kolmapäev, 8. veebruar 2012

Kus on, sinna pannakse juurde

...muret nimelt.Nagu mul selle ajaga niiväga laiata oleks, siis Vanataat arvab ilmselt teisiti ja leidis, et ka öö ajast võib ju lisa võtta.Millest ma räägin, jällegi pilt räägib rohkem, kui tuhat sõna, kõik alagas eile õhtul pruuni ute poegimisega.Vaatsin kaamerast, et lammas vahib kahtlustavalt enda kõhtu ja käib saba püsti, lisaks õelutses ta täiega ka teiste lammaste üle.Esimese talle aitasin ilmale, sest elukas on paras pirakas , teisega läks aega, aga ilmale tuli ise ja kolmas vupsas nagu järellainetus otsa.Kõik kolm poisid ja pruunid (mis kinnitab minu arvamist, et neid pruune tallesid on siiski võimalik saada suhteliselt kergelt ja pigem on tegu, et saada valget talle).Kuna eelmine aasta oli selle utega probleem, jõudsime  siis koju väikse hilinemisega, utt oli ise ära poeginud aga kolmandat omaks ei võtnud.Kartsin, et ta lihtsalt "unustas" selle kolmanda ära ja sellepärast.Just sellepärast olin eriliselt valmis ja tegin saltot, et midagi ei juhtuks, hoidsin talled koos, panin  tissi alla ja ka lamba koos talledega eraldi.Ja mis te arvate...ca tund  ja natuke isegi peale hakkas utt järsku lambist seda viimast peaga eemale ajama, kuigi ennast unustades lakkus sabaalust, lasi sööma,, aga mida aeg edasi, seda rohkem joonistus välja pilt, ema koos kahe lapsega ühes nurgas ja see kolmas tõrjutuna eemal.Teades ema käitumist, kes oli eelmisel aastal võimeline naelutama pisikese seina külge lapikuks, tõin orvukese tuppa.Piimapulbrit polnud, hoidsin pisikest ema all ja lüpsin ka ööseks piima välja.Muidugi, hommikuks oli minu piimapood tühjaks ostetud ja õnneks oli Konekeskos just täna tulnud piimapulbrit sisse.Ja 5 kg kottidena.Padavai siis koju tagasi...isver, seda kõike ühe lamba nimel...andke andeks, aga hommikul käis küll mõte peast läbi, et Jssu saaks kõhu täis ja mina magada..Aga jah, kuidas see laul oligi "...rumal süda on sul sees....nii ongi", ehk mul on jälle kasulaps.Mees naerab, et vb. peaks ise lauta kolima, seal on varsti lahedam, loomad kõik elumajas varsti.Must huumor.:) Ute käitumine aga tundub täiesti teadlik valik, nii jahmatav, kui see ka pole.Niiet, rootslaste suur "emaarmastus" võib vahel vägagi omapärasena väljenduda.
Ja ostsin Konekeskost lutile metallist klapi, plaanin selle liitrise lutipudeli lihtsalt üles riputada...praegu lauta nagunii ei saaks piimämbrit panna, sest vesigi külmub ära ja vaevalt talleke jäätist eelistab .

14 kommentaari:

  1. Irf :). Et su elu ikka igav ei oleks :D. Aga tallekesele jõudu! Ja sulle ka ;). Ju siis mammalammas teab, et ei jaksa 3-ga toime tulla.

    VastaKustuta
  2. Ja nii nad tulevad... võitlen ise ka ühe mammiga, kes oma teist last ei taha...hoian muudkui kinni teda...
    Aga tõesti, jälle see lambaloogika on mängus ja iga kord me neist aru ei saagi. Võibolla siis tõesti ka nii tark lammas, et teab, et kolmega toime ei tule. Hoian pisikesele pöialt ja sulle järjekordsele "emaks" saamise puhul ikka õnnesoovid... ja jälle on hea teada, et ma pole ainuke otu, kes tallede pärast niimoodi tõmbleb :P

    VastaKustuta
  3. "väikses karjas on iga tall puhas rõõm!" tuletame meelde :P Aga uskumatu elukas küll sul..kohe sihikindel.

    VastaKustuta
  4. Oh neid lambukesi küll! Aga talleke on armas!

    VastaKustuta
  5. "puhas rõõm"...jah.Noh.
    Aga see sihikindlus ajas pahaseks küll.Ilmselt enam seda utte ei paarita või viin üldse karjast välja.Kõigiga juhtub, ega sellisel kujul "viljakus" on küll mõtetu, milleks need mitmikud, kui osa pead ise üles kasvatama.Ilmselt hakkavad need kolmikud ka juurde küsima.

    VastaKustuta
  6. No jõudu! Kas see eraldamine kõige parem mõte on - sel juhul pärast lammas kindlasti ligi ei lase. Kui sul see lammas jah just väga vastu seina peksja on... Mul oli eelmine aasta kahede kolmikutega nii, et ema tõrjus ühte - aga talled ise olid agarad ja nutikad.Ühele küll käisin veidi juurde andmas...aga lõpuks ei tahtnud enam, kuna tabas hetke, kui teised sõid ja ligines emale selja tagant...nii, et see ei saanud ninaga anda...üks kolmikute omadest võeti varsti omaks...ja üks käis nö pidevalt ema juures piimavargil:)Kahju tast veidi oli, kuna ema oma juurde magama ei lasknud...aga peagi olid talled suured ja kepslesid omavahel ja magasid omakeskis pundis.
    Igatahes - edu!

    VastaKustuta
  7. dentKaja, ma eraldasin ute koos talledega ,teistega kokku jätmisel oleks ta vist veel mõne ära kaotanud.Ja eelmise aasta põhjal, mul tekkis hirm, et ta lööb lausa laiaks nagu nätsu vastu seina.Ja pole mina ainuke,kelle kipub utt mitmike tõrjuma...mis ei ole tegelikult rõõmustav üldse.
    Ja Kaja, sul on valge jäär peal?Päris põnev oleks statistiliselt, kui palju sul valgeid sünnib....minul valge jäär peal ja praegune seis viiest tallest üks on vaid valge.

    VastaKustuta
  8. Ei Airi, mul oli sel aastal 3 jäära töös - 1 pruun ja 2 musta. Valge on mul karjas praegu lihtsalt selline valge lokikasvataja:) Et ära ei ununeks, mis nägu valged lambad on:))Aga mustade vanemate seas on ka valgeid...seega äkki tuleb mõni valge talleke kah - lootus sureb ju viimasena:)

    VastaKustuta
  9. Nii et avapauk on antud, õnnitlen ja tunnen kaasa samal ajal :) Iga uus tall on tore aga kui nendega tekib lisatööd juurde (lutitada 4 kuud), siis mina eelistan ka maksimaalselt kaksikuid. Isegi kui mamma nad ise ära toidab, siis tavaliselt seda viimast ja väiksemat tuleks ikka juurde sööta ja see ju kestab kaua. Suvel on lihtsam, saab lutipange kasutada aga selle külmaga kindlasti mitte. Meil on mammad oma kolmikud siiani kõik omaks võtnud ja üles kasvatanud, ei ole probleeme olnud aga olen ise väiksemaid juurde toitnud, et kaalus kiiremini juurde kasvaks. Õnneks ei ole neid väga palju olnud, tavaliselt tulevad kaksikud. Anu Aidal www.anuait.ee on päris hea piimapulber, saadavad koju kätte. Jõudu ja valgeid tallesid soovides, Inga

    VastaKustuta
  10. Inga, mis maksab Anu aida piimapulber? Saadavad koju kätte küll, aga väiksed kogused kahjuks mitte tasuta, ehk kui lisama siia veel transpordiraha, siis...lõpuks on asi teatavas osas ka hinnas kinni...kui just see pulber pole parem, kui meie Desserdi oma?Oskad sa neid võrrelda?
    Ma alles vihastasin ühe hobusesöötasid reklaamiva firma peale, kus toote iseloomustamiseks kasutati sellised vahvaid omadussõnu, nagu "palju vitamiine" ja "palju kiudaineid" jne...jeerum, palju veetakse hobusega, ma pole ometi ainuke loll, keda sööda täpne koostis protsentides huvitab....hinnast sööda puhul ma üldse ei räägi, seda on palju tahata, salastatud värk meil.Vaatasin ka Anu aida kodulehelt, aga ma ei leidnud sellist artiklit nagu tallede piimapulber üldse...seal on teisigi asju, mida ei ole üleval...või ei oska ma otsida?

    VastaKustuta
  11. Kas orvuke on nüüdseks nime ka saanud?
    Teised ka nimeta. valge, kuna on ainuke võiks Lumivalgeke olla :P
    -Monika
    ps! pidege vastu!

    VastaKustuta
  12. Aitäh Monika toetuse eest,mul on selle nimepanekuga, nagu ta on..P, aga valge utetall sai nimeks Lumivalguke :), kuigi eile vaatasin, tal on säärte peal nagu tahmalaigud :)).Kuna mul üks Mütsike juba oli, siis äkki see must ,valge tutiga utetall saaks Klaabuks.Hüljatud poiss on Orvuke.
    Ja orvuke läks täna lauta, õmblesin järjekorde kampsuni selga...esimene aasta, kus mul üldse talledele on midagi selga pandus, aga laut on tõesti külm, kohe ,kui soojemaks natukenegi läheb, võtan ära.Täna avastasin, et üks kolmikutest tudiseb, üsna pea sain aru, ka miks.Nimelt olin talle selga pannud vaid ümber kere oleva nn. sokisääre..aga tegu ju poisiga, vaeseke oli soristanud omalkõhualuse märjaks .Täpselt nii, nagu püksi pissismisegagi, et algul on soe, aga pärast külm..:), võtsin vahetasin küüliku kampsiku vastu välja.
    Ja kaks amööbi ikka veel ei pooldu..:)

    VastaKustuta
  13. ehhe, jälle lamba ristiema :D
    Peaks lambamood 2012 tegema :P Ma katsun sulle saata oma kooliajal kootud pooliku kampsuni, mis nüüd lihtsalt seisab. Lasen ta masinas vildimaks natuke, siis soem. Oi moodsat lammast kes selle tüki endale saab :P
    -Monika

    VastaKustuta
  14. Küsisin sealt Anu Aidast- see pulber Denkamilk Klassik on vasikate oma, aga VÕIB anda talledele (ainult rohkem tuleb panna sisse, 160 gr 1l vee kohta)
    25 kg ja 54 euri. Infoks lihtsalt.
    Mul arvas soome lammas, et peale 3 näd. imetamist temale aitab küll- talled käivad vargil, ma ei tea mis juhtus:( 5 aastane loom peaks parimais aastais olema...

    VastaKustuta