kolmapäev, 4. jaanuar 2012

Collie lõng

 565 grammi
Tegu on collie villast lõngaga, vill ise oli ühtlaselt hall, nendele vihtidele, mis on valgete träpsudega, lisasin natuke samojeedi villa juurde, teeb osad lõngad nn.lõbusamaks.Colli villaga on minul selline armastan /vihkan suhe, selles mõttes,  et see tõug on üks minu lemmikutest, kuna meie esimene koer oli ülitark collie.Kahjuks olen suhteliselt vähe seda villa kedranud ja esimene lõngategu läks mul pehmet öeldes aiataha (see esimese vasika sündroon nagunii).Aga tundub nii, et see on nagu voki mitte töötamisega, ehk alati on vokk süüdi, kui kedratud ei saa ja mitte ketraja :P, tegelik elu kipub aga vastupidi olema.Minu nägemus on aga colli villast selline, et kuigi see vill tundub aluskarvana ja pehme, siis pigem kaldub ta sinna pooltoonis pealiskarva osakonda.Ehk ta pole liha ega kala.Ja heas mõttes, sest olgem ausad, koerad ei ole ju aretatatud villatootmiseks ja villa kasvab neil seljas muudest kriteeriumitest lähtuvalt.Lõngaks aga on collie vill igati sobilik, on kerge, soe, pika kiuga, mis annab lootust, et lõng ei aja lõputult karvu ja naha vastas peaks ta ka suhteliselt meeldiv olema.Ketramise kohalt siis hea ka kedrata.Halle lõngasid on jube raske pildile püüda, andsin endast parima :)

9 kommentaari:

  1. Oh, sul on koerakarva ketrusvabrik lahti läinud :)
    Collie karv on minu lemmik ka, sorteerides saab igasugust karva ja värvitoone kui palju.
    Hea kedrata ka.

    VastaKustuta
  2. On jah, ma katsun ennast "vabaks" kedrata, jaanuar on küülikute pügaamise kuu :).

    VastaKustuta
  3. Maurus kandjana julgeb lisada, et collie lõng on võrreldes nt. landseeri või samojeediga ikka nagu öö ja päev, ta ikka tunduvalt karedam ja ajab karva ka rohkem.

    VastaKustuta
  4. Seda ma räägin,et colli on küll käega katsudes nagu pehme alusvillaline, aga ta pigem kaldub sinna pealisvilla poole(umbes nagu gotlandi lammas, ei ole alusvill ja ei ole pealisvill, vahepealne).:)
    Maurus, sulle sai see landseeri villast lõng tegelikult tehtud titevillast, ehk tõeline pehmik.Täiskavanud lansu aga on midagi colliele sarnast.Kohati.Kuna ma ise koeri ei näe, ei tea ka seda, kas seal tekib vahelduseks pehme talvekarv, siis ühest vastust ei oska anda, aga ma arvan, et landseeril on nii karmimat kui pehmemat villa ,seeega päris pehmikuks landseeri ei julge nimetada.Samojeed on aga "aastaringi" pehme, küll on ka seal pealiskarva sees,mis ometi eitee lõnga karmiks ja selle tõu karv on üks parimaist, lõngast lähtudes :)
    Mis puutud kudumi karva ajamisse, siis minu teooria on see, et siis on olnud liiga lühike villakiud.Vähemalt minu 100 % keeshondi villast müts ei aja ÜLDSE karvu.Ka angoorast sokid ei aja karva, kui kiu pikkus on ok.

    VastaKustuta
  5. Airi, kas Su koeralõngad on 100% koera siis, kui nii juurde kirjutatud? Ja kui pole mingit % märget, siis lambavillaga (peen-) segatud? Paaris kohas silma jäänud Su kirjeldustes, et "ei segunenud hästi". Huvi pärast küsin, et kuidas lühem kiud üldse puhtana koos püsib?
    Tuttav käis mu juures oma "hunti" kraasimas, et sokkide jaoks lõnga teha, aga ma sügavalt kahtlen, et sokkides see puhtalt üle paari ndl. peab....
    Aga Su lõngad on muidugi tase omaette- ilusad ja kui palju!!

    VastaKustuta
  6. :), Liina, just täpselt, see 100 % koeravillalõng on vaid siis, kui ma olen nii kirjutanud (sama kehtib ka angoora puhul), teised lõngad on X protsent lisatud peen- või maalamba villa.Puhast koervillalõnga teen ma üldse tegelikult vähe ja väga kindla otstarbega, ka valin väga koeravilla, mis selleks kõlbab (et koos püsiks ja ka edaspidi kudumis ei vildistuks).Minu väikse kogemuse põhjal on nt. praegu katsetuses olnud keeshondi vill vaid sellisele katsele vastu pidanud, ehk müts on mul selle tõu puhtast villast, olen seda kandnud ca 3 aastat, ta on mul korra isegi koos jopega pesumasinas käinud ja müts on nagu uus, karvane, vormis ja pole ka väiksemaks vanunud.Selliseid omadusi aga teiste villadega ma pole saanud .
    Mis puutub hunidlaadsesse villa (see on nüüd väga vägivaldselt üldistatud), siis puhtana seda tüüpi villa ma kindlasti ei mõtleksi teha ja kui aus olla, siis on küsitav ka lambavillale tema segamine, sest kahjuks annavad hundilaadsed just sellist piiripealse pikkusega villakiudu.Kui veab, on üle piiri, ehk pikem ja sellega on siis lootust ka lõnga sisse pidama jäämisega, aga üldjuhul on tegu nn. lühikese okkaga, mis nui neljaks lõnga seest välja kebib :).Mulle on sattunud aga väga põnev hundikoera vill, mis struktuurilt oli selline "haakuv " ja kiu pikkus ka pikem ning lõng tuli vägagi põnev.Seega, kõik on kinni kutsa eripäradest, tõug annab ette eelduse lõnga omaduse suhtes aga iga isend on eriline.:)
    Segunemise all mõtlesin pigem seda, kuidas koeravill sulandub lambavillaga, mõni on juba esimese kraasimisega värvilt ühtne ja ei saa arugi, et kahte tüüpi villa oleks koos kraasitud, teine jääbki lõpuni aimatavaks, et kaks villa on koos.
    No nüüd jäin targutama, sorry.

    VastaKustuta
  7. Collie karvale on omane nn. isepuhastusvõime. Kas sama omadus ka mitte landseeril ei ole? Kas ehk siit ei või tulla see nn. karedus, mis siis, et käega katsudes on karv pehme ja siidine? Siidisuse annab pealiskarv, aga lõng ju sellest karedamast isepuhastuvast aluskarvast....Lihtsalt mõttevälgatus endise collieomanikuna :).

    VastaKustuta
  8. Ma ei tea Tave, minu jassu, ehk lõuna-venelase kohta kirjutatakse ka et isepuhastuv, aga...icc, ma katsun teha sellest "isepuhastuvast" koerast sellist head pilti.Must nagu mudamölakas .:P
    Karedus tuleb ikkagi villa kiu jämedusest ja muudest omadustest...ma mõtli.Aga ega ma ka mingi ekspert pole:), kui keegi targem, andke tuld.

    VastaKustuta
  9. Ei ole midagi targutamine- seltsimees vokiteadlase juttu oleme nõus kuulama tunde ja tunde ;)
    No tegelikult ka ju- nii hea, kui on kusagilt kellegi kogemusi lugeda- ära kasutada.

    Tegin sellest hundist ühe proovi- hunt siis selline "ülekeskmise" kiud ilmselt ja 1/3 wensleydalet sisse. Lõng sai tugev, aga vastupidavuse- karvaajamise kohta loomulikult ei saa midagi veel öelda.
    Siiani mul tähelepanek wensley segudega on see, et kuna ta on pikk ja libe kiud, siis kipub kraasvillast esimesena välja jooksma st. peab hästi jälgima, et ühtlaselt teine kiud ka jookseks kõrval.

    Sinu segude puhul olekski kõige huvitavam teada just seda erinevate kiudude vahekorda. Ilmselt siiski igal pool lambavill alla 50% ma pakun?

    VastaKustuta