reede, 12. august 2011

Heinategu

...ei saa kuidagi pidama .Kuna ma kevadel viisin paar koormat heina võsa alla, siis mehed hakkasid mind juba suvel survestama, et kas ma müün üleliigse heina enne sügist maha, vean iseseisvalt kevadel välja või söön koos küülikutega talvel ise heina, ühesõnaga, olgu midagi ette võetud.Eks ta omast kohast ole õige, aga tulihingelise loomapidajana on mul kiiks sees, et alati on seda heina vähe ja ÄKKI ikkagi tuleb kevadel puudus, kuigi terve mõistus ütleb, et üsna suure tõenosusega ei ole küülik võimeline 3 tonni heina ühe talve jooksul ära sööma.Nii läksi pakiheina kuulutus mõnda kohta üles ja tulemuseks on nüüd pooltühi küün, priskem rahakott ja ostja oleks veel 300 pakile ja 13 tonnile heinale.Viimast soovi ma ei püüagi aidata, sest see pole enam võimalik, küll aga niitsime eile maha pikaks kasvanud ädala, ehk õnnestub siis ädalaheina teha.Kuna mul on lammaste põhikarja vanus kukkunud jälle sinna 0,6 eluu kanti ja talvel on laudas enamik noored lambasihvrid, siis neile oleks vägagi mokkamööda just peenest lehtededest koosnev hein.Ka noori küülikuid on laudas palju, sobiks see neilegi.Ilmajaam lubab küll hoovihmasid, aga samas ka 28 kraadist kuuma, mis oleks väga vajalik, et saada see paduroheline niide kuivaks.pakkima me ei hakkagi, vaid mõtlesime lahtise heinna ta sisse vedada.Pole enne eriti ädalast heina teinud, loodetavasti on selle heina toiteväärtusega lood head.Kummaline, aga heinategu on üks vahva tegevuses, ehk ma teeks seda võimalusel kohe aastaringi :D
Eile honmmikul olid viimase pesakonna pojad esimest korda pesast väljas ja vaarusid üle terve puuri ema taga ajades ringi.Kuna ma tervislikel põhjustel enne pesas poegi lugemas ei käinud, siis nüüd oli hea võimalus ja tulemuseks sain 8 valget küülikut.Kummaline, kuidas mõnel emal üle 4-5 poja ei sünnigi ja mõni teine jälla alle 5 ei võtagi asja ette.Ootan veel kahe ema "tulemusi", kas läheb poegimiseks, või mitte.See peaks kuu lõpupoole selguma.
Meie kassil on ka sügisene saagikorjamise aeg kätte jõudnud ja kole tiheda intervalliga leian ma hommikuti pidusöögi jäänukeid, ehk näritud hiirte päid, sauna põrandalt (meil on nimelt väike aken seal ruumis,mis suvel on lahti ja kassile on tehtud välja ka redel, kust ta siis vabana õue ja toa vahet saab kulgeda).Kass oli jäänud mul nn. kahe silma vahele kogu selle karvaste seltskonna sees ja arvastasin ükpäev, et kassi karv on seljas kergelt pulstunud.Võtsin kraasi ja sain paraja peotäie villa.Kuna vokk oli hetkel tühi, siis lasin kohe ka lõngaks.Kahjuks pole see lõng midagi mainimiväärset, selline kõva ja kange .Koos lambavillaga segatuna võib ta aga päris põnev jääda.Mina proovisin seda puhtana kedrata.

Kass Peedu , selle aasta augustis, enda lemmik kadaka peal poosetamas


Täna käis mul pügamisel üks vahva lontkõrv küülik.Imehme villaga, ime, et see lõpuks pulsti ei lähe.Natuke pelgasin, et äkki on teistmoodi käitumisega, kui minu omad, aga siiski, pügamise tehnika toimib kenasti.Kuna pultsakad olid väga naha ligidalt alusatanud vildistumist, siis oli päris tegu, et käärid sisse läheks.Paljaks me ta saime , kuid küüliku hing oli siiski lõpuks täis, sest minu peale hakati urisema ja prooviti ka naksata.No tõesti, eks sa proovi taluda selliseid nõudmisi, nagu " oled nüüd paigal ja püsid selili ilusti" .Aga selle kohta on üks hea lause " Eesmärk pühitseb abinõu".

3 kommentaari:

  1. Oh, meie majas oli ka just kassipügamine. valge pärslane käis lausa juuksuris. Arst ja narkoos olid vajalikud, ise poleks toime tulnud (ta on selline väga iseteadlik ja natuk kuri, kui asi ihu näppimist puudutab). Järgmisel päeval oli loom-meenutades roosat sfinksi- nagu ära vahetatud, vagane ja väga viisakas. Naersime, et koos karvadega läks ka ülbus ja direktori-hoiak, aga vara rõõmustasime, sest ülejärgmisel päeval oli meie loom jälle tagasi. Aga paljana on ta hirmus naljakas :-))

    VastaKustuta
  2. Hehe, kassid on ikka omaette teema tõesti, ka meie omal saab kannatus väga ruttu otsa, selle ajaga jõuaks ehk mõne triibu selja pealt pügatud.Meie kass on siiski niikaugeleviidud, et laseb ennast kraani alla vajadusel pesata, aga pügamist ilmselt ta välja ei kannataks.Õnneks pole vaja ka :D
    Miks teil pügamist läks vaja, kas kasukas läks käest ära?:)

    VastaKustuta
  3. Kasukas jah, oli viltunud kohati väga naha lähedalt. Just kaenla alt ja mujalt pahadest kohtadest, ka kohati küljelt. Arst arvas, et kevadine karv isegi ei ole kõik välja kammitud saadud sest tõesti, pärast minutist kammimist saab illikukust paras kiskja. Eks me koos tõdesime, et kui kõik loomaperemehed oleks eeskujulikud, siis poleks arstil ju tööd ega leiba (ta püüdis natuke lohutada, sest eks ma natuke piinlikkust ka tundsin)

    VastaKustuta