pühapäev, 3. oktoober 2010

Angoora lõngaks

Kuidas saab  angooraküülik lõngaks? Angoora vill ja lõng on puhas looduslik toode, mis ei ole kokku puutunud keemilise või mehaanilise töötlemisega.Juba küüliku seljast pügamisel on õige pidamise korral vill täiesti puhas ja lõhnatu.Pügatakse kas masinaga või kääridega.Minu on ostetud spetsiaalsed juuksuri käärid, mis ei lase karval pügamise ajal eest ära libiseda.Pügatud vill sorteeritakse.
Angoora küülikute lõng on  eriti tuntud oma pehmuse ja soojuse aga  ka  puhtuse ja tugevuse poolest.Kedratud ühekordeset angoora lõnga ei ole sugugi nii kerge katki tõmmata.Angoora küüliku villa  peenuse  ristlõige on vähemalt 2-4 korda väiksem kui lambavillal, see on palju paremini soojust isoleeriv  ning suudab vastu võtta kaks korda rohkem  nii palju niiskust , kui lambavill. Küüliku soojusest saab aru juba pügamisprotsessi käigus.Kuna mina pügan küülikut süles, siis vaikselt tunnen, kuidas küülik hakkas süles kuumemaks minema ja üle poole tunni enam süles hoida ma ei taha, sest hingamine muutub lõõtsutamiseks ja ka minul endal on kuum. Neile, kellel pidevalt jalad külmetavad, soovitaks võtta üks vahva angoora omale õhtul voodisse :DD

Arvatakse, et angoora vill leevendab liigesevalu ja aitab  reumaatilisete haiguste puhul.

Ainult hoolikalt valitud kvaliteetset villa kasutatakse lõnga tootmiseks.
1. Aretus:
Meie küülikud on toodud Rootsi farmist, kus pööratakse suurt tähelepanu just kvailteetset villa tootvate küülikute aretusele. 
2. Pügamine:Angoora küülikud pügatakse esimest korda 8-10 nädala vanuselt. Siis pügatakse küülik iga 90 päeva järel, st. 4 korda aastas . Küüliku villa juurdekasv peab olema siis ,olenemata ajast, kasvanud vähemalt 7 cm. Alles  8 kuu vanuselt on jänese vill struktuurilt ja kvaliteedilt kõlbulik  lõnga tootmiseks. Noorte küülikute villa kasutatakse viltimiseks.Vill kasvab neile muuseas selga täiesti silmnähtavalt, ehk täna ihupaljaks pügatud õnnetu on homme juba märksa rõõmsam ja heleroosa nahk on kattunud valge udemega.
3. Vill sorteeritakse. Kõik ebapuhas vill visatakse minema.

Vill on sorteeritud klassidesse vastavalt pikkusele ja struktuurile.Väärtuslik esimese klassi vill,  mis kasvab jänese seljas ja külgedel,  ladustatakse eraldi ja kasutatakse hiljem ketramisel.Villa, mis on  jänese kaelal , kõhul ja alaseljal  üle saba, pikkus 3 cm, kutsutakse teise klassi villaks ja kasutatakse viltimisel. Alla 3 sm pikkust villa nimetatakse  3. klassi villaks ja ei kasutata toodete valmistamisel.
5. Suur kunst on saada puhast angoora villa ketramisel heasse tasakaalu, kuna villal puudub elastsus.

 7.Lõnga või valmiskudumite  pesemisest. Alati peske käsitsi 30 ° C kuumas vees. Ärge kunagi kasutage regulaarselt pesuvahendit, vaid villa šampooni või kerget värvitut šampooni, nagu beebi šampooni.Vajutada õrnalt , kuid mitte hõõruda . Loputada põhjalikult, lisada  veidi äädikat või siidri äädikat . Kerge värvitu šampoon  neutraliseerib ka  staatilise elekteri, mis võib tekkida, kui angorakudum on  kulunud .Mitte kasutada tsentrifuugi. Vältige lõnga / toote temperatuuri šokki.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar