teisipäev, 21. veebruar 2012

Vastlapäeva keelud.

Kõigepealt ilusat vastlapäeva kõigile siinsetele lugejatele! Laske ikka nii pikk liug, et püksitagumik läheks viledaks !Minul veel liug tegemata, aga nagu hernesupiga ühele poole saab, nii teen selle ära.
Nüüd keeldudest, ühe hullu ketrajaja jaoks on neid ketruskeeldusid kahtlaselt palju...mardipäev, või oli see kadripäev? ja nagu täna Delfist selgus, ka vastlapäev.Huvitav, mis point sellistel keeldudel oli?Kas neised ketrasid ennast muidu haigeks, et oli vaja määretleda keeluaeg? Täna on üldse kõik naistetööd keelatud, ketramine, kudumine, õmblemine...a nõude pesemine, koristamine jne??Et pidid virinad ja nirused lambad kasvama, linadega tuhka sellega, palju neid tänapäeval kasvatatakse, aga lammastest tahaks ikka midagi paremat kasvatada, kuigi need rootslased vinguvad , mida päev edasi, seda rohkem.Ilmselt lambatited teevad kõhu lagedaks ja ma taban ennast aina suurema ämbriga keldris kartulite järelt naasmas ja viljaports hingatakse hetkega sisse.Täna oli vilja andes tegu, et endal püsti jääda, selja taha vaadates põrnitses mulle vastu maalamba kärsitu sihver...no arusaadav, ma kohmerdasin liiga kaua ja maalamba šansid vähenesid vilja manustamise aja suhtes ....märgatavalt.
Nüüd sellest vimasest õnnetust poegjast.Küsisin veti käest, et nii raske poegimine, et äkki teeks antibiotsi...?Ah, mis, vaata, kui vitaalne see utt sul pragu on (poegimisest 2 tundi möödas), muidugi ta oli.Kahjuks aga hommikul ei olnud utt kaera ära söönud ja talled vingusid  ja värisesid, järelkult jäid kõhud tühjaks.Igatahes tegin omaalgatuslikult süsti ära, enne kui asi käest läheb.Täna on lammas isukam ja ka talled pole enam nii näljased.Vähemalt valge sant ei võtnud lutipudeli piima vastu ja ajas oma lilla keele suust tagurpidi välja.Mismoodi selle vaesekese jalg paraneb, ei oska aimata.Loodan vaid...

Täna võtsime vaheaia ära ja lasin karja kokku, on ruumi rohkem ja näis, mis saab.Noored uted on nii ülbed, et kipuvad tallesid juba õpetama.Orvuke on mitu müksu saanud, kui ei  märka piimapudeli juures "vanakesele" piisavalt austust avaldada.

10 kommentaari:

  1. Tead kevadel oli mul üks noor lammas ka poegimisest nii läbi, ehk teatavad kohad valusad ka, et ei söönud leiba ega võilillelehtegi...Palavikku polnud ja paari päevaga läks normaalseks:) Aga meie esimene emakapõletikupatsient oli hoopis teistmoodi- lõõtsutas maas, palavik 43...jube kiiresti mõjus antibiootikum, kolmandal päeval jooksis lammas mul juba eest ära kui süstlaga tulin:D
    Head vastlapäeva jätku siis, meil on kelgusõidud tehtud ja kuklid söödud!

    VastaKustuta
  2. Hääd vastlapäeva!
    No kuidas mul see naiste tööde asi ää ununes... Hommikust saati ikkes ja rakkes:) Loodan, et viltida ikka võis... sest see patt on mu hingel küll täna:)Vastlakuklid valmis ja ootavad lapsi koju, et söödud saada.

    VastaKustuta
  3. Sullegi Kaja,
    Irw, ma sellepärast siin meelde tuletasingi :P, mingi päev oli veel, mille puhul hea sõber Monika takkajärgi meenutas, et ega sa ei kedranud??...No ikka ketrasin.Aga täna ei jõudnud.Oli muud tegemist.Õnneks.Pügasin siis küülikuid, sest juukselõikus pidi miskit head lubama :), tegin pilti ka enda beezist poisist ja kustutasin kogemata ära kohe :P
    Isegi mina lubasin omale ühe kukli :) Liugu pole ikka veel saanud minna laskma...kui just lauda eest jalgadega libedaga püsti jäämist liuks ei saa nimetada...pagana libe on :)

    VastaKustuta
  4. No iseenesest saab seda liuks pidada küll...aga tänase päeva eesmärk on saada võimalikult pikk liug. Kui püsti jäid, siis see just pikk olla ei saanud...pead uuesti katsetama minema :P

    VastaKustuta
  5. Hehh... siis oli mul täna täiesti õige päev peale lõunasööki põhku pugeda ja oma und tagasi teha :D :P
    Aga jah, eks nende lammaste ravimisega pead ikka oma sisetunde järgi tegema, mitte oodata arsti "tarkasid" soovitusi :P

    VastaKustuta
  6. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  7. Hõissa vastel!
    Muide ühel jalal sileda maa peal liu laskmine olla vanarahva tarkuse järgi täiesti lubatud, seega sõit tehtud.
    Ma liuglesin ka koduteel, spetsiaalselt mäele mõne kondi murdu otsima ei läinud :) Kuklit sõin ka, 2 tk lausa. ise tegin :)
    Ja nüüd oleks isu kedrata või kududa. Keelatud asjad on kõikse magusamad. Loodan, et villa nokkida/noppida tohib :D
    Väike lombak on nunnu :) kõik saab korda küll näed ja varsti vahib koos maalambaga sulle otsa ja nõuab lisa :P
    -Monika

    VastaKustuta
  8. Meelevaldse liulaskmise vastu võitlemiseks libedal teel, eriti tänase ilmaga, näiteks maja juurest laudani jõudmiseks, on heaks abivahendiks jäänaelad (või kuidas iganes neid kummist naeltega varustatud vidinaid maakeeli nimetatakse). Naelad on päris tõhusad ja pidurdus maksimaalne. Maksavad natuke eorosid (17) aga tasuvad end ära, vähemalt jõuab lammasteni ilma spagaati viskamata. Soovitan soojalt :) Head vastlapäeva!

    VastaKustuta
  9. Unustasin muidugi mainida, et need kummist vidinad tuleks siis tõmmata jalanõudele peale, mu lemmik-kummikud on nüüd päris kobedad :)

    VastaKustuta
  10. ...ma olen ikka laisk ja pigem koperdan rõõmsalt edasi:), aga idee on jah hea.

    VastaKustuta