pühapäev, 15. mai 2011

Angoora pojad kasvuhoos.

Nectari üks neljast väikesest.Korjasin nad pildistamise ajaks korvi sisse ja tassisin õue.Nagu korvi murule sain, ootasid nad sekundi ja siis läks lahti kiire evakueerumine.Ilmselt oleks edasine etapp olnud " kaevumine".Jõudsin juba fotosessiooni ajaks kenasti kõhuli visata, kui kargasin uuesti püsti ja hakkasin väikseid murjaneid kokku korjama.
Põgene ,vaba laps :
Siis tõin välja Babe järglased, kaks pallikest:

Need kaks pesakonda on samal ajal sündinud, ometigi on kasvu ja villa vahe silmaga nähtav.Nood kaks on ennast tõelisteks nuumsigudikeks söönud.Ja ülirahulikud on nad ka .See proteiini värk on ikkagi tõsi, sest selle aasta poegade juurdekasvu üle ei ole põhjust nuriseda.
Neist ühel on üks kõrv lontis, mis lontis.Millest see olla võib, et tea, kas ei jõua veel kikki seda kõrva otsa ajada, või on kuidagi muul põhjusel teine lonti vajunud.Eile nägin, kuidas ema ennastunustavalt puhastas poegade kõrvu, nii armas vaatepilt.Ja eile õhtul tabasin ka pojad ema kõhu alla piima söömas, paksud tagakäpad mõnust sirakil ja piima täis kõht "päikese" poole õieli.
Täna sai veel nalja, nimelt olen järgemööda emaseid paaritanud.Peaks hakkama pileteid müüma, sest ma ise vahin nagu lummatud seda vaatemängu.Kui isane on emase juurde puuri pandud, siis millegi pärast kargab emane ilma jalavahetuseta ise isasele selga.Ja kukub vihtlema.Hale on selle isase õnnetut nägu sealt suure emase karvakuhja all vaadata.Mingi aja möödudes vahetatakse kohad ja isasel õnnestub emasele selga hüpata.Aga jällegi tabab teda ebaõnn, sest emane küülik jääb valetpidi alla, ehk tagumiku asemel on hoopis pea.Sellise jahmerdamise peale mõtled, et vale puha.....et sigivad nagu küülikud.Kui siis lõpuks need kaks suurt karvamütsi õiget moodi kokku saavad, on möödas igavik ja isane kukub mõnusa norinaga emase seljast kops maha.
Noore emasega on asi veel drastlisem, sest nad võivadki nagu oravad rattas jääda jooksma.Eelmisel aastal hoidsin emast lausa kinni ja sel moel sündis kaks pesakonda.Ilmselt nüüd vanad küülikupidajad naeravad kõhud kõveras, aga eks me kõik ole algajad olnud ja see raske kogemuste tee tuleb meil kõigil läbi käia.Päikest ja ilusat kevadet!

12 kommentaari:

  1. Jaa :)))). Anonüümne mäletab hästi, kuidas algaja küülikupidajana sellise tralli peale igaksjuhuks sai emase sugu üle kontrollitud :)

    VastaKustuta
  2. keerasin minagi täna isase tagurpidi, no olid munad all küll :DDDD

    VastaKustuta
  3. Hahahaaaa! Kas sa seda pidasidki silmas selle:"kahekesi ei saa ka neid pildistada" all?.
    No see korvis pilt on ikka ülisupernunnu!! Ja äkki nüüd selle lontkõrvaga on sul võimalus hakata aretama "Airi lontkõrvalist angoorat"? ;D.
    Nii kui ilusaks läheb, olen ma sul seal!

    VastaKustuta
  4. Jaja,ma täiesti vägivaldselt vedasin nad välja, enne kui suureks kasvavad.Ei jää see angoora nunnu pehmus kuidagi pildile, nad tegelikult on veel armsamad.Kui just inimese peale ei surtsu.Mul täna üks poegadest tegi väga kurja häält juba.:P
    Ilm pidi hoopis ää keerama.Aga ma ei pane enne neid kõrvamärke siis...:D,

    VastaKustuta
  5. Mis sööki sa annad neile, kas poegadele erinevat kui vanadele? Tellid kuskilt? Viljandis leidub vaid Farmplandi "jahu" või siis osta lemmikoomapoest "toalemmikute" täissöödagraanulid..

    VastaKustuta
  6. He, Marju, tellin ja "toidan" transpordi firmat Scenken:P.Aga lihtsam on öelda, mida ma andnud ei ole...söövad emaga ühte sööki ja hetkel annan Rootsi vasikate graanulit.Kindel on see, et meil pakutavad küüliku söödad ei sobi angoorale.
    Ilmselt on Dianal õigus ja ma hakkana vaikselt hobuse graanulile või müslile üle minema.Alles sain hobused müüdud ja sellest kallist söögist priiks, kui hakka jälle ennast kurssi viima...mis hobusööta müüakse.;P

    VastaKustuta
  7. :)Mul söövad jänksid kah nüüd müslit- vasikate oma Anu aidast, aga Belgia päritolu. Lõhnab hästi, ilmselt maitseb ka, kuna isegi lapsed ei saa oma näppe kotist eemal hoida :P

    VastaKustuta
  8. Anu aidal on transport kallis, ehk 6.90.Võrdluseks, siis Dimelal oli küll sööt ise natuke kallim, kott aga suurem ja nende transport 3.80, ehk lõppkokkuvõttes tuli Dimela kilohind isegi odavam.
    Need arvamused on erinevad, aga kui võtta selle järgi, et hobuse sööt on küüliku seedimisele kõige lähedasem, siis ma pikka pesrioodi ei julge seda vasikat sööta.Ootan Rootsist vastuse ära ja hakkan otsima meil pakutavatest hobuse söötadest sobivamat.
    Aga sinu küülikutele, Marju, ju peaks täiesti küüliku sööt sobima?

    VastaKustuta
  9. Vot ma olen laisk, ei viitsi mitmest kohast tellida, seepärast saavad sama mis talled. Aga panen kõrvataha Dimela:) Jõude seisvatele hobustele ma ei anna midagi.
    Farmplandi küülikutoit on jahu mis jahu, kas sellega polnud eelmine aasta mingi jama, et küülikuid suri hulgi?

    VastaKustuta
  10. Sain nüüd siis firmade nimed,mida maale tuuakse
    Subli
    Spillers
    Havens
    Marstall
    Dimela
    Dodson & Horrell

    Ja transafirma on vist ikka Schenker, mida sa nuumad?

    VastaKustuta
  11. Mitmest kohast tellides läheb kalliks ka.
    Kahjuks on Farmplant mind nende juttude põhjal, mis rahvas räägib, nii ära hirmutanud, et selle firma söötadest jalutan silmad kinni mööda.Ometi oleks odavam ja kodumaine sööt ju hädavalik..:P
    Kesko-agros oli müügil mingi Soome firma vasika starter, 40 kg kott ja poole odavam, kui need anuaidad ja dimelad .A muidugi võis olla tegu ka juhmi müüaga ....:D, neid sinna on jagunud ja ta vusserdas hinnaga.Polnud aega enam kontrollida.

    VastaKustuta
  12. Tänud Taive, Marstall on nt. täesti tundmatu nimi (minu jaoks), teised suutsin neti teel välja raalida.Kummaline, aga osadel firmadel pole isegi sööda koostist väljas, on vaid tutvustus, mille jaoks, hakka kõike otsast pärima.
    Mul nende keeruliste nimede kirjutamisega läheb kogu aeg "võssa", sorry.

    VastaKustuta