laupäev, 17. juuli 2010

Ühe imehea "kurgihoidise" retsept

Üldsuse survel panen siia kirja minu ühe lemmikutest kurgist tehtud salati retsepti.Autoriõigusi ei oma, küll aga väärib see salat levitamist, proovige ja andeke teada :D
Infoks niipalju, et minul on ta paar aastat katsetuses olnud, seega pole lihtsalt kokaraamatust maha viksitud. Miks see salat hea on?Aga sellepärast, et see sobib minusugusele laisale inimesele, kurke võib koorida(siis säilib kauem ja kui õhukindlalt kaanetada, pidavat isegi kevadeni säilima), aga võib ka kurke mitte koorida.Viimast varjanti olen ise teinud ja külmkapis seisab selline salat kenasti jõuludeni välja.Meenutab natuke tervise salatit, kuid on värskema muljega , ei ole nii äädikane . Mis võib esialgu ära ehmatada, on mugulsibula kogus, kuid käsi südamel võin kinnitada, et sibula maitse või olemus kaob täiesti seal salati sees ära, nii kummaline,kui see ka ei tundu...Ja mis kõige lahedam ,siis sinna salatisse sobivad täiesti suured , ülekasvanud kurgid, millega muud targemat ei oska peale hakata.Edu siis proovimisel


KURGI SALAT


3 kg kurke
3-4 mugulsibulat
1 spl tilliseemet
1 spl mädarõigast
3 spl jämedat soola
3 spl suhkrut
1 spl sinepi
4 sl 30 % äädikat

Kurk siis enda sisetunde järgi kas koorida/mitte koorida,tükeldada nagu värske salati sisse, ehk suupäraseks,  sibul tükeldada (vabalt võib rõngad teha, et pea hulluks minema), segada kõiks see wärk läbi ja jätta seisma 24 H, seista võiks see salat kuskil jahedamas, aga mitte külmikus.
 Ja siis ludinal ilma keetmata purki ninge külmikusse , jõuludeni peaks ta ilusti seisma.

spl-supilusikas
Mädarõigas oli minul värske juurikas, tükeldasin ta peeneks
sinep meie Põltsamaa tuubist

9 kommentaari:

  1. ...salat on nüüd ämbris seisnud 1 tund, lõhn on oivaline. Maitse samuti. Näis kaua säilib:)Mida rohkem sibulat, seda parem. Nii mulle tundub.

    VastaKustuta
  2. Sibul ongi kõige "müstilisem" tegelane seal salatis.Tükelamise ajal vaatasin kahtlustavalt, et mida paganat ja kontrollisin retsepti aga üllatuseks ei saa arugi, et sibulat nii ohtralt sees.Aga maitsed on erinevad, niiet, proovige ikka enne väikse kogusega :DD

    VastaKustuta
  3. Selgus, et see kurgihoidis ei säili eriti hästi. Üks purk on juba nahka pandud :)

    VastaKustuta
  4. Ehmatasid mu keeletuks oma esimese lausega :), jõudsin juba mõelda, et mis käbe protsess see sinu kurgile sisse läks????
    Tore, kui meeldib.

    VastaKustuta
  5. Otsisin internetist kurgi salati retsepte ja see tundus kõige huvitavam... Kusjuures just tegin valmis ja panin vajutuse alla aga raske on end sellest eemal hoida, sest juba praegu maitseb hää. Loodan, et miskit jõuab homme purki ka. Aga ega ta vist tõesti pikalt ei säili :D

    VastaKustuta
  6. Aitäh! Mul juba kurgid kooritud ja just selle retsepti ma siit kasutusse võtan!:) Olen ise varem teinud taolist salatit,aga tunduvalt vürtsikamana.See oli mu omalooming,aga maitseb ka kõigile hästi.Kui tahate kangemat varianti ka proovida,siis lisage veel ohtralt läbi pressi lastud küüslauku.Võib ka tsilliga proovida.Mina kasutasin tilliseemnete asemel rohelist hakitud tilli ja kurke võib vabalt ka köögikombaniga viilutada,jäävad küll õhukesed viilud,aga töö läheb selle eest 1-2-3 :)Eriti heaks teeb minu meelest taolise salati see,et kõik ju säilib värskena,vitamiinid ja puha...tegemise lihtsusest me ei räägigi ;)

    VastaKustuta
  7. Vat kui tore siis :))).Ma arvan, et selle salati sisse võivad ka sinepiseemned sobida.Lihtsus on üks selle salati võlusid, teine asi on prisked ülekasvanud kurgid, mida hapendada ei taha, aga selles salatis on nad igat söödavad.
    Ps. mina kurke vajutise alla ei pane, lihtsalt potil kaan peal ja jahedamas kohas, kuniks purki lähevad.Kui hoida soojas kohas, tekib selline mõnusam hapum maitse juurde :)

    VastaKustuta
  8. Üks tobe küsimus, teen esimest korda elus kurke. Kas see vedelik läheb ka hiljem purki? See paistis nii hägune olevat.

    VastaKustuta
  9. Jah, see vedelik läheb purki :)On küll hägune, aga ilma selleta läheb säilitamine probleemseks :).Külmkappi siis ikka, mitte keldrisse.Osadel on see salat säilinud isegi kevadeni, mina olen viimased purgi aastavahetuse paiku lahti teinud.Jõudu!

    VastaKustuta