pühapäev, 29. jaanuar 2012

Pärsia kassi karvadest lõng

Nende kassikarvadega on üks kummaline teema, selles mõttes, et keegi pole neid "isukalt" kedranud ja ilmselt tänu sellele liigub igasuguseid legende.Oli see ka minule esimene kord, sellises mahus kassikarva kedrata.Olen küll korra proovinud enda kassi Peedu villa lõngaks teha, aga see oli pigem katsetus.
Antud kassi omanikule ütlesin kohe, et proovime ja kui midagi ei tule välja, jätame katki.Villakoti sisse vaadates nägi vill välja nagu siidiussi kookonid oleks sinna pandud.Kas nad olid nüüd aja jooksul sellisteks villapallikesteks kergelt viltunud, ei tea, aga pidin nad enne kraasile panekut lahti katkuma.Kraas on mul hästi tihe ,ometi nägin päris kõvasti vaeva, et seda kassi karva üldse enam-.vähem talutavalt lahti kraasida.Aga ikka jäid sellised ülipehmele villale omased tükid ja pallikesed sisse ja sellest johtuvalt ka lõnga kvaliteet ei tule nii, nagu tahaks.Lammast lisasin alles siis, kui kassikarva hakkas kraasil heide moodi välja nägema ja protsentidest rääkides läks sinna ikka üle 50 küll.Ketramine polnud ka mingi lõbu, kuna kassivill ei tahtnud üldse libiseda.Proovisin seda ja teistpidi, aga ega see põhiolemus ketruse kohalt kergemaks ei läinudki.Lõng ise aga on selline erutavalt teistsugune ja ja kindlasti jäävad sellest lõngast kootud käpikud mõnusalt turritavatena , elektrit täis (nagu ärritunud kassilgi) ja vägagi omapärastena.Mis minu silma järgi võiks selle kassi lõnga suuremaks puudusteks olla, ilmselt vildistub ta suhteliselt kiiresti .Põnev oli sellegi poolest :)
ja kass ise oli selline numpsik,
kodanikunimega Leopold Diask
Üks mõte tekis veel seoses sellise käbedalt viltuva pehme villaga, et targem oleks sellist villa hoiustada papist karbi sees, kilekoti pidev liigutamine võib ka selle õhk-õrna villa ennetähtaegselt vilti ajada.

7 kommentaari:

  1. Nonii sul jälle uus toode pakkuda. Väga lahe!

    VastaKustuta
  2. Hehe, Silvia, pigem mitte:) Ma vastaksin Tõnissoni legendaarsete sõnadega, et "kui oleks teadnud, oleks kodust ära läinud " :)))See peab väga heade veenmisoskustega inimene olema, kes mind kassi karvade ketramiseks suudab ära rääkida :)

    VastaKustuta
  3. Olgugi, et see tegevus ei näi lihtsate killast, on täiesti võimalik, et kevadel pügan oma kassi ka ära :)

    VastaKustuta
  4. Hehe, vot seda kassi pügamis ma hästi ette ei kujta, nad on ikka väga iseteadvad persoonid :)Ma ei tea, kuidas pärslaste seljast see vill kätte saada (kammimise teel ilmselt), aga pügamine, iccc.Pikad kindad tasuks vist enesekaitseks kätte vedada.Aga villa suhtes, ei saa üldistada, iga isend annab erinevat villa ja lõng jääb kindlasti lahe, kui natuke nt. kindaid kanda :), sest juba lõngas tõsusid need "okkad" sõjakalt püsti :))

    VastaKustuta
  5. Hmm, mina tahaks ikka proovida kassikarva ketramist...kui kellelgi on pakkuda karva.

    VastaKustuta
  6. ..ära taha Julika :)Aga jällegi, ei või üldistada, mõnel nurrumootoril on vb. siidjas karv ja libiseb kenasti.Minul kedratav oli täiesti mitte libe, nagu takku tõmbaks.

    VastaKustuta
  7. Täitsa kassilik: kõnnib omapead ja ei mingit kerget ketramist,kui niiväga tahad, eks siis näe vaeva :) Aga tulemus on igatahes ilus!

    VastaKustuta