kolmapäev, 16. veebruar 2011

Külmanutulaul

See külmkülm hakkab vaikselt tüütuks muutuma.Mitte, et mul midagi talve ja lume vastu oleks, aga ajaliselt kahekordistub loomadega tegelemise aeg.Ma ei ole eriline hommikuinimne ja tavaliselt lähen selliste vatist tudisevate jalgadega hommikul neid rohusööjaid toitma.Kui muidu saan 20 minutiga hakkama, siis nüüd venib kogu protsess pea kolmveerand tunnile.Lammaste vesi on kinni, neile tasse sooja vett, jäär on eraldi aedikus ja ka temal on ämber hommikuks parajaks kivitükiks külmunud, pealegi on jäär võtnud minu suhtes vaenlanase hoiaku ja annab enda meelestatusest kõvade peaga vastu seina mürtsudega märku.Et nooooh, millal siis minu kord tuleb.Vahel ei saa kaeraämbrit kätte, sest tohmu on oma pea sinna nagu kinni naelutanud.
Suure kaklemisega saan lammastele heinad ette, kõrvad maalamba jämedast pröökamisest peaaegu lukus(küll võib mõnel olla õõvastav hääl, kui ta kartulit ja peeti pole veel kätte saanud),kui küülikud viskavad juba topeltsaltosid ja mütsutavad puuri matte pidi.Aga ka siin tuleb sellise külmaga kaval olla.Nimelt külmab neil plekkkausis vesi põhjani ja nii olen ma vaid iga kord kuuma vett juurde kallanud, et sulaks see jää ja nad kohe jooma tuleks.Vaata siis, et nina ära ei kõrveta.Ja heina ei tohi enne panna, sest siis ei lähe nad jooma vaid lasevad veel külmuda.Logistika.Eile tõmbasin kahel küülikul kausid traadiga kinni, sest igavesti naljakas on selle kausiga mööda puuri ringi hängida, minul jälle lisaminutid, et kauss ülemisest puurist kätte saada.
Üleeile toppisin uuesti neile paljamatele kamspikud selga, sest kuur on ikkagi külm sellise hullu pakasega.Üks oli vist vahepealse ajaga kasvanud, igatahes kukkus ta nagu nuku peale kampsuni selga panekut pikali.Ja ei liigutanud ka mitte.Pidin sellele jeekimile siis suurema hõlsti selga vaatama..
Ja viljahinnast tahtsin ka rääkida, see muudkui tõuseb ja tõuseb...ehk loomapidamine muutub aga aina "rentaablimaks".Vähe sellest, et hind tõuseb, pole seda ka õieti saada.Meil vedas, saime siiski otra.
Ja kass keeldub kategooriliselt õue asjatama minemast, õnneks koer veel ei streigi.
Sellised loomapidaja nutulaulud tänasel päeval.
 

7 kommentaari:

  1. Jõudu asjatamiseks! Kuniks huumori kraanid pole kinni külmunud, pole kõik veel kadunud.Sellise karmi talvega on asi muidugi naljast kaugel.Aga jänkside kostüümidraama pakub küll kõrvaltvaatajale elamuse. Kuidas need asjaomased küll nendes põnevates tualettides ringi silgata saavad ja omi asju ajavad, jääb piilurile mõistatuseks.

    VastaKustuta
  2. Nalja meil tõesti jagub :)
    Aga küülik on kostüümi suhtes üks tänuväärne loom, sest kampsun istub hästi seljas , ei takista looma liikumist, üldiselt ei poe nad seal ka välja ja mustaks ka ei lähe.Eriti effektne on siis,kui nad tagakäppadel püsti seisavad, seelik edevalt kohevil.Lisaks on koeravillast kampsikud ka mõnusalt karvaseks läinud.

    VastaKustuta
  3. Airi! See kõik on selleks, et sul ikka igav ei oleks ;)..Kui uskuda ilmatarkade juttu, siis vähemalt 5 sellist talve on veel ees. Seega hakka mõtlema soojustatud jootjate peale juba praegu ;). Ehkki mul pole õrna halli aimugi, kas neid jänksidele-lammastele ka saada on. Mõeldes eriti sellele, et plaanid karja suurendada:D.

    VastaKustuta
  4. Icc, sul loomad kuuri all, polegi nii hull ju. Saad ise toasussidega minna :D Aga jah, eks ta ole sellise külmaga paras peavalu kõigile. Õnneks taluvad loomad külma oluliselt paremini kui kuuma. Aga edu sulle!

    VastaKustuta
  5. Pean õnneks tunnistama, et laut on meil veel soe, panime kõik võimalikud luugid ka praod ka kinni, sest muidu läheks asi ikka karmiks...mõtlen vaid suure rõõmuga, et küll on hea, et lambad oma enamus talli selle soojema ajaga vamis tegid :D Sikukese vesi kipub aga hommikuks veidi tesises konditsioonis olema ja siis mängib ta sellega rõõmsalt peapalli, kõigutades seda aia küljes rippuva nööri abiga edasi-tagasi :P
    Aga tubastes tingimustes jäime järjekordselt ilma wc soojast veest.....mis eelmise aasta külmaga oli päris tavaline :D Aga lohutus on ju see, et ega meil talv ei jää ja küll varsti soojemaks ka läheb :D Üks hea asi selle külma juures on aga see, et meie jäätee läheb lahti ja tõenäoliselt juba sel nädalavahetusel...niiet teretulemast külla :D

    VastaKustuta
  6. Kaire, anna teada, kui jäätee lahti..:), me pole kunagi Hiiumaal käinud ja hirmsasti tahaks nö. "Nuustakul" ära käia.Lihtsalt korraks saarele ring peale ja siva mandrile tagasi.Laevaga ei viitsi seda reisi ette võtta.
    Taive, on küülikute jooturid täiesti olemas, aga..ma kardan seda voolikute pesu.Eelmisel suvel küürisin jooturist pudeleid,mega aeg minu jaoks, sellepärast on meil praegu plekkkausid.Hea täita, hea pesta ja ka jää tuleb sulps välja.Aga ma olen ka imeväikse küülikupidamise kogemusega, seega ei julge arvata,mis õige on.Peab kogemusi omandama.Kuskilt :)

    VastaKustuta
  7. http://hiiunadal.saartehaal.ee/index.php?content=artiklid&sub=1&artid=671&sec=0

    Nii et teretulemast külla!

    VastaKustuta