pühapäev, 17. juuni 2012

Äksi lõng

Eile käisin Äksi villavabrikus lõngal järel.Kuidagi eriliselt hea meel on, et vahel sujuvad ka mõned asjad nii nagu peab ja tegelikult isegi üle ootuste paremini.Lõnga ääretult lühike töö aeg (11 päeva on ühe ketruse jaoks olematu aeg).Kuni eilseni nägin veel õudusunenägusid, et milline see lõng välja näeb ja kuidas õnnestus, sest lõng koosneb koera, lamba ja angoora villast.Kõik erinevad toonid ja ei ole üldse harv juhus, kui trummelkraasil võib mitme villa kokkusegamisel ootuspärase ilusa lahenduse asemel tekkida hoopis määrdunud värvi villavatt...miks seda ei või olla siis suures vabrikus.Aga lõnga vabrikus ringi vaadates ei leidnud esimese ähmiga enda puntraid üles..kippusin hoopis võõrast hunnikut omaks pidama :) Ja seda toredam oli siis leidmisrõõm.Imeilus helehall lõng ja kui pehme:)Auto muidugi haises terve tee koeravilla järele, aga polnud midagi parata.Kodus proovisin kudumismasinaga kududa ja imet küll, täitsa läbi läheb.Küll mitte ludinal aga mida tahta ühest karvasest lõngast.Luigeks muutus see vill aga peale pesu, kus ka angoora hakkas ennast tundma andma ja sellest lõngast kudumid jäävad mõnusalt tiheda koega , karvased ja pehmed.Üks hea ravilõng ta on, kui arvestda neid lisavillasid ,mis lambavillale juurde läksid..Ühesõnaga, ma olen küll tüki raha võrra vaesem, kuna Äksi kogused , mis töösse võetakse on suured (minul tuli lõngana välja üle 50 kg), aga kui ma võrdlen Kabala kvaliteeti, siis polegi midagi võrrelda.Tuleb pingutada villakogus Äksile vastavaks ja seal teha.Murelikuks tegi aga asjaolu, kui küsisin , kas Äksi ka rootsi peenvillast ketrab.Tuli välja, et jah, aga tuleb segada eesti lambavillaga...siin oleks tark teha omad järeldused.

10 kommentaari:

  1. Kurb küll kui nad puhast peenvilla ei ketra :( Ristandid ehk läheks siis läbi, aga neidki pole nt. meil nii palju..
    Aga 11 päevaga lõngad valmis on küll imeline, Kabalast ootasin ma 4 kuud:P

    VastaKustuta
  2. Jah, see peenvillase jutt tuli kuidagi kogemata, ei osanud kartagi, et ta ei tee, kuna Kabala tegi ju puhta peenvillase lõngaks(kuigi jah, minu peenvillase lõnga kvaliteet oli ikkagi vilets,ainuke boonus, et puhas peenvillane ja pehme).Äksi peremees seletas, et peenvillane vajub lihtsalt kraaside pealt maha, et nad segavad muu villaga.Kedrata Soomes maksab ca 24 eur /kg.Kui veel võtad, et pead ketrama miinimum 20 kg, siis korruta, mis see lõngategu maksab .Aga ristandisest, siis järjest rohkem mõtlen viia oma puhtatõulise karja ristandkarjaks, vill on kapriisne ja väga vähe tuleb teist ka.

    VastaKustuta
  3. Jah, rääkides siin vabrikus peenvillasest lõngast ja selle tegemisest, öeldi mulle enamvähem sama, et kraaside vahel lihtsalt asi ei jookse ja lainetab, ja sellisel juhul jääb lõnga kvaliteet väga nigel. Aga hea meel, et said tagasi ilusa lõnga, sest ega tõesti erinevate värvide ristamisest sa oska kunagi aimata, mis värv välja tuleb... võib olla lausa kaunitar, kuid halvimal juhul mingi peletis värv :P
    Endalgi peaks uue nädala lõpuks valmis saama kohalikus vabrikus tumedamapoolsem hall.. uudishimu on alati suur, kui lõngale järgi lähed, sest tulemus on alati kordumatu :D

    VastaKustuta
  4. I think this yarn is very warm,how much does one kilo of this 3-wool-yarn for mee?

    VastaKustuta
  5. Haaa- ma tean, kellega finulle tuleks ristata ;)

    VastaKustuta
  6. Janka, I am sorry, this yarn is not for sale.:)

    Liina,irw.Ei pea geenius olema, et aimata, keda sa mõtled.Sul on vist üks finulli ja enda lammaste ristand?Ootame ja vaatame, mis sealt välja tuleb :), ei jaksa mina ka kõiki läbi katsetada.Ja kogu lugupidamise juures, tead, vaatasin su blogis seda ebamaiselt pika villaga lamba pügamise pilti ning köh.....tänan ei.Ma olen küll "tubli inimene" aga mitte nii tubli :)

    VastaKustuta
  7. Oh, kas Äksi sai angooraga hakkama? Tundub põnev. Mulle ehk müüd sõbra poolest 1 vihi? Mul puhas uudishimu mis marki lõng sai :)
    -Monika

    VastaKustuta
  8. Airi, what are You doing with that yarn,have you a sweater-factory? I have no home-page, i am not extroverted, sorry. I send fotos from hier later, i had no a baterie. Greetings janka

    VastaKustuta
  9. Don't worry, janka, take your time with the pictures :)
    I don't have a factory, but I have already sold most of the yarn and the rest of it i'm going to use for making things for my family. And I want to experiment with the knitting machine. I'm plannig to make more yarn in future, and I would be happy to sell you then.
    PS. Problably, in August we will ride through Czech Republic, but problably we won't have a time for a long break.

    VastaKustuta