kolmapäev, 4. mai 2011

Lambavilla pesemine

Vill on nüüd pestud ja järgneb villast prahi eemaldamine ja loputamine.Selleks kasutan pesurit:
Esimene pesur oli "odavamat" tüüpi ja pesi kenasti, kuid kahe aasta jooksul saime kaks korda püstolit vahetatud.Pesurid oleme ostnud selliset firmast, nagu Aircom.
Veel oleks vaja reformvoodit
Minul on üks ots kõrgemale tõstetud, vana tünniga.Villast saab reformi pärast puhtaks pesuriga tagant poolt lastes ja siis ringi kerates, ka veel pealt poolt.osa villa muiugi jääbki külge, mis vajab käsitsi eemaldamist.
Siis tuleks võtta suur peotäis villa ja laotdada ta laiali, võimalusel siis villa pealmine osa peale poole

Ja hakata pesema (panen video lõppu).Kui üks pool on pestud siis keerata vill ringi ja lasta ka teiselt poolt.
Pesuriga pestud vill näeb välja selline.
Pesuriga tuleb alustada tööd altpoolt ja kogu aeg suunaga keskelt ääre poole, nii ,et on näha, kuidas praht jookeb külgede poole ja sealt maha.Pesuri otsik on väikse kalde all, otse villa sisse võib lasta vaid väga prahist villa.Muidu nagu libiseks villast üle.Miks pesta reformi peal?Sest pesuriga veejuga suunates jookseb praht üle villa serva läbi reformi aukude maha.Niisama lihtne see põhimõte ongi.Kui vill jääb liigselt reformi külge kinni, on pesemise tehnika vale.
Miks veel on hea pesuriga pestud vill? Sest pesur lääb kõik lokid puhvi ja lahti, ning pole vaja enne kraasimist huntida.Ja olen sellel moel päevas ca 50 kg villa pesnud.
Vill ei lähe ka pikemalt leotades vilti, loll jutt, et üle tunni ei tohiks vees hoida.
Tegin ühe käega pestes ja teisega kaamerat hoides ühe video...ehk on abi.

Kuivatamiseks olen pununud pikad laiad heinapallinöörist võrgud.Neid saab mitu aastat kasutada, seega tasub töövaev ennast ära.Punuda võiks suurema silmaga, aga et vill laiali ei lendaks, siis panna alla ja peale kas kalavõrk või võib ka hädapärast kasutada maasika võrku.Nii ei lenda vill minema ja kuivab kiiresti,kuna kihid on võrgus õhukesed, tuul pääseb ligi nii alt, kui ülevalt.Õhele võrgule olen mahutanud ca 3 villakut.Ja mugav on käia seda villa vahepeal soputamas.Miks võrgu peal?Sest sellise villa lahti soputamisega pudeneb veel prahti välja, mis kotiga kuivatamisel jääb villa sisse.

7 kommentaari:

  1. Väga inspireeriv :-) hea et video panid!

    VastaKustuta
  2. Ühe käega oli ebamugav filmida, ehk tegelikult peaks rohkem keskelt küljele ja üles liikuma.

    VastaKustuta
  3. Suured tänud!

    Kirke

    VastaKustuta
  4. Äääämmmmmm, mis loom on huntimine?

    Ja kas keegi oskab soovitada, kuidas pesta lambanahka? Nahk käib siis sadula alla, karvapoolega vastu hobuse selga. Siiani olen vanemat ja õhemat nahka pesnud käsitsi villashampooniga ja siis koera karvahooldusspreiga (see ei tee karva libedaks) lahti kamminud kuivana. Et ära ei vildistuks, siis olen vastavalt vajadusele kammiga läbi käinud. Uut ja paksemat nahka pole veel pesnud, aga ta väga juba küsib seda :).
    Airi, loodan, et sa ei pahanda, et su teemat veidi risustan?

    VastaKustuta
  5. Ikkagi trotsisid külma ilma... Tänud info eest!

    VastaKustuta
  6. Taive, ei pahanda :), aga mina olen ka lambanahka pesnud pesuriga :)

    VastaKustuta
  7. Ma siis proovin. Jalapesu voolikust tuleb ka survega, mitte küll niisuurega nagu pesuril on. Pesur on ka olemas, aga ma ei tea, kas see kõlbab.

    VastaKustuta