teisipäev, 14. august 2012

Transiit


Ma ei teagi, kust alustada.Kõiki muljeid ühte postitusse ei pane, sest mis liig, see liig.Panen siis Pariiisi ja losside muljed veel eraldi postitusse, muidu on nagu puder ja kapsad.
Kuna reisi eesmärk oli Pariis ja Prantsumaa, siis tahes tahtmata teed valikuid.Sõitsime ka üleeelmisel aastal Poola lõunatippu Zakaponesse välja, niiet Poola polnud päris üllatus.Varssavi tehti viimase suure sõjapidamisega pea 80 % ulatuses maatasa, seega mingit vana arhidektuuri pole sealt mõtet otsida, selleks peaks tegema põikeKrakovisse, mis muide on kunagi Poola pealinn olnud.Tuttav "soe" tunne tekkis siis,kui nägime eelmise reisi viimast trassi äärset ööbimishotelli nimega "Euroopa", kus olid peale meie viimast käiku tehtud natuke parendusi ja rõdudele klaasist seinad ette ehitatud.Muigasime mõlemad, sest sealses hotellis said magada vaid surnud või kurdid, sest kogu see trassi müra tuli kõik tuppa ja ei katkenud ka kella 6 hommikulgi.Proovi magada.Lisaks olid seal froteest voodilinad.Aga kogemus vajalik, sest igat järgnevat hotelli, kus oleme ööbinud, oleme võrrelnud selle hotelliga ja nii ei tundugi teised ööbimikohad enam hullud :).
Aga Poolast endast , siis tean meie inimeste suhtumist, et ah, see Poola, sõidavad puuvankritega ja neil pole internettigi :P.Arvamus, millega ma mitte nõus pole.Mulle väga meeldib poolakate elustiil, kus usinalt haritakse põldu, tavaline on näha kena maja juures lehmakonti söömas.Ja see maja ei paikne mitte meie mõistes külas, vaid pigem lehm elab alevi keskel :) Lisaks lehmale mahuvad aeda veel silorullid ja põllutehnika.Lihtne ja naturaalne elu.Lisaks on poolakas hull aedade fann, neid piirdeaedu on metallist, kullatud ja ilma, kivist laotud ja ka moodulitest tehtud.Palju torkas silma ka erinevaid elupuude ja okaspõõsaste vorme.Ja lilli.Ilus.
Üks tüüpiline poolaka moodulaed.Neid on erinevate ornamentidega ja erinevat värvi.

 Majad on tõesti korras.
 Sellised uhked aiad ja kui te silma teritate, siis palun, ka lehm on kenasti olemas :)
 Reklaam on igas võimalikus kohas ja tundub , et ei ole suutnud need välimaised suured ketid neil nii palju kanda seal kinnitanud, mis on ju positiivne.

Surnuaiad on neil kuidagi teistmoodi, suuri puid nagu pole ja nii koosneb surnuaed lilledest ja suurtest hauaplaatidest ja kujudest.Ilus ja korrektne. Pildile küll ühtegi surnuaeda ei saanud, all pildil on hauaplaatide müügiplats.
 Kuna Poolas on katolik usk, siis võib tee ääres näha nn. monumente, igati vahvad ja omamoodi.
 Kullatud aed.
 Ja veel üks aed
  Sellised vahvad pühakud tee ääres
 Üks maamaja ka


Poolast edasi jäid silma päikesepaneelide "põllud", osati oli neid ka katustel, aga väga palju ka maa peale paigutatud.
 Pilt küll vilets, aga tegu päevalillede põlluga.Võimas vaatepilt, kui põld on suuri lilli täis.Palju kasvatati ka maisi, nägin väikseid kuhjakesi, mis olid kilega umbelt kaetud, ehk minisiloaugud.

Mida lõunapoole, seda rohkem hakkas silma ka viinamarja istandusi.Ikka mäe külje peal, tea, kuidas nad seda saaki koristavad...
Ja nii kasvab Tšehhis taim, nimega humal.Ikka õlletööstusele mõeldes.Pikk soolikas oli ta küll, toetuspostid olid ca 3 m kõrgused, kui mitte pikemad.Peal võrk, kust rippusid nöörid alla.
 Prantusmaal torkas silma ka põldude kastmine, vaatepilt, mida Eestis pole ammu näinud.Ju sii toetused suuremad ja kannatab kasta.
Ja see vaade on Tšehhi hotelli rõdult, lummavad mäed ja terve piirkond on hotelle täis, küll pigem suusatajatele mõeldud.Üldse on Poolas üüratu hulk hotelle (zajazd), ei ole mõtet broneerida, ei saa ühte , saad teise.
 Hommik Tšehhi hotelli ees
Hotell Poolas

 Prantsusmaa piir

Lambaid oli vähe näha, need mis silma ette jäid, olid väikesed karjad või nagu siin, kaks elukat alevis. 
Mis veel silma jäi, siis sellist hullu teeservade niitmist nagu meil, küll mujal polnud.Saksamaal kasvas noor võsa kiirtee vahel.Ja liiklusmärgid olid ka inimestele mõeldud, ehk palju oli valgusega vilkuvaid märke, küll kurvi suunajaid, küll ülekäigurada osutavad.

3 kommentaari:

  1. No nii, siit tuleb päris järjejutt kohe:D Vahvad elamused...Tuleb meelde 8 aastatagune aeg, kui sõitsin ka bussiga läbi (Läti-Leedu-)Poola, elu meenutas meiemaa 80-ndaid (?). Natuke nostalgiline...Saksamaal ja Hollandis oli palju jälle hobuseid-ponisid meie mõistes alevis pisikestes koplites.
    Liiklusmärgid-viidad on seal tõesti palju loogilisemad kui siin,isegi ilma mingi GPS-tasai sõidetud täiesti võõrastesse paikadesse:)

    VastaKustuta
  2. Elamused on ülivahvad, ehk see tekitab veel kellegile reisisoovi Prantumaale, see maa oma kultuuri ja arhidektuuriga võtab lihtalt hingetuks.Siia blogisse kirja panemine on mulle endale hea meenutus ja võtab nähtu kokku, loodetavasti ka teistel huvitav lugeda.
    Muide, loomapidaja pilguga vaadates, siis nägin päris palju täieti puhtaks söödud kopleid(veised, hobused) ja siis tindsin, et meil on loomadel hea elada :), niipalju maad ikkagi leidub, et loomad ei pea väiksel maatükil kevadest hilisügiseni mullani rohtu ära sööma :P.Ja tundsin, et ajan õiget asja :), on teatud väärtused, mis kehtivad ka mujal :)

    VastaKustuta
  3. Väga tore on lugeda reisikirjeldusi- ootan Prantsusmaa oma :-)

    VastaKustuta