teisipäev, 22. november 2011

Talve ootuses

Igavad on need ilma piltideta postitused, aga, pika vedruga nagu ma olen, siis ei ole saanud mahti tegeleda sellise maise asjaga, nagu info kogumisega fotoaparaatidest.Võhikuna umbropsu ka ei julge osta.Oh.tühisest asjast selline peavalu, eksole.Varjant oleks mitte postitada, aga siis potsatavd minu meilboksi urisevad kirjad, et ...mitte midagi pole lugeda ....ja eriti läks hinge ühe inimese ütlus, et kui ta enne luges esimesena hommikukohvi kõrvale Delfit, siis nüüd minu blogi.Taevas, mis saab veel armsam olla, kui keegi viitsib seda heietamist siin lugeda.:)
Meil ei ole talve lõhna veel õues tunda, sain isegi krabinal maja ja lauda aknad pestud, sügis oli nii soe ja kärbsed ei mõelnudki magama jääda vaid sit...sid usinalt akenedele hilissügiseni välja.Jube, vaikselt tekkis endale juba aknast välja vaadatrs kärbse moodi nägemine, kus pilti näed täpikestena. Vanasti ostsin akende pesuvahendi, aga aknad jäid ikka mõnest kohast triibulised.Nüüd pesen autoakna pesuvedelikuga ja kärab küll.Odavam ka.Suvel ajasin kogemata garaazis kanistrid segamini ja lahmasin aknale vahaga šampooni...loll pea on kerele nuhtluseks ja see paganama aken jäigi nagu suitsuklaas.Peale kolmandat korda pesu jätsin rahule, et lootusetu üritus.Õnneks läks see aken nüüd, sügisel siiski kahe pesuga läbipaistvaks.Ma  vahel kohe oskan.:)
Ilmad selliseks vastikult niiskeks juba muutunud ja see toob soovi ennast millegi mõnusaga hellitada.Sokkide kudumiseni ma jõudnud pole,  avastasin riiulist hoopis piparmündi tee, küll see tegi seest mõnusalt soojaks.Kuna ma olen jube magusa sööja, siis tegin nädalavahetusel jälle küpsetorti, kuhu läks vaheldumisi alla hapukoor, keskele kohupiim ja peale vahukoor, šokolaadi asemele aga sulatasin Pralinee kommi...mm, kui hea tuli.Ja kuum tee ka juurde.
Täna pügasin neli küülikut, kaks valget ja kaks beezi.Nendel beezidel on kummaline see vill, naha ligi on valge, siis hallikas ja siis beez, nagu kapsaussid triibulised.Olen vaikselt õppinud ka nägu pügama ja nüüd näevad peale pügamist päris kenakesed välja.Õmblesin endale ka pügamise põlle, sellise libeda, muidu meenutasin peale pügamist lumeinimest.
Väiksed mustad tolvanid(viimase pesakonna mustad angoora pojad) on mul eriliselt julged, hüppavad nagu lendoaravad riiuli pealt alla.Hakkasin eile vaatama, et kui vanad nad mul siis õige on ja kirjas oli, et 13. september.Ehmatasin päris ära, sest kasvult väiksed ja lühikese villaga, no ei saa kuidagi olla 2 kuused...kontrollisin uuesti üle ja siis selgus, et see oli ikka paaritskuupäev.Ma jõudsin juba mõelda, et ma nüüd nii valesti olen teinud.
Jassu on leidnud kuskilt koera odööri, ehk mõnusa raipe ja ennast ära lõhnastanud.Kust ta neid küll leiab, ei tea, aga pessu see koer igatahes läks.Föönitasin ta  kuivaks aga õue ei julgenud järgmisel päeval pikalt jätta.
Muidu aga ootan , et külmaks läheks ja lund hakkaks sadama.Paneks suusad alla ja läheks lumisesse metsa suusatama...või ketrama :)

24 kommentaari:

  1. Issand kui hea on lugeda, et ma pole ainuke "hull" kes lund ootab....

    VastaKustuta
  2. Lapsed ootavad juba juunikuust saadik lund:D Aga vähemalt päkapikud käivad..muidu ei saaks aru kas on september või november. Vihma sajab ja lambad söövad karjamaal:P

    VastaKustuta
  3. Kisub jälle inglise talveks :S EI TAHAAAAAA.....

    VastaKustuta
  4. Väga vilets suusailm on tõesti.Kadedusega loen,et teil lambad jalutavad karjamaal, mina ei ole peale pügamist enam julgenud neid välja lasta, igavene tegu ka uuest laudast välja saamisega, kuigi võiksid jalutamas käia, maaast leiaks ju miskit hammustamisväärset küll.Oleks pidanud sügisel natuke varem pügama, siis saaksid kauem õues olla.

    VastaKustuta
  5. Inglased ütlevad, et Inglismaal oleks väga hea elada, kui katus oleks üle saare :).
    Aga mis puutub kaamerasse, siis millist ja milleks sul vaja on? Alusta sellest, kas tahad peeglit või kompakti (seebikarpi). Kas eelistad kindlat kaubamärki? Jõulud tulemas, ehk tulevad ka sooduspakkumised. Pole praegu ise sellise pilguga kaubandusvõrgus ringi vaadand. Aga võin teha. Suuremad allahindlused võivad tulla (aga ei pruugi) peale jõule. Siis aga võib mudelite valik jälle väiksem olla. Müüakse seda, mis järelejäänud on. Ja seoses jamadega seal Jaapani, Tai ja Hiina piirkonnas ei pruugi need uued tarned enam nii kiired ja selliste hindadega olla. Mis on see summa, mida oled nõus välja käima? Fotoportaalidest võib saada vahel väga hea hinnaga ja garantiiga fotokaid. Valdavalt küll peegelkaameraid ;).

    VastaKustuta
  6. Ma kardan, et peegelkaamera jääb mulle hetkel kalliks.Ei otsi kindlat kaubamärki, hind võiks jääda 200 eur kanti, garantii peaks olema.Milleks vaja?Et saaks toas lõngasid pildistada ja vahel õues küülikuid.Ei muuks, mingeis kiireid liikumisi ma tabada ei kavatse :)Kui sul jääb miskit silma, oleks kena, tahaks lähiajal midagi ära osta, ei saa ilma.Tea, kas sellise raha eest on üldse midagi enam-vähem ok osta?

    VastaKustuta
  7. Ilmselt kas homme või laupäeval loksun linna vahel ringi veidi. Viskan siis pilgu peale, mida ja mis hinnaga on.

    VastaKustuta
  8. Sa pügasid ju päris ammu juba, vahepeal laudas olnud ja nüüd ikka niipalju villa uuesti seljas, et vabalt võivad õues olla. Külm neil kindlasti ei hakka.
    Meil on kitsed ka koos lammastega ööpäevaringselt väljas, kõigil kenad puhevil kasukad seljas. Mu meelest on lambavillad ka kiiremini kasvanud väljasolemise tõttu. Karjamaad samuti kõik alles haljendavad:) Söövad vaheldumisi nii rohtu kui ka heina.

    VastaKustuta
  9. Sul on tegelikult õigus, ma võin siin ju ohkida ja kadetseda, aga see väljas pidamine on praegu pigem minu peas kinni...:P, ehk ma olen jube rahulik, kui kõik elukad turvaliselt laudas kinni :)))Võiks ju valge aja väljas pidada, aga tööpäevad on praegu pikad ja kes neid pimedas sisse ajab.:)Pealegi, need jaluatama läinud jäärad tegid "hellaks".

    VastaKustuta
  10. Seda muidugi. Parem ikka toimetada nii, kuidas endal mugavam ja kindlam. Kui aga kari juba nii suur, et vajab lauta (mida veel pole:)), kuhu traktoriga heinapallid sisse vedada saaks, siis on küll lihtsam loomad õues hoida. Vähemalt niikaua kuni ilusat sügist ja pehmet talve peab.

    VastaKustuta
  11. Ma usun, et loomadel endil on ka õues tegelikult tervislikum, kui tolmuses laudas.Minu omad aga tegid sellist põrgulärmi peale pügamist seal õues, et ma lihtsalt ei suuda neid enam õue tagasi lüüa.Pealegi on mul kuri kahtus,et nad ei kipu seda rohtu enam sööma.
    Jäär tervitas mind täna hommikul küüliklas, näide, kuidas järjekindlus viib sihile, eile õhtul jäi ta minust peaga ühte seinalauda taguma.Hommikuks andis laud järele.Rähn Woodi :)Vii siis selline elajas veel õue tagasi :))

    VastaKustuta
  12. Ma just vaatasin ekstra- need villalambad ja gotlandisegused on juba 4-5cm villa peale kasvatanud kahe kuuga..Lihalambad on samas paraja pekipolstriga. Esimene eelistus on neil tõesti maas leiduv roheline, siis silo ja ööseks panen natuke heina ette. Praegu on hirmus tuul väljas, nemad valisid sellise karjamaaserva, kus mets tuulevarjuks ja paistab, et ei ole häda miskit. Kitsed ainult ei taha välja, istuvad varjualuses.
    Tegelikult mulle täitsa sobib selline Kesk-Euroopa talv- tööd vähem, heina läheb vähem(kulutavad vähem energiat), vesi ei külmu..Meil õnneks pole lammastel ka kuhugi küla peale eksida.
    Ei tea kaua seda hõlpu on...liiga meeles eelmine talv, kui lumepärast nädala kaupa kodust välja ei pääsenud, torud ja hüdrofor jäätusid...brrr.

    VastaKustuta
  13. Minu omadel küll 5 cm villa seljas pole...:PP:)
    Aga ,nagu ma ennist mainisin, kõik on mõtlemises kinni.:))Täna on väga vastik ilma ka meie pool, vihm ja tugev tuul.Ja üldse, nagu mu küljeluu tabavalt märkis, kui ma saaks siis elaks meil kõik loomad toas :))))Soojas ja turvaliselt kogu aeg silma all :))

    VastaKustuta
  14. Airi, mul olid ka esimesed lambad lemmiloomad :) Käisime ja ostsime Joeliga iga päev lammastele poest leiba, ikka värsket. Lisatoitmist vajavad tallekesed elasid koerapuuris magamistoas, et oleks hea voodist karata nii kui mää teevad ja toita. Ja arvasin, et esimesed lambad surevad loomulikku vanadussurma, matan maha ja teen hauakünka ka. Aga ühel hetkel, kui neid sai muudkui palju-palju, siis muutusid nad lemmikloomadest koduloomadeks. Ja minu mõtlemine ratsionaalseks- kui ikka utt korralikult tallesid ei too või toita ei saa, siis läheb lihaks-nahaks. Kui ma ikka tunnen, et suren sellesse heinapallide lahtivõtmisesse ja heina ettevedamisse käsitsi iga jumala päev, siis tuleb midagi muud välja mõelda. Praegu elavad lambad õues heinapallide vahel, söövad niipalju kui magu mahutab, väike vihm või külm neid ei kõiguta. Saavad tera ka kosutuseks juurde, head mineraalid ees. Ja minu käed pole enam kandadeni välja veninud raskest toimetamisest. Aga see, et lambad kõik ikka personaalsed on, nägu- ning nime-, villa, ja iseloomupidi tuttavad on nad kõik, ligi 90 hinge, see on jäänud. Käin ja silitan ja sügan ja musutan ka ikka endiselt:)Jääratalled on ka armsad, jooksevad vastu- anna kaera:)Vaatan heldimusega neid, samas hindan ka , kuidas on kasvanud vill ja kints, et kas varsti saab maiselt karjamaalt maha võtta. See ongi tervemõistuslik taluelu :))) Armastus, hool ja kaine meel käsikäes!

    VastaKustuta
  15. Väga tabav kirjeldus,Julika! Niimoodi ta läheb jah..Ainult, et veel kahe vahel, kas sellest "omatarbest" siirduda "pool-suurfarmiks" või mitte...

    VastaKustuta
  16. Ilma ratsionaalsuseta ei ole võimaik lammast pidida, ta ei ole karjana lemmikloom(jätame need paari lamba pidajad siit välja, eks), ehk kui see lammas elabki sul vaid kahjumiga ja suhtumine on sedapidi, et nad nagunii midagi sisse ei too, siis on koht mõtlemiseks, et kas sa pole võimeline nn. oma toodangut maha müüma või on sinu tegevus vales suunas liikunud.Doteerida millegi muu arvelt aastaid seda loomapidamist, ka nii võib aga siis tuleks ehk valida mõni muu loom.Või, kui seda mammonat üle ajab, võib ka nii muidugi :))Loodetavasti ma ei šokeeri siin oma jutuga.Ehk toota oleme me praktiliselt kõik võimelised, küll aga mitte oma toodangut realiseerimia.Nii vähemalt Äripäev märkis :))
    Ja minu sündroom ei ole tegelikult see nn. lemmiklooma oma(usun Julika, et vaatamata sellele, et sul on palju lambaid, on nad sulle ikkagi kõik kallid), vaid mul on veel "võimalik" arvata, et lambal on peale pügamist väljas külm (icc), kui mul neid 50 oleks, siis neil ilmselt poleks külm :)).Tegelikult räägime ka sellest, et minu kari koosneb 99 % peenvillastest, kes vettivad ikka kasuka juureni vihma käes läbi, sinul Julika on parem karjavalik, ehk ülekaalus ägedama kasukaga loomad, kes omavad loomulikku kaitset meie kliimas.Ehk veel üks asi, mis on tegelikult tõstnud minu silmis meie maalamba väärtust.

    VastaKustuta
  17. Hei Airi, ma väljendasin ennast natuke valesti... mitte et ma oleks arvanud, et sinul on lambad lemmikloomad, mitte karjaloomad:) Ma mõtlesin selle lausega, et minul endal olidki esimesed lambad lemmikloomad, kõikide teiste elukate kõrval (kitsed, kanad, koerad-kassid)! Päris tõsiselt kohe:) Nüüd on isegi kassid-koerad saanud koduloomadeks, kõigil oma funktsioon talupidamise toimimises ja majandamises.
    Lamba villast rääkides, siis üsna palju on ka mul eestimaiseid lambaid (mitte rootsi peenvilla ristandeid ei pea silmas) ühekihilise, ainult pealisvillaga lambaid, nood on saanud ka täitsa ilusasti erinevates ilmastikutingimustes hakkama. Ja rootsi peenvillastest, siis vähemalt üks täisvereline- ja tõuline utt muutub mul siin küll järjest arhailisemaks- kenasse pruuni tuleb rohkelt tugevamat ja pikemat halli karva sisse, nii et kohati meenutab juba ahvenamaa lammast. Lisaks suured sarvedki peas:)
    Aga varju alla peavad saama minna muidugi igasuguse villaga lambad, nii suvel kui ka talvel.
    Aitäh, Marju! Neid valikuid on vahel tõepoolest teha päris keeruline.

    VastaKustuta
  18. Vabandust, ühekihilise, ainult alusvillaga mõtlesin ikka, mitte pealisvillaga.

    VastaKustuta
  19. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  20. Julika, ma ei arvanud, et sa arvasid ...))Me oleme ühed parajad lambahoolikud.
    Marju, ilmsasjata kustutasid kommentaari.:)

    VastaKustuta
  21. Ah, mõtlesin, et mis ma ikka kobisen, minul need lambad kõige vähemat aega..
    Käin isegi enne magamaminekut viimase asjana laudas- selleks ei pea õuegi minema,laut on mugavalt eluhoonega ühenduses- vaatamas kas numpsikud kõik on soojas ja rahul:D

    VastaKustuta
  22. See ei ole kobisemine :), kiidame aga taevani we?
    Ega sa rootslase tõustandardi kirjeldust pole kuskil näinud?Sa pidid proovima tõlkida, aga sul titt väike, ilmselt pole selleks aegagi:)?

    VastaKustuta
  23. Vt. siin viimane lk aretuseesmärkidest
    http://www.sjv.se/download/18.35974d0d12179bec28580002445/Finull.pdf
    Et pm. aretus peaks viima sinna, et neid "karvavigu" ei oleks.

    VastaKustuta
  24. Ma vaatan hiljem, pügan hetkel küülikuid ja kääksutan vokki.:)

    VastaKustuta