teisipäev, 4. jaanuar 2011

Kõrdmaokirjaline

Just selline lahe nimi on sellel mustril, tõsi, mõeldud pigem kinnastele aga segane, nagu ma olen, kudusin hoopis mütsi.Mustrit jagas üks eriline energiapomm ja muidu ka kullatükk, nimega Niina :)Ole sa tänatud!
Aga nüüd mütsist, üks pagana mugav muster on, sest kude jääb väga soe, nagu topelt lõngaga oleks kootud.Samas ei kisu kuskilt ja kui ära harjud, siis läheb kudumine üsna libedalt.Kuigi jah, nats ikkagi rohkem aega ja lõnga läheb, kui labast lõhkudes, aga tulemus on seda kulu väärt.Mina olin veel nii kaval, et haarasin neid silmuseid, mida ei koota, kahekaupa korraga vardale.Hall lõng on landseeri villast, valge maalammas/angoora ja miskine valge koer.Ise pärast mõtlesin, et äkki läks liiaks...ses mõttes, et muster annab palju mahtu ja on  soesoe, aga sinna otsa veel koeravill...aa, kui kui juba siis juba.
Panen siia ka õpetuse, legendi järgi on see muster pärit Võrumaalt ja kui sellises koes käpikuid ikka veimevakast ei leidunud, siis mehele ka ei saadud.Või midagi sinnapoole :))No ja kes on juba mehele saanud, siis laste kinnaste jaoks oleks sellise koega kudumine lausa ideaalne.Mina näiteks narmaid ei suudaks nii hulgaliselt kududa...

Kootakse siis kahte värvi lõngaga.
  1. Tumeda lõngaga vasakutpidi
  2. Hele lõng :2 parempidi, kaks kudumata vardale(suunaga paremalt vasakule, lõnga varda taga)
  3. rida nagu 2 rida
  4. rida nagu 2 rida
  5. rida tumeda lõngaga vasakutpidi
  6. heleda lõngaga, kaks kudumata vardale, kaks perempidi
  7. rida nagu 6 rida
  8. nagu 6 rida
  9. rida tumeda lõngaga vasakutpidi
Kudumata silmade kohale tulevad järgmiel mustrikorral kootud silmad asemele.Pildil oleval mütsil on hele ja tume lõng vahetuses.Ja üles luua paaris arv silmasid.


7 kommentaari:

  1. Põnev müts! Mingi aeg peab selle mustri kindlasti ära katsetama.

    VastaKustuta
  2. No näed, saidki hakkama, tubli nagu sa oled! Nüüd veel käpikud ka juurde ja ongi "assamblee" valmis! Müts on vahva,näe, mina vehkisin käpikuid ja mütsi peale ei tulnudki. Niina

    VastaKustuta
  3. Ma peaks jah käpikuteni ka kuidagi jõudma, hetkel on kirju lõnga tegemise isu peal :)
    See muster tahab puhtaid värve, ma totu müüsin kõik vabrikulõngad laadal maha, nüüd oleks mõni viht ää kulunud :)
    Niina, müts istub super peas ja on kurjam nii tihe, et sealt ei puhu ka vali tuul läbi :)

    VastaKustuta
  4. Väga lahe muster, otsisingi parasjagu poisi kinnasteks midagi uut, ei tea ainult kas sellega toime tulen. Tähtis just, et tihe ja soe!

    VastaKustuta
  5. Ma ütleks, et isegi liiga soe ja tihe.Narmastega kindadki peaks alla jääma.Kindlasti proovi kududa,see on iseenesest lihtne muster, algul vajab rohkem tähelepanu, pärast ainult kood.Soovitan tõsiselt, ei ole minagi mingi superkuduja, aga näed, hakkama sain.Üldse on see kudumine nagu koolis käimine, ehk 6 klassist 8 üle ei hüppa, aga mis 6 selgeks saanud, see aitab 8 klassini välja jõuda.Neid silmade tõstmise mustreid on igavesi põnevaid veel, aga et nende kudumise oskamiseni jõuda, tuleb alustada lihtsamast...ja kõrdmao muster sobib alusatmiseks ideaalselt.

    VastaKustuta
  6. Pean ka kindlasti proovima selle mustriga kindaid teha.

    VastaKustuta
  7. Maurus soovitab, ilusad tulevad!

    VastaKustuta