esmaspäev, 9. jaanuar 2012

Angoora lõng kinnastele

Kummaline, aga mulle on mitu inimest rääkinud ja helistanud, kuidas neil vene ajal olid angoora lõngast kudumid ja midagi mõnusamat pole neil olnud.Kipun nõustuma, ainult, et huvitav, milline see vene angoora oli?Minu teada, peeti vist vene valget villaküülikut...põnev oleks neid kahte villa võrrelda, kahjuks see vist ei õnnestu.Aga olgu, koeravillale vahele siis angoora lõng, suurem pügamine tuleb alles jaanuari keskel, praegu on villaga nirusti.
Ja villaga seoses, meil tehakse kraavi äärte puhastust ja need toomingad lausa haisevad, nii vänge on see aroom , kui mööda jooksin.Mardilaadal aga andsid ühed kenad naabrid meile toomingaoksi, et need pidid koisid peletama.Ei tea,äkki aitavadki, minulgi võttis hinge kinni nendest maha saetud puudest möödumisel.

5 kommentaari:

  1. 1955 aasta üleliidulisel põllumajandusnäitusel villaküüliku ehk angoora küüliku hulgas olid paremad:
    Kolhoosi "Krasnaja Zvezda" (Voroneži obl.) emasküülik nr.67, eluskaal 4,1 kg ja aastane villatoodang 500 gr. Viljakus aastas 3 pesakonnaga 25 poega.
    Isane tšempion pärines Tatari ANSV-st, eluskaal 5,5 ja villatöödang aastas 798 gr.
    Niipalju leidsin, et ikka angoorad nad olid, kust pärinesid, pole teada. Riiklik tõulava oli Kirovi oblastis.
    V.P. Nikitin "Eriloomakasvatus" 1953. Tore raamat :)
    Nojah, mina mäletan oma lapsepõlvest ka angoorast mütsi ja kindaid, minu vanemal tütrel olid titeaes samuti angoorased käpikud.
    Hiljuti istusin pooltunnikese vanaprouadega kohvilauas ja seal tuli juttu saksa-aegsest angooralõngast valmistatud imepeenetest ja pehmetest sallidest:)
    Muide, ka kuulsaid orenburgi/pensa pitsrätikuid olevat kootud angoora kitse ja angoora küüliku segu lõngadest.
    Kuidas neid jänkusid tänapäeval jagatakse? Inglise angoora ja prantsuse? Saksa ka? Keda sina kasvatad, olen juba ammu tahtnud küsida?
    Super kiud! Ah, kui mõnus kedrata!

    VastaKustuta
  2. Kaalu ja villatoodangu järgi näivad angooraadena, aga villa tahaks näha, mis ilmselt suhteliselt võimatu.Muide, villatoodang ei ole ainult see kõrgem klass, selle sisse arvestatakse ka muu , odavam vill :P (ehk ratsa rikkaks :))
    ..on veel olemas satiinangoora, kellel on tugeva läikega ilus vill.

    VastaKustuta
  3. Meil kingiti lastele sokid, olid vist lausa "Suva" omad. Seal etiketil kirjas, et angooravillaga..Tea, kust nad seda sisse toovad:D
    Head pehmed ja soojad on küll, aga ilmselt mitte nii kui sellest sinu päris I klassi villast:)

    VastaKustuta
  4. Eks nad Hiinast toovad, Hiina on vist üks suuremaid angoora villa tootjaid, jäi kuskilt silma.
    Aga veel kord, lõngaks kõlbabki vaid 1 sort, kõik muu läheb vildiks.Iseasi, kui palju seda lisatud on.Vabriku kedrus ei tee samuti lõngale muud head, kui tekib hästi ühtlane lõng.Hea võrdlus on nt. koeravillast lõnga puhul, pane kõrvuti vabriku ja voki lõng, nagu öö ja päev.Eks angooraga juhtub ilmselt sama.Annab küll seda soojust edasi, aga see luksuslik olemus jääb saavutama.Kuigi, Rootsi pidi vist nüüd ka 100 % angoorat ketrama, kuulujutu tasemel, aga seda lõnga tahaks oma silmaga näha.
    Harutasin oma angoora vestil varuka augud uuesti lahti ja koon natuke ringi, taevas, kui seda pildi peal saaks edasi anda, mida see vest praegu juba teeb...elab lausa, karvad lainetavad ja ei taha käest ära panna :))See vill ei ole ainult pehme, sellel on oma energeetika sees.:)

    VastaKustuta