta teha võrkaia, mida saab teisaldada, Silvia ja Pisi-pisi stiilis toodud näidete põhjal, aga nats omamoodi, mul mõte juba lendab :)
    KK irw, 20 munast kook võib ju imhea olla, aga...kes neid kaloreid jaksab maha jooksta?:)))Sinu blogisse ei julge tullagi vaatama, jälle mõni keelt alla viiva koogi plt nagu kiusatus väljas :))
    Anonüümsele, aitäh , ära siit blogsit ära kao, nii hea, kui keegi vana kanapidajana oskab nõu anda :)
    Marju, kiire või mitte, aga kooserdavad jala all küll ja eest ära ei lähe.Kui ajama hakkad, läheb selline riidlemine lahti, icc
    Ja munauudised ka, mina leidsin täna ÜHE muna ja mees ei tahtnud kehvem olla ning otsis niikaua, kuni sai ka muna!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ka aastaid kanu pidanud. Õigemini pidasid nad ennast ise. Talvel laudas ( ei kütnud) ja suvel loperdasid ise ringi koos kukega. Põlluservasid pidi ja ikka kodu ligidal. Aga paar aastat tagasi sai mu mõõt täis. Ühe nädalaga suvel vedas rebane- kurivaim 10 kana oma võsukestele söögiks. Lausa 3 kana päevas oli rekord. Ja kes veel omal jalal ringi liikus ( kukk ka jäi rebase hammaste vahele), selle võttis kanakull. Nii et talveks jäi paar kana alles. Ja siis sai mu mõõt täis. Uusi ka ei ostnud. Ei hakka metsloomi nuumama. Ja päris hoovi peale neid ei laseks. Aiamaa ka piiratud ühtse territooriumina koos hooviga. Kui nii polnud, siis nokkisid kõike - maasikaid, kurke, õunu jne. ja mina olen arvanud ikka nii, et kana peab saama ise ringi käia ja siblida just seal, kus talle pähe turgatab.
      PS! Mina mingisugust lisasööta ei ostnud neile kunagi.
      Aga võibolla millalgi olen taas valmis kanad uuesti soetama. Ma arvan, et Jagger saaks küll nalja nabani nendega. Kutsikana oli küll lahe, kui viljapõllus kanad ees ja kutsikas taga silkasid. Pissi püksi... :D

      Kustuta
  14. Nonii...ja tõidki ära:) Palju õnne uute asukate puhul!

    VastaKustuta
  15. ja palju õnne esimeste munade puhul, m.pühad võivad nüüd tulla ;)

    VastaKustuta
  16. No nii, sinu munapaanika sai lahenduse. Ei tea, kas järgmisena piimapaanikat oodata, et mõni kits üleöö su lauta ilmuks :)

    VastaKustuta
  17. :) Ei mina kao ja küll sina selle kuke ka võtad((((: .
    Egas see kukk päevläbi ka kire, aga nii armas on kuulata. Meie kikas hakkab hommikul umbes 4 kirema. Päeval ja õhtul teda väga ei kuule. Iseasi, kui suveks teed aia aknaalla, siis jahh saad varakult äratatud :P.
    Kui sul kukke ei ole, siis varsti pead ise kukke mängima hakkama. Langevad hommikul loogu su jalge ette ja siis pead kõiki kabistama- ise!:DDDD
    Minu uued jobud olid igatahes jätkuvalt mune kaotanud ja mõned olid ka pesa üles leidnud, aga ma ei tea mis jant on- kõik tahavad ühte pessa muneda. Mõni siis seisab, jalad ristis ja ootab, millal pesa vabaneb. Suuremat kisklemist ka hommikul ei märganud. Sööma tulid kõik ühe küna äärde.
    anonüümne(:

    VastaKustuta
  18. Vaat, kui palju nõuandeid!
    Mul olid kanad tõesti siis, kui suurt midagi saada polnud kusagil.
    Aga minu vanaema pani uued kanad teiste juurde öösel. Noh õhtul pimedas, kui kana magas juba. Hommikul siis need vanad kanad ei saanudki väga aru, kes need võõrad on ja kes omad ja löömat peaaegu ei olnudki.
    Sellesse ühte pessa munemise kohapealt hakkasin praegu mõtlema, et äkki on midagi tegemist veesoonte või maa jõuvläjadega :D. Oli endalgi sellega tegemist. Ühes pesas 10 muna ja järjekord ja kõrval tühi pesa :D. Meil oli tehtud selline 10-ne lahtriga kast põrandale.
    Nüüd siis saab oodata, millal lüpsiloom tuleb ;).

    VastaKustuta
  19. Üks nipp muidugi on. Tuleb tühja pessa meelituseks muna panna. Meil vanasti vanaisa meisterdas igasse pessa nö pesamuna- puust.
    Juba proovisin selle muna variandi ära ka ja tundub, et sain ka kana pesale. Eks näeb.. Täna ju suurem munemine munetud juba. Seni polnud hullu, sest olemasolev kamp sai hakkama ka ühe pesaga. Ma lihtsalt vahepeal korjasin osa mune ära. Nüüd on kamp suur ja vaja neid kuidagi meelitada ka mujale munema.

    VastaKustuta
  20. No muidug, nüüd tuleb mullegi meelde, et mingitest peibutusmunadest kunagi keegi on rääkinud :)), mul sellisd puumune on, pistan homme pessa :)
    Ja õhtul oli veel neli muna, ehk kokku 10 kana pealt 6...huvtav, mis need neli kana mõtlevad :))).Aga väga sõbralkult sebivad ringi ja inimest ka ei karda paaniliselt, täitsa kanad kohed.
    Ja Jassu...taevas küll :P, panin munad korraks õue maha koos korviga, et Öörile jõusööta viia, tulen tagasi, üks muna vaid korvis.Koer, kes meil üldse toorest muna ei söö, oli võtnud kolm muna ja hoovile laiali jaganud ja maiustas ühe kallal.Ütle, et loom loll on.
    Maarka, ei kitse e tohiks tulla (ptüi 3 #), sest ma ei joo piima, pealegi on see puduloomandus mul niigi "minu võimete piirimaal" .

    VastaKustuta
  21. Kui 10-lt kanalt enamvähem 7-8 päevas saama hakkad, siis ok. Mõni päev võib vabalt tulla ka 10 ja siis järgmisel saad näiteks 5-6 vaid. Päris igapäev ei kuku muna, võtavad ikka oma vabapäeva välja nädalas (või kaks:P).
    Ma korjasin täna oma 21-lt tüübilt kokku 18 muna ja 1 oli kindlalt katki ka hullatud.
    Korraliku toiduga peaks selline munatrall sulgimiseni kestma, siis tuleb väike vahe, aga päris ilma ei jäta ka siis:). Mu noortel kanadel läks esimene sulevahetus peaaegu märkamatult.
    Anonüümne(:

    VastaKustuta
  22. Päevas tuleb ca vst 6 muna, võimalik, et keegi poetab ka kuskile mujale, tööpäevad on pikaks praegu veninud ja käin nagu varas õhtul taskulambiga enda laudas mune otsimas :))
    Söögiga on nii,et annan seda kaasa antud jahu ja rapsikooki (on see ikka kanadele hea?), eile viisin hapukapsasuppi, tundus, et meeldis.Veel leotasin suhrupeedi graanuleid, ka neid sõid.Ja päevalille seemneid.Ja kaerateri natuke....Kas ma peotäie liiva võiks neile ette panna?Teokarpe saab suvel korjata...või on kanadel mingi spetssööt muna koore moodustamiseks?Ja kas Farmplandi täisööta on hea mõte osta? Või on Anu aidal midagi etemat?
    Ühel kanal on tagum selline sulgedevaba :), võib see olla sulgimine või mismoodi see üldse välja näeb?Kui tihti kana sulgib ja millal?
    Üks loll jõuab tõesti rohkem küsida, kui 10 tarka vastata :)
    Maurus ka, uuuu:)

    VastaKustuta
  23. Kanadele pm läheb kõik. Munakoori, teokarpe, kruusa, liiva- kõike võib piiramatult neile jagada. Küll ise vaatavad, palju nokivad. Ma küsin külapealt alati taara tagasi- munakarbid ja koored. Need koored, mis on nö toored, mitte keedetud, on parimad. Peavad olema lihtsalt kuivatatud. Teokarpe tasub varuda ja mina korjan suvel ka põllult neile tigusid.
    Täissöödad ongi pm sellised, et kana peaks sealt kõik kätte saama. Tavalised söödad sisaldavad GMO-d ja inimesed suhtuvad sellesse erinevalt. On saada ka GMO vaba kraami- valik on sinu. Proovi erinevaid segusid, sest mõnd toitu söövad paremini. Mina annan hommikul neile terasegu- nisu+kaer(+nats otra, kui on) ja õhtul mingit täissööta. Terad annan kuivalt aga jahusegud segan enne kõik vee(-vadaku) seguga pudruks- lasen paisuda. Rapsikooki minul pole, aga kui söövad, küll siis sobib. Ma olen linajahu seganud toidu hulka..
    Toidujäägid- kui neid üldse jääb- jagan kanade ja koerte vahel ja naabrinaine toetab oma jääkidega kah :P.
    Kindlasti vajavad rohelist. Ma viin neile juba heinamättaid lammutada, talvläbi kapsapäid, kõrvitsat, loomapeete. Suvel peedilehed, ülekasvanud salatid, kurgid... Porgandeid riivin (kui viitsin.P) jahusegu hulka. :DD põllul kasvatan oma karjale rohkem toitu, kui endale. Isegi mu koerad on köögivilausku.. Eks sa ajapikku näed, palju ja mida süüa jaksavad ja sellejärgi sätid portsud.
    Liivavann oleks ka vajalik, kus saaksid supelda.
    Ma sain mingi 3 palja tagumikuga kana ja ühel on saba juurest ka sulgi puudu. Neid peab jälgima, et teised nokkima ei hakkaks. Sulgimine see ei ole, ilmselt lihtsalt suure karja viga- küll kosuvad.
    Isegi kahekuuste hulgas on sulgedeta isendeid olnud. Ma pidin paar kana lausa teistest eraldama, sest muidu oleks vanad nad surnuks nokkinud.
    Oh- saaks nad juba välja kolida. Vanad on mul päevitamas juba käinud, aga need uued tunduvad niii kahvatud ja kehvakesed vanade kõrval. Päike teeks neilegi head.

    VastaKustuta
  24. Lõime täna mune lahti. Oi mis hullu värviga on uute kanade munakollane (päikeseloojangupunane:DD).

    ikka anonüümne(:

    VastaKustuta
  25. Ma juba praegu kasvatan elukatele põllul rohkem, kui endale :), tuttav jutt :).Aga GMO ei ole minu kodus teretulnud, mitte, et ma hullu maheusku jne. oleks, vaid pigem nii, et mida on võimalik vältida, seda ma ka väldin.Sest müügile ei ole meie "ülejäägid" orjenteeritud, pigem enda tarbeks kõiks see puduloomandus ja mis üle jääb, sest seda ma ka "kasumlikult" kasvatama ei hakka :))
    Aga õhtuks jälle 6 muna, päris naljakas, selles mõttes, et ajad eest igasugust "s..lki" sisse (no vabandust, aga meil koer ka hapukapsa suppi näiteks ei söö)ja tagant tulevad munad välja.Kummaline on ka see, kui sa siiani oled poest mune ostnud ja nüüd lihtsalt tekib külmikusse mune juurde.Ja seda päris suurel, lausa ehmataval hulgal :)).Katki pole veel mahti olnud enda muna lüüüa, ootame poisid koju :).Igatahes, elagu kanapidajad, see on vahva hobi!

    VastaKustuta
  26. Mina tõin aasta tagasi Perilt oma kanad ja kukk toodi kingituseks enne kanu. Seega tuli kukele pruute otsida ja ei jäänudki muud üle, kui kanad koju tuua. Aga kui aus olla, siis nüüd tahaks uuele ringile minna ja tuua mõned veel juurde. Sest kahe pere peale 24 kana ei suuda piisavalt muneda, eriti veel siis, kui pojad koolis ära ja igal nädalavahetusel kumbki paarkümmend muna ise ka kaasa viivad. Oledki ise ilma, Et ise ka omletti ja muud head ja paremat saaks, siis tuleb paarkümmend munejat juurde tuua. Ja õnneks on Peri meilt piisavalt lähedal, et võib minna küll.
    Munakoored kuivatan ära, teen katki ja läheb ette tagasi. Miks katki teha, mitte jätta purustamata... See on selleks, et kui viia purustamata koored, siis pidid kanad hakkama mune sööma - nii rääkis vanaema. Meil said vilja ja nüüd on vili otsas ja saavad jahu, lisaks on Veskimeistril väga hea munakana mineraal, mida vahest peoga ette viskan koos söödaga. Jõusööta nad ei saa, sest tahan vältida seda GMO-d niipalju kui vähegi võimalik. Tigusid on meil siin pärast vihma nagu seeni, neid korjan suviti ämbriga neile ette. Armastavad väga, aga ka need teen pudruks - jakk on, aga tervet tigu eriti ei taha, ikka puruks astutud. Seega ei olegi muud, kui korjad ämbrisse ja siis jalaga katki...
    Talvel olid kanad laudas, hetkel veel siiani (laut meil ka kütmata, munad külmusid talvel lõhki, kui korjamisega hiljaks jäin). Varsti tahan nad ka välja ära kolida, aga enne tuleb uued kohale tuua, ei taha uusi kohe õue uhada, peavad enne harjuma.
    Miks kanad ühte pessa munevad, see ongi see, et üks muna on juba ees, siis teised kõik karjakaupa järgi. Meil on ka laudas mitu kasti, kuhu muneda saaks, aga munevad nad kõik kahte ja kui aus olla, siis ongi nii mugavam neid korjata.
    Süüa saavad nüüd jahu ja kodust üle jäänud sööki (pudrud, tee- ja kohvipaksud, supid, vanad saiad ja leivad). Ühesõnaga kõike, isegi kartulikoored (idudeta) lähevad neile loosi. Porgandikoored jms lisaks. Pistavad mis kole ja tunnevad ennast hästi. Ka muud rapped. Samas kui kana saab korraga liiga palju süüa või proteiini, siis tõmbab mune tagasi.
    Samas need sekkarid on ikka "saapad" küll alguses just. Osad ei oska teri nokkida, ega midagi. Mõni on aastaid tagasi (kui ema neid veel pidas) isegi nälga surnud söögiküna ees, sest ei oska nokkida. Aga neid õnneks on harva. Kuid neid väärarenguga nokkadega kanu sealt ikka antakse kapaga kaasa. Kus siis alumine nokaosa on pikem, kui ülemine. Eks see ole tingitud sellest, kui kühveldatakse ainult jahu kapaga sisse, eks siis tuleb kohaneda. Ei osanud nad siblida ega liiva süüa... Kuid õnneks endal eelmisel aastal toodutega seda muret ei olnud, said kõik kiirelt nokkimise selgeks, ainult paar päeva käisin neid õhtuti õrrele tõstmas .D Seda nad ei taibanud.
    Aga edu sulle ja naudi oma kanu ja mune.

    Diana

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See et ülemine nokapool lühem on kui alumine, peaks tulema sellest, et hõõruvad seal puuris olles söömise ajal ülemise poole vastu võretraati ära. Mul tark zootehnikust naabrinaine, see seletas mulle :)

      Irene

      Kustuta
    2. Mina tean, et mingil ajal lõigati tibudel ülemise nokaotsa teravik just sellepärast maha, et ei saaks nokkida teisi kanu. Et siis ei tekita haavu. Aga kas see mitte loomavaenulikuks ei tunnistatud (nagu koertel kõrvade-sabade kupeerimine)...

      Kustuta
  27. Miks ma arvasin, et sul Diana, kanad on :)).Just arutasime, et kas kohvipaksu võib anda, itsitasime, et koffeiiniga munad...hommikumunad noh :))
    Vaatasin, et Anu aidal on ka mingi kanade mineraal, seda ei teadnud, et Veskimeistril ka, tänud, tean küsida.Varsti vist töö tõttu Tartusse, siis saan Anu aidas isu järgi rabistada.:)
    Aga kui aus olla, siis minu silmale on mulle selline vahva seltskond sattunud, sibivad koos ringi, magavad küüliku puu puurist ülemisel riiulil, söövad maast ka teri, pävalilleseemneid ja on kohe kuidagi asjalised.Eks ma harjun, kuigi see kanakaka haiseb küll hm. ...harjumatult vängelt.
    Äntu mõis pidi vist hakama mingeid uusi tibusid müüma(ei mäleta, kust toodud), 5 eur tükk.Ma praegu harjun enda 10-nega, näis mis saab :)

    VastaKustuta
  28. Kana on hull õgard. Pm sööb koguaeg, kui antakse. Peabki jälgima, et liiast ei saaks, aga samas kõik vajaliku kätte saaks. Ma vaatan lihtsalt, kui rahulolevad nad on ja selle järgi sätin toiduportsud. Vahest, kui ise saavad laia ilma peale laiama (vahest luban), siis on esimene ots ikka vääga raskeks täidetud, ägisevad vaid.
    Ma teod ja ussid ja muu kraami, mille ise püüan, annan purustamata. Rapivad nokaga ise parajaks (hea, kui ma neid korjangi- jakkk). Mul on pardid ka, niiet konkurents elustoidule on pingeline. Laia ilma peale saavad vaid järelvalve all, muidu reps kohe platsis.
    anonüümne

    VastaKustuta
  29. Palju õnne siblivate pereliikmete puhul :)
    Mul ema räägib juba paar kuud kanade teemal, peaasjalikult viidates sellele, et kahe pere peale toidujääke tekib rohkem kui küll. Kunagi on neid peetud kah, aga see oli ammu.
    Hea on lugeda, et need Äntu omad asjalikud on, hea ligi oleks tuua, kui niikaugele asjad saab. Kumavad sealsed tuled mulle öösel aknasse :)

    VastaKustuta
  30. Minu järgi ei maksa joonduda, sest ega ma neist kanadest tuhkagi ei tea :), aga kaklemist meil pole, selline rahulolev sidin on kogu aeg, kuimina lauta lähen, on nad juba üleval ja kui õhtul tuld lähen kustutama, siis on nad veel üleval :).Aga sööki nagu ei lähegi, ostsin kanade täissööta, lubajakivi täna ja tundub, et meeldib.Võrreldes kogu muu elajakarjaga, kes mul ainult süüa karjub, tundub, et kanad on nagu inglikesed, paned söögi ette ja ei saa nad sellest piskustki jagu :)
    Aga lisaks kodujäätmetele on hea vist siiki ka kott graanuleid omada, siis ei pea mõtlema, et täna solki pole.:)
    Ja meil stabiilselt 6 muna päevas :)

    VastaKustuta
  31. Mind ka häirib see kanade hais :-)
    Et ei haiseks, siis viskan lammaste maha aetud heina kas ülepäeviti või kahe päeva tagant neile jälle uue kihi alla, siis on täitsa normaalne ja saab kanu mõnusalt jälgida ilma, et nina peaks kinni hoidma :-)
    Kanad sulivad 1-2 korda aastas. Mõnikord käib see sulgimine nii, et näeb lihtsalt lauda põrandal maas sulgi, aga kanad on ikka kenasti sulgedega kaetud. Teinekord jälle on kanad täitsa paljad :-) See oleneb väga paljudest asjadest: kana tõug, vanus, söötmine äkki isegi kliimast. Meil on praegu kahel kanal sulevahetus kaelal pooleli ja tagumikud on ka neil kahel paljad. Aga teised kolm kana on ilusti sulgedega. Nii et pagan seda teab, millest see sulgimise käik kõik oleneb :-)
    Jõudu sulle!

    VastaKustuta
  32. Mina lausa võtan üle päeva selle kihi neilt alt ära ja panen uute heina asemele.Ei jõua ära oodata, et saaks nad õue elama ja sügsel peab mõtlema uue elamise peale, soovitavalt nii, et ei peaks jalgupidi seal sees käima.Peaks need pesakastid kuidagi nii paigutama, et saaks ka munad mugavalt, ilma sees kooserdamata sealt kätte, kalossidel on vägeb kiht all :)

    VastaKustuta
  33. Rääkides pesakastidest, siis minu vanaisal oli tehtud "kanala" seasulu kohale (ruumi kokkuhoid ja kandel jalad soojas).Kanad pääsesid sinna mööda kanatreppi, laiem laud, millele olid peale löödud liistud mingi vahega. Väljas käisid vabalt kas eest lauda uksest, või suunati läbi akna suurde kanaaeda. Seal elasid jänksid ka. Munemiseks oli tehtud 4 pesa, kuhu kana pääses sisse "kanala" poolt, aga munad võeti välja lauda vahekäigust. Seal pool oli ülestõstetav hingedega uks/klapp, mis käis kinni väikse haagiga. Asus nii umbes täiskasvanud inimese silmade kõrgusel. Mina pidin alati olema vanaema lüpsipingi peal, et mune korjata. Vahest oli oli mõna kana ka pesal, kui mune korjasid, oi seda kana pahandamist siis :D. Kuidas nad seda "kanalat" puhastasid, ma ei tea. Aga saad ju piirata mingi ruumi traatvõrguga nii, et sööda küna jääb ka natuke vahekäiku ja pesakastid tõsta siis kõrgemale, nii et saad sisse minemata neid avada. Ma viskasin enda omadele "heinapebrekuivtolmu" ka alla. No see sodi, mis heinapakkide/rullide alla küünis/lakas või talli põrandale koguneb. Vahel said saepuru ka.

    VastaKustuta
  34. Tere! :)

    see on küll tore! pean ise ka juba mitmendat aastat plaani kanad võtta, aga näe. ei ole kuidagi sinnamaani jõudnud. lauta muidugi ka pole...
    äkiste peaks senikaua tuttava "kanatädi" käest mune ostma? :))

    tervitab
    trumm

    VastaKustuta
  35. Tervitused Trummile, rõõm sind siin blogis näha!(käin ikka vahel ka sinu blogi piilumas, kui vähegi aega saan :))
    Aga mune võib saada edaspidi ehk küll(sugulased said munadega üle uputatud), aga mõtlesin enda aruga, et ma hakkan mune müüme alles siis, kui need kanad ka väljas juba saavad siblida ja nii on muna "õige" kodukana muna moodi :)).Saavad küll juba kodusööki ka lisaks, aga eks neil võtab see jõusöödalt kodusöögile üleminek natuke aega..:)Ma annan blogs märku, kui aeg käes, fakt on see, et neid mune tuleb üle meie tarbimise võimete (10 kana on ikka kahele vanainimesele liig, mis liig :)
    vabandust hilise kommentaari pärast, ei ketra neid iga kord tagasi ja päris igapäev ei viitsi kommeti lehte ka kiigata :)

    VastaKustuta
  36. no meite majas läheb 4 muna päevas, nii et jään niheledes ootama :)

    VastaKustuta