neljapäev, 19. august 2010

Puhka Eestis ja miks mitte Ida-Virumaal.

Mõeldud ja mindud.Eesti on siiski suurem kui Harjumaa ja Lõunaosariigid ning kui hästi järele mõelda, on Ida-Virumaa jäänud teenimatult tutvumata.Plaan oli Narva välja jõuda, kuid aega kulus rohkem, kui arvestasime ja ehk mõni teine kord.Niisiis:
Valaste juga-järsk kallas, vahvad trepid ja platvormid (kuhu minna ei tohtinud) .Vett oli vähe, kevadel ilmselt vägagi võimas vaatepilt

Edasi viis tee Iisaku vaatetornini, kahjuks ei kannata mina kõrgust ja torni sai imetletud altpoolt.

Suurema osa ajast võttis Kohtla kaevandusmuuseumi külastus.Pilet 75 eek ja selle eest 1,5 h kaevanduse tutvustamist, mida oli rohkem kui küll.
Hirm oli algul, et äkki tekib klaustrofoobia seoses maa alla minekuga, kuid ei.Alles jäetud kaevandusosa oli 1,7 km pikkune, ca 10 m sügavusel.Alla viis trepp ja turistidele mõeldud teed olid kõik laudadest.Niiske oli küll, sest vana kaevandus oli kõik vee all ja pumpadega hoitakse see muuseumi osa kuivana.Temperatuur oli 7 kraadi, õnneks anti isegi joped selga.

Saime isegi kunagi maa all kaevureid vedanud rongiga sõita.Pealnäha imetilluke, nagu päkapikkude veoks tehtud, aga mahutas üllatavalt kenasti.Kolin oli  jube ja kiirust samuti parasjagu.

Siis näidati ka põlevkivi tootmise masinaid, puure ja kombaini.


Ja õues kõrgus suur sorteerimisjaam

maja eest uhke vagonett.Mõelda, et seal kaevanduses on kunagi ca 1000 töölist olnud.


Kuremäe kloostris olen samuti tahtnud ammu käia ja nii me tee sinna viiski.Kahjuks kloostris endas ei lubatud pilte teha, tegin siis mõned klõpsud väljast poolt.

Ääretult puhas, suured uhked müürid, laiad kõnniteed, palju lilli ja pirakad heinakuhja taolised puuriidad.Ja muidugi silt sildi otsa, et läbikäik keelatud.Kirik ise oli seest võimas, kenad maalid ja palju lilli.Tegelikult oli kogu kloostri aeda hulgaliselt lilli istutatud.

4 kommentaari:

  1. Oh - käisid tuulutamas. Paganama hea mõte. Kuremäe klooster on imeilus koht. Põhjarannikul on üldse palju vaadata. Jõhvi üllatas mind mõned aastad tagasi täiega. Kena väike linnake. Puhas ja korras. Ole tubli!

    VastaKustuta
  2. Ostsin kloostrist kellukese, nüüd mõtlen, millisele lambale see kaela saab...lõpeb see peitusemäng ometi ära :)
    Tahaks Narvat ka näha ja Kreenholmi linnaosa.:)

    VastaKustuta
  3. Kuremäe on tõesti vahva koht, me ise oleme seal paar korda käinud ja veel toredam oli see tuulutamise mõte. Vahest tõesti peab ja peame isegi plaani kui....need asjad läbi saavad ja need.
    Kirke

    VastaKustuta
  4. Eh, ei lõpe "need" asjad kunagi.:)Tuleb lihtsalt aeg maha võtta ja kasvõi ekspromt minema külla.Muidu võibki jääda plaani pidama..:)

    VastaKustuta