teisipäev, 3. mai 2011

Villapesu teooriat natuke.

Hea, puhta ja kvaliteetse villa saamise aluseks on õigete loomade olemasolu ja teine mitte väike asi-õige pidamine.Viimase puhul peaks jälgima, et heinasõimed oleksid õiged, ehk lammas ei tohiks omale heina otse kraesse tõmmata.Sõimed, mis on kinnitatud seina külge nii, et lammas sööb pea kuklas , teised otsivad aga selle sõime alt maast , on potentsiaalne villa reostaja.Selliselt söötetud heinaga turjavilla, on pea võimatu puhtaks saada, seda enam, et pudiseb sealt sõimest neile kraesse imepeenikesi osakesi, mis lausa kinnituvad villa külge.Seega, villalambale sobiks maas olevad sõimed, kust midagi kaela ei ole võimalik tõmmata.Aluspanu peaks olema samuti pigem rohkem,kui vähem, et vältida villa reostumist suurte sõnnikutükkidega.Kevadel, pügamise aegu, oleks ideaalne, kui lammas on ilma sõnnikuta ja ka villa on vaid vähesel määral heinane.Mina ei ole enda lammastel mantleid kasutanud, aga ilmselt võib ka sellest päris suur abi olla.
Peale pügamist peaks villa ära sorteerima, et ei läheks koos pessu kõhualust lühikest villa ja ka sõnniku tükid tuleks eraldi panna või minema visata.Pügatud vill sisaldab rasuhigi, niiskust, taimeosi, tolmu, liiva ja sõnnikut, olevalt isegi kuni 55 %.
Enne pesupalisse panemist raputan ma kuivalt villakut, nii pudiseb sealt liiva ja raskemaid osakesi välja.Kõik jämedamad heinakõrred nopin samuti välja, sest kuivana on neid lihtsam kätte saada, kui pärast märjast villast nokkides.Ka timuka tõlvikud katsun kätte saada, sest need kipuvad pesu ajal seemneteks laiali lagunema.Enne pesemist panem ma villa likku, ca 40 ˇˇ vette.Ikka vesi enne ja siis villa õrnalt sisse.Pesuainet sinna ei lisa ja jätan ta sinna ligunema umbes 8 tunniks.Aegaajalt vajutan villa.Siis tõstan villa teise palisse ümber.Selles on vee temperatuur ca 45 ~~ ja seal hoian ja liigutan vaikselt(ei mulju ega nässerda , eks) umbes 40 minutit.Nii pestes vajub liiv ja muld nõu põhja.kui vill on pigem puhas, siis olen ka eelpesu jätnud vahele ja vaid villa leotanud, sest üldiselt lööb pesur liiva kenasti välja.
Pesemiseks võiks kasutada pehmet vett, järve või vihmavesi.Pesuvee temperatuur ei tohiks olla üle 45 ~ ja mina olen pesnud siian Orto villašampooniga ja pesutulemusega kenasti rahule jäänud.Ka olen lisanud natuke soodat pesuveele, sooda eraldab karedast veest lubjasoolasid.Pesuaine kogused olen võtnud tootja poolt soovitaud annuse, et säilitada normaalne kogus rasva villale alles, sest rasvata villast tehtud lõng muutub karmiks, karedaks .Esimestel aastatel pesin Fayriga, villa läks superpuhtaks aga lõng kõlbas vaid vaiba tegemiseks ja kippus lausa kangastelgedelgi käsi kraapima.Ja veel, kui on soov saada valget lõnga, siis villa tuleks pesta võimalikult ruttu, sest kolme kuu pärast on teil kotis kena kollase alatooniga vill, mis enam valgeks ei lähe.Mina olen valinud ka sügisel ilusad ilmad ja  villa ära pesnud, mitte ei ole kevadet jätnud ootama.Kolletavad ka tumedamad villad ja seda ilusat värsket tooni, mis villal algselt on, enam tagasi ei saa.
Kui villa on pesuvees õrnalt liigutatud, siis tõstan ta puhtasse nõusse ümber ja loputan pesuriga .Viimasega saab välja ka kõi heinapebred ja liiva, mis villa sees veel on.Pesur uhab välja ka kõik topeltlõiked ja lühikese villa aga sellest juba siis, kui ilmad soojemad.
Ja loomulikult on see vaid minu kogemus, kui kellegil on siia midagi lisada, parandada, olge lahked :)

8 kommentaari:

  1. Villapesu ongi jälle päevakorral, taaskord peab tõdema, et kõige õigem oleks pesta mitte villa, vaid hoopis lammast paar päeva enne pügamist. Selleks ei pea looma mitte mere või järve äärde vedama, sobib pesta ka toobris, nagu vanasti Kihnus tehti. Päikese käes soojaks läinud vihmavesi sobib kõige paremini. Kahjuks kevad selle töö jaoks ei sobi, eriti kui ilmad on veel külmad, sügisese villaniidu ajaks tasub seda varianti proovida. Pestud lammas kuivab suvekuumuses kiiresti ja vill säilitab kõik naturaalsed omadused. Pestud lambalt tulev vill on kõige parema kvaliteediga.

    Mina olen samuti pesnud Orto villapesu vahendiga, täiesti kõlbulik. Fairy teeb villa hapraks ega sobi, kuigi sellega saaab ta tõesti kõige puhtamaks. Teisejärgulised villad (mis lähevad näit. patjade vms. täiteks) olen küll Fairyga pesnud. Samas ta peseb välja ka lanoliini ja rasva, mis ju villa elus hoiab.

    Valge villaga on just nii nagu kirjeldad, see tuleks kohe peale pügamist pesta, säilitades muutub vill kollakaks. Ka pügades tuleks alustada alati valge villaga lammastest, et valge villa kotti ei satuks musta villa, mis rikub tooni. Kui valged pügatud, siis hallid, seejärel mustad.

    Õiterohket kevadet soovides, jõudu ja jaksu śulle armsate angoorajänkude ja lammastega!
    Terv. Inga

    VastaKustuta
  2. Aitäh Inga ilusa jutu eest :)
    Aga...lammast pestes ei tule ju heina praht välja? Laudas elavatel lammastel siiski on kohati vill prahine.
    Ja seda, et mis teil maalammast viga toobris loputada, mul kerkis silme ette ca 80 kg jäära tõstmine ja pesu....mmmm :)))
    Hullult külm kevad on küll.

    VastaKustuta
  3. Pinni ja panni, Airi teeb lammastele vanni :D

    Ma pean seda pesuriga pesemist kohe nägema :) Ma ükskord lasksin huvi pärast dushi mashaazi reziimiga villa üle, et kas peksab sodi välja. No pe**et, viltis kenasti ära ja sodi jäi ka alles :D

    VastaKustuta
  4. Pinni ja panni...:))):D.Ma laseks heameelega lambad otse, nagu Inga siin soovitas lambaid pesta, mitte villa, pesuriga üle, aga....kuna pesuri jõud on nii suur, et lööb kartuli pooleks, siis oleks mul lambad ilmselt poole lühemad.Ja vaevalt nad selle üle rõõmustaks.
    Aga vildistumiset, siis olen nii paljusid erinevaid villasid pesnud sellega, ka. peenvill, et julgen küll soovitada.Kui kõik õigesti teha muidugi, sest loll pidi ka kirikus peksa saama :)))Ilmselt on võimalik ka pesuriga vill vilti lasta.:s

    VastaKustuta
  5. See oli nüüd küll puust ja punaseks:) Kas ma olen nüüd totalselt valesti teinud, kui panin likku koos villashampooniga- seisis nii üle öö. Sõnnikut hulgas muidugi pole, valitud palad vaid. Siis teisel päeval, nii kuidas aega sai, laotasin nõrguma (vanade poeriiulite/restide peale) ja loputasin voolikuga, kus reguleeritav pihusti küljes, neid. Vahepeal keerasin, aga kust teada, et see pesuvahend välja ka sai. Lõhn on ikka juures mingil määral.

    VastaKustuta
  6. Marju, mitte midagi pole totaalselt valesti.. :))), aga osad villad on siiski nii virtsased, et minu nägemuse järgi päris ühe veega neid puhtaks ei saa.Panin just enda omad ka likku ja vesi värvus sinepi kollaseks :P, ometi on laudas aluspanu kuiv.
    Miks pesur loputuseks hea on, sest veekulu on väike ja ka villa lööb puhtaks.Ma hakkan ilmselt ülehomme pesema, siis katsun panna pesuriga pilte üles.
    Metallvõrgust oleks ehk küülikute võrk hea loputamiseks, kui reformvoodit pole.
    Kuivatamiseks olen ise võrkkiige tehnikas kudunud pikad võrgud ja sinna peale kalavõrgu topelt, et villa minema ei viiks.

    VastaKustuta
  7. Väga hea lugemine. Ma just seda hakkasin mõtlema, et kas survepesuriga vildiks ei löö.
    Vaatan õudusega gotlandi parukat ja mõtlen, kuidas ma selle küll puhtaks saan. Nii pikk ja pebresid täis.

    Kirke

    VastaKustuta
  8. Kirke, kannata veel paar päeva, hakkan villa pesema ja panen õpetuse.
    Gotland läheb tegelikult vägagi mõnusalt puhtaks, vaata, et lihtsaminigi, kui lihalammas :)

    VastaKustuta