neljapäev, 22. detsember 2011

Lambanahkade parkimisest

Viisin paar nädalat tagasi Pärnumaale, Reinu tallu  meie lammaste nahad parkida.Tõsi, pargitakse neid hoopis Poolas.Eelnevad aastad oleme parkinud erinevaid lambanahku Jõgeval, gotland ja tema ristandid, islandi ristandid ja mida veel, kuid rahule võis jääda vaid ET nahkade kvaliteediga.Pika villaga nahku ei tahtnud nad isegi parkida, sestap haarasin sellest Poolas parkimisest innuga kinni, et ehk läheb siis sel moel õnneks, sest eelnevale tuginedes tekkis juba mõttekäik, et ise ma seda hullu tööd ette ei võta ja pigem tasub siis nahad hoopis utiliseerida.Eile siis sain rõõmustava telefoni kõne, et nahad valmis ja peremees sõidab ka lausa Tallinna (mitte nüüd vaid ainult meie pärast) , et tulgu ma järgi.Ütlen ausalt, värin oli sees, et kuidas siis on....aga väga okey on.Kusjuures ka puhas peenvillane tallenahk näeb vägagi kobe välja (kartsingi just selle tõu nahkade pärast, olen näinud ka väga viletsaid peenvillase nahku).Mõnel nahal olid küll kas nülgimisest või hööveldamisest augud sees, aga need ma õmblen ilmselt masinaga kinni.Vaatasin suures kaubanduskeskuses oli sel moel kaks väikest nahka kokku õmmeldud, pealt ei saa aru midagi, keerad teistpidi on õmblus keskel :).Parkimise hind tuli 15 eur.
Peenvillase talle nahk

 Gotlandi ja peenvillase ristand, lokk lahti kammitud, hästi siidine

 Peenvillane
Pruun peenvillane
 Ja lähivaates

14 kommentaari:

  1. Vahva, tahaks juba pilte näha :D Ja hind on ka ju täiesti ok....

    VastaKustuta
  2. Hind on vägagi ok, Soomes parkimine oleks osade nahkade puhul küll oluliselt kvaliteetsem, aga Soome park läheb siiski kallimaks , sinna võiks viia 100 % terved ja parkimisväärsed nahad, nagu mõned suure looma või gotlandi nahad.
    Poola pargil on selleine kerge lauda lõhn man, ehk tuuldub välja siiski :), vähemalt ei haise räige keemia järgi.
    Minu gotlandi ristandnaha lokid kammisid aga poolakad usinalt välja :)) ja ka peenvillane on kammitud täiesti lahti, aga meeldivalt lahti.Karvale on lisatud ka miskit silikooni moodi ollust, mis teeb pealispinna libedaks ja ilmselt hoiab ka seda villa poolt paremas korras ja ei lase istmiku all vildistuda.Ma olen rahul.Kontaktelefoni leiab KB või ka minu käest.

    VastaKustuta
  3. Rõõm kuulda, et sul õnnestusid:) meil on ka pika villaga tallenahad, ja kui Jõgeva neid ei tee, siis peab ka proovima sedasama varianti..
    Laudalõhnast- meile kingiti kunagi titele üks ka ilmselt Poola päritolu värvitud nahk, oi kuidas haises algul, hoidsin lausa õues nööril:D Aga palju hiljemgi oli lapse kombekal selline mõnus lambalõhn juures...üldse mitte paha, aga peenem rahvas pidi kuuldavasti keemilisse puhastusse viima enne kasutamist...

    VastaKustuta
  4. Marju, ära vii Jõgevale.Ausalt.Hinnavahe on 3 euri ja üldse....
    Tegin pilte, fotokas tühi ja mingi laadimise programm on paigast, teen pildid, kui keegi targem koju jõuab :)

    VastaKustuta
  5. Olen ka kuulnud räigelt haisvatest nahkadest, kus isegi kuude kaupa tuulutus ei aita. Ise pole neid nuuskida saanud...aga ehk ikka pole päris see jama hais, mis neil tuttavate nahkadel oli. Nahk tundub igati top-top kena olevat :D Aga nagu näen on teilgi see saba sealt alt puudus, siit küsimus, et kas see on juba naha võtmise aegu ära lõigatud või on parkimise aegu seda korrigeeritud nende tahtsi järgi. Nimelt meie enda võetud nahkadel on alati saba ja alumine kumerus kenasti olemas ja mulle see hirmsasti meeldib...aga need nahad,mis sain tagasi Märjamaalt, neil on kõik sabakohad ära lõigatud ja näivad samalaades kumerad(õõnsad) nagu sinu nahk...

    VastaKustuta
  6. Tead, see hais on ehtne lauda si...a hais, äkki on lihtsalt laudas hoiustatud, uurin seda.
    Aga sabade puudusest, kui aus olla, siis ma ei teagi.Tapmise ajal hoian ma väga kaugele ja hilisem naha soolamine nõuab minult tõsist kangelaslikkust, seega mingist saba nahast rääkimine võtaks oma jõu :PP....Kui aus olla, siis rootslased on ilma sabata praktiliselt, niiet vb. polegi midagi alles jätta?A ma jään adekvaatse vastuse sulle võlgu :)

    VastaKustuta
  7. Nägin ja katsusin sel suvel Kurgjal lambapäeval samuti Poolas pargitud nahkasid, oli seal kuulutus parkimise teenuse kohta, ilmselt seesama.
    Ilusad pehmed olid küll, kitsenahad ka kenad. Ainult, et mulle ei meeldi see, kui pargitud lambanahk ei meenuta lammast ennast, ehk siis kammitakse või kraasitakse vill ära (eriti jubedad on Jõgeva omad, mis ka pügatakse ja kraasitakse, nagu svammid pärast). Samuti võiks ju nahk jääda võimalikult looma naha kujuline, miks need jalaosad ja saba-kael kõik kaarega maha lõigatakse- jääb selline ebamäärane nahatükk.
    Kuna olen ise kõikide lammaste tapmise juures ja tihtipeale nahastan ise, vajadusel veel puhastan ning loomulikult soolan ka, siis on minu jaoks oluline (tean tahta), et nahk ka peale parkimist oleks võimalikult originaalilähedane. Nii kuju poolest, ja mis kõige olulisem, et villakarv säiliks nii nagu lamba seljas. Ma muidugi selline, kes seda ehedust taga ajab :)
    Eks see muidugi maitseasi ole ja kõige olulisem ikka ju see, et ise rahule jääks. Nahad on ilusad ja park tundub ka korralik. Äkki nad teevad ilma kammimata-kraasimata ka ning jätavad selle silikooni ära?

    Muide, olen toredat pilti näinud sealsamas Kurgjal lambapäeval, et üks osaline ilusama ute valimisel oli oma kenades lihavormides lambakese päris pika villa ka kenasti ära kamminud/kraasinud. Seda lammast vaadates oli tunne, et too kraaslammas kohe õhupallina õhku tõuseb :)

    VastaKustuta
  8. Olen Juulika , sinuga täiesti nõus, et nahk peab võimalikult lamba moodi jääma, seepärast vingukski natuke nende Märjamaa sabatute lammaste koha pealt. See lamba originaalsaba ei peagi väga pikk elusast peast olemagi, et tapetud kujul ta nahale selle sabakoha tekitaks.Ja kui vaadata mul müügis olevadi nahku, siis on kohe näha,mille oleme ise nahastanud, mis on Märjamaalt tulnud... Olen ise ka nii tapmise, nahastamis juures ja abis - elu kurvem kuid ka vajalik pool. Õnneks meil see käsiparkija ei kammi ka neid nahku täiesti ära ja lammas on ikka lammas :D
    Aga eks maitseid on erinevaid ...

    Rääkides maitsetest, kohtasin eile üht sellist inimest, kes ütles, et tema põhimõtte pärast ostab vabrikutoodangut(olime kampsunite leti ääres ja ta kiitis sealseid kampsuneid, mille peale ütlesin, et tuleb ruttu vardad kätte võtta, saaks tõesti väga hea sniti sealt) ja talle ei meeldi ise tehtud(kellegi teise tehtud) asjad ja sellepärast ta kunagi ei lase endale midagi kududa ega teha..tahab vabriku asju....Mul ausaltöeldes jäi karp nii lahti, et ei osanudki midagi tarka öelda....Eriti huvitav põhimõte....

    VastaKustuta
  9. Samas need sinu pildistatud nahad tekitavad küll mul tunde, et viskaks kiiresti sinna peale pikutama ja enam püsti ei tõuseks :P

    VastaKustuta
  10. Tore, et rahule jäid, tahaks ka ise seda varianti proovida. Aga võib-olla annab tõesti neile rääkida, et nad villa nii kohevaks ja läbi ei kammi, ehk nad ise ei tule selle pealegi, sealmaal lihtsalt selline maitse :)

    VastaKustuta
  11. Ma käisin nüüd ekstra üle vaatamas,ühe naha soolasingi eile- mees ikka saba on ära võtnud, kuid sellist lohku pole. Aga see oli ka pisikese sabajupiga oinas- soomlase-rootslase ristand. Vill on oma 12 cm pikk, ei raatsinud sügisel pügada.

    VastaKustuta
  12. Eks nahkade kuju on paljuski seotud tapmisega, et kui hästi on nahk kätte saadud ning kas on tehtud sisselõikeid. Kui nahak on toorena juba augud, siis parkimise tulemusena need augud venivad ning hiljem tulebki need kinni õmmelda kui müüa tahta. Poolas parkimine mulle ei istu, kuna tean oma tuttavaid, kes ka suure hurraaga sinna viinud, kuid lõpus ikka siin Eestis parkida lasknud, peamiselt Jõgeval. Kogused peavad olema ikka suured, et Poola viimine ära tasuks. Need nahad mis turupeal pargitud, need küll jubeda lõhnaga, aga välimuselt vägagi kenad.

    VastaKustuta
  13. Ei pea olema Poola vimiseks kogused uured, võid kasvõi ühe naha kaupa saata, KB on kuullutus,kes sinna parkima viib, hind 15 eur nahk ja pole miinimukogust.
    Lõhnavad jah jubedalt ja tuuldumine ei võta seda ka ära.Pesin paar nahka ära ja tulemueks nahapool on kange.Järelikult on vilestalt pargitud, set heale pargile ei tee vesi midagi :P-
    Aga Jägeva kohta, hind ca 18 eur nahk ja seal parkida peenvillast või gotlandit, siis võib raha kohe maha visata.Lihalammaste nahku aga küll, maalamba naha parkimise kogemu mul Jõgeval puudub.

    VastaKustuta