laupäev, 31. märts 2012

Lambad paljaks

Ma ei tea, aga maal toimetades ei tule jututeemadest puudust ja nii ma muudki arhiveerin enda tegemisi siin.Eelmine nädal oli töiselt raske , pikad sõidud võtavad omamoodi energiat, teades, et mul on pügada hetkel vaid üks küülik, siis mõtlesin, et nädalavahetusel võiks seanahka vedada :).Kudumiskursus jäi ka ära ja...Aga kuna loll pea on kere nuhtluseks, siis tärkas hommikul mõte, et mis oleks, kui pügaks lambad õige ära.Vill tokerdab kohati seljas ja selline tunne, et ega ta enam pikkust ei kasva.Mõeldud tehtud, saigi käia ring ümber lauda ja kuna ilm oli suhteliselt tuuline, siis kõige vaiksemaks kohaks osutus lauda uste vahel olev ala.Hea lambaid võtta ja ka tagasi vistata.Alljärgnev on hea näide, et nii ei pügata.Sest kõik endast lugu pidavad pügajad pügavad nii, et lammas pannakse istuma ja "käänatakse kael kahekorra".Miks mina nii ei tee, on põhjus lihtne, mul lihtsalt selg ei kannata allapoole küürutades pügada.Eelnevatest aastates veel selgelt meeles pügamisjärgselt ca nädal aega nina maale hästi ligidal käimist ja autosse istumine ja sealt välja ronimise ajaks võiks pileteid müüa.Nii ei jäänudki muud üle, kui leida endale sobilik viis ja selleks osutus laua peal pügamine.Miinuseks lamba lauale tõstmine ja üldiselt on hea, kui pügajal on ka assistent.Ühesõnaga, kui keegi veel seljahaige lambapidaja on, siis julgen sellist varjanti soovitada :)

Pildil meie jäärapoiss, kes on kaaluliselt ca 100 (kui mitte rohkem), hea asja juures see, et ega ta liigutada ei jaksa ja lebab nagu selili pandud kilpkonn.Seon kinni alumise poole jalad ja alusatan pügamist kõhust, mille villa minema viskan.Koos kõhuga teen puhtaks ka sabaaluse.
Edasi pügan tagajala ja esijala puhtaks ja hakkan liikuma sirgete tõmmetega tagant ettepoole

Siis pea üle laua serva rippu ja ka kael saab puhtaks



Nüüd selgrooni vill maha


Ja üks külg ongi puhas

Laua all on kast, kuhu vill sisse kukub

Kaela pügamiseks tuleb pead tõsta ja väänata natuke
Päris "inimese" nägu tuleb juba pähe
Ja siis teise poole jala ja loom keeratakse ringi
Jälle jalad puhtaks
Ilm oli null kraadiga ja nina oli mõnusalt punane ja tilkus nagu mahlakask...aga see ei seganud :)

Natuke veel...
Ja saabki pika lükkega külje puhtaks

Nüüd saab ennast mõnuga näkitseda.Ja hea kerge on olla :)
Nii said kogu meie lambakari täna paljaks.Villa hunnik oleks võinud olla poole suurem, aga ilmselt mõjutab tallede kasvatamine ka villa kasvu,ühesõnaga ,saak oli niru.Pesema veel ei hakanud, aga teen seda lähiajal, kui ilma lörtsita ilma lubab.
Ja õhtuks jäi magusroaks küülik...mida oli peale lambakarja lust pügada.

13 kommentaari:

  1. Tubli oled!
    Ma olen ka laua peal püganud- väga mugav.
    Meil veel 6 lammast pügada. Teised on juba kasukast lahti.

    VastaKustuta
  2. Väga hea reportaaz :)
    Lugesin ja imetlesin su lugu Eesti naises täna :) enda nupuke oli ka sees :P Sina palju, mina natuke kuulsam :)

    Jõudu ja ära üle pinguta :)
    -Monika

    VastaKustuta
  3. Meil nagu näha, tänane päev samal lainel käinud:)aga 13tk jäi veel...
    PS.lugesin viimast lauset,nii et "magusroaks sai küülik":))

    VastaKustuta
  4. Monika, kas sa vaatasid ajakirja? Ma just täna mõtlesin, et huvitav, millal ilmub aga sa nagu alati, oskad esimesena igal pool kohal olla :))Ja kuulsam, icc, anna abi :).Ma saan nüüd vähemalt neid ilusaid loomade fotosid kasutada :))
    Ah või teie teised juba pügate lambaid, ma mõtlesin, et mina see varajane linnuke, aga nagu nähe, on veel tragimaid, jaksu teilegi pügamiseks.
    Minu villasaak oli 300 liitrit...mõelge ise, kui palju see villa teeb :)

    VastaKustuta
  5. Oi,küll sina oled tubli, ei ole ma ise kunagi lambapügamist katsetanud ja jätsin selle pikalt oma mehe teha, aga nüüd me oleme juba paar aastat just mehe nõrga selja tõttu oma pügamise kiirematele meestele üle andnud - päevake ja 200 tükki supsti valmis :D Küll on hea ja lihtne...ja mõnus... Aga sulle jõudu villapesul ;) Mulgi veel pea pool sügisest villa pesemata, no ei jõua ja kui see laiskus ka kallale tuleb, siis on eriti väike jõudlus...

    VastaKustuta
  6. Tehtud nagu maksti. Tublid! Me siin võtame kah hoogu ... aga veel tegudeni ei ole jõudnud:)

    VastaKustuta
  7. Et siis tehtud ikka nagu naksti :)))

    VastaKustuta
  8. Kaire, tead, ma olen elus piisavalt küll ühe, küll teise teenusepakkuja taga pidanud ootama(värkimine, heinategu jne) ja kui vähegi võimalik, enda jaks üle käib, siis kasutan mõnuga juhust ja teen ise.Pealegi ,kuna kasvatan villaloomi, siis pügamine on minu jaoks asi nr. 1. Samas, 200 lammast ma ise ei pügaks vaid lööks ilmselt mõnuga aia otsas istudes vilet :))ja vaataks, kuidas proffid pügavad.:)
    Naljakas on see, et tõusvaks trendiks on mul kontoris pügamisel käivad lemmikust küülikud :))
    Ja ka seda peab tunnistama, et peenvillakat on lihtsalt nii sigahea pügada :)), masinat puhastan harva ja lõikab nagu sulavõid.Pügamismasin on ka hea muidugi :)

    VastaKustuta
  9. Ise nii paksult riides ja siis pügab lambad paljaks... Proovi nüüd ise paar päeva kombineega mööda õue ringi lipata :D

    Diana

    VastaKustuta
  10. Lambad veel õues ei käi, icc ja kui kombinee stiili aluseks võtta, siis ei jätnud ma isegi alukaid neile jalga, irw.
    Küll aga on neil oluliselt kergem siis, kui välja sööma juba aeg on minna, sest selleks ajaks on väike vill seljas ja kihulastel raskem kiusata.Ka päike ei põleta nii halastamatult :))
    Aga ilm on hukas...sain maalamba villa ja panin eile likku...pole enne nii olnud, et villakausil on paks lumi peal :PP Ülim agarus on tõesti ogarus :))

    VastaKustuta
  11. Noo, sellist ponksi poissi on vist päris hea pügada:), nahk kenasti trimmis.
    Pügaks ise ka hea meelega omi, aga nad käivad vabalt sees-väljas, nii et veel ei julge.

    VastaKustuta
  12. Ma ei ole eelnevatel aastatel nii "tragi" ja varajane olnud, praegu hoian hinge kinni, kuna ilmajaam lubas -12 ööseks.Olgu, et nad laudas sees, aga ikkagi.Muidu karda aga kevadel, et millal see õige aeg ööpäevaks välja jätta, et öösel ei külmetaks.
    Peenvillast on üldse ääretult meeldiv ja mugav pügada, nooremaid vähe viletsam, suurtel on kuidagi need kõhu ja jalaalused ilma karvata.Kuidas sinu lammastel Liina, kõhualused on sama pika villaga, nagu küljedki?:)Samas see libe vill ei tohiks rasvane olla ja masinat ei pea ka pärast igat lammast pesema, on nii, eks?:)

    VastaKustuta
  13. Kõhu all wensleydel jah pikk vill, uttedel on udara tagaosa ka villane. Masina kohta ei oska kommenteerida- olen ju vaid ühe jäära püganud. Ja seda raudadega, sest jätsin paar cm villa selga, hilja sügisel ju pügasin.
    Aga mõlgutangi, et peaks wensley uted ära pügama, sest nemad on veel eraldi, kus temp. stabiilselt 0 kuni 2 plussi. Paari ndl.-ga peaks juba nemad harjuma ja ka väljas soojem olema. Teistpidi jälle tahtsin proovida neid enne pügamist pesta, aga seda enne kuu lõppu ja soojemat aega kindlasti ei saa.

    VastaKustuta