reede, 17. detsember 2010

Hell lambavilla teema.

Lugesin just Maalehe villateemalist hala, kus lambapidajad kurdavad, et lambavillaga pole muud teha, kui auku ajada või põletada.Ometi on üsna arusaadav, et see nn. lihalamba vill on juba algselt kare ja niiöelda boonus produkt selle liha eesmärgil kasvatatatava lamba juures.See, et sellest villast ON võimalik lõnga saada, on siililegi arusaadav, ometi ei taheta aru saada, et see lõng on ja jääb karmikoeliseks ja tuleks leppida tema piiratud kasutusalaga.Ehk seast ei saa ratsahobust, ta on aretatud liha tootma, mitte võiduajamistel kihutama.Aga ei lõpe saa hala villa ümber...saaks selle kaheksanda naha veel sealt lamba seljast kätte.Ja meie ajakirjandus muudkui aga kirjutab mõnuga....
Teine teema, lõnga hind.Tuleb teha valikuid, millist villa sinna vabrikusse üldse viia, sest  kui toore on kare ja ebakvaliteetne, siis lõpp produkt ei tule mitte sellevõrra odavam.Miks? Tõuloomad, lambapidamine , veterinaaria, söödad, villapügamine, pesu, transport maksab nii lihalamba kui pehme villalamba puhul üks ja sama raha.Ka villavabriku teenus on ühe hinnaga, lõng, mis aga tootena tuleb totaalselt erinev.Ja hind, mis kareda ja pehme villa eest makstakse on ka erinev.Kareda villa töötlemine on läinud sama kulukaks, kui pehme, siis tuleb endale aru anda, milleks mida tehakse ja kas asjal on mõtet.Nii ongi mõnikord otstarbekas see vill maha põletada.Või teha villatekiks, nagu mina tegin, topelt villalooriga ja magad nagu vanajumala selja taga :)
Ja miks mitte propageerida siis villalamba kasvatamist?Olgu see siis maalammas, rootslane või hoopis keegi muu tõug.Kaks ühes ei toimi paljude asjadega ja vahel on vaja spetsialiseeruda.Kasvõi kodumajapidamistes,mul pole usku pelgalt villalamba kasvatmisesse, suurkarjadena vähemalt, sest Uus-Meremaa lambaga me konkureerida ei jõua, aga oma Eesti elanikonna tarbeks pehmet villa suudaksime ehk kasvatada küll.Raske on see müüdimurdmine, et meie Eestimaine lambavill peabki torkima, et muudmoodi ei saa , või villaga pole midagi peale hakata, asjad,  millega ma nõus olla ei taha.Eks aeg näitab, mis õige on.Hetkel tundub kogu selle liha kasvatamise taustal küll nagu tuuleveskiga võitlemine, see villale orjentatsioon  :)
Vokilõngast ka...asjast kaugel inimesel on raske aru saada, miks see vokilõng nii kallis on.Ilmselt esimene mõte on see, et ju müüakse õhku, emotsioone jne.Kes vähegi kasvõi kedervarrega on proovinud lõnga teha, see omab mingit ettekujutust, KUI raske on kraasimine(ka rullkraasiga), kui kaua AEGA võtab 50 g lõnga valmis saamine ja mitu opertasiooni on vaja teha, et villast lõng saaks.Rääkimata korralikust pehmet toormest, mis samuti ei maksa 8 eek /kg.Ja sedametest, vokid, kraasid, pesurid...kõik on kallis.Ehk käsitööline ei jõua Kreenholmi vabrikuga võidu kedrata...ja näe, viimanegi läks pankroti.Kui aga küsida, mis peaks eelistama vokilõnga kindalõngana, siis plussideks on kerge ja villa säästev käsitlus, mis annab tunda lõnga pehmuses ja mitte torkivuses.Loomulikult tuleks ka lugu pidada sellest "päikesest" ja hingest, mis ketraja sinna sisse keerutab.Sellised mõtted vajasid mul täna väljapääsu....
Lisan ka küljeluu valmistatud rullkraasid, Monika abi oli ka märkimist vääriv.Koi käib vahepeal peal ja mõne asja eest, millega ise hakkama saab, ei raatsi mitte raha välja käia.Kraasid on mulle sobiva tiheda kraasmatiga ja kuullaagrite peal.

8 kommentaari:

  1. See villateema on jah selline...et pidevalt on küsimusi, kas,mis,miks ja kuidas.Ja inimesed, kes ise villaga ei tegele, ei oskagi hinnata selle väärtust. Üleüldse käsitöö väärtust.Et kui pikk protsess see on...enne,kui jõutakse lõpptulemuseni.
    Kas see kraasikangas on piiri tagant muretsetud või on seda kusagil kodumaal kah saada? Kas rullideks on täis puupakud?

    VastaKustuta
  2. Kraasmatt on Saksamaalt ja rullid on jah täisliimpuit.Omahind jäi ca 2000 eek(pärist täpselt ei mäleta,aga sinna tuuri) :)

    VastaKustuta
  3. Ma ei saa aru, mida kõik vinguvad... kui inimesel on tõsine soov osta, siis ta ostab ja kui ei taha, siis olgu ilma.... Ja minul selle lõnga lahtisaamisega pole küll mingit muret olnud, annaks vaid piisavas koguses kätte - pidi olema nii mõnus ja pehme ja ühtlane - võta siis kinni, mul ka nn lihalambad, aga villaga olen suhteliselt rahul.
    Sulle aga jõudu ja jaksu sinna voki taha - ei ole see mitte kerge ja kiire viis lõnga saamiseks, kuid siiski väga tänuväärt töö :D Tubli!!

    VastaKustuta
  4. Nii tore, et lõpuks mõni mees on kätte võtnud ja kraasi valmis teinud! Laatadel muidu muudkui mehed uurivad ja vaatavad vokke ja kraase, aga siiani pole kuulnud, et keegi midagi valmis oleks teinud. See on tõsine abiline, käsikraasidega ei jõuaks midagi, kui just kaheksat tublit talutüdrukut seljataga pole, kes ema abistaksid. Ja ega tänapäeval sellelegi saaks loota! :)
    Villast niipalju, et kurtsin Mardilaadal Iisaka talu perenaisele oma kehvi villapatju, mis viledaks vajuvad. Tema ütles, et villalamba vill ei kõlbagi padja sisse- on libe ja vajub lihtsalt laiali.Lihalamba oma pidada aga väga hästi vormi hoidma. Nii, et koht täitematerjalina on täiesti olemas- tekid, padjad mänguasjad jms. Lisaks on nende vill ka ikka väga erinev, nagu Kaire kirjutas, lihtsalt sellega tuleb tegeleda. Ostsin Jõgeva punast viltimisvilla, mis oli tõeliselt rasvane, kare ja ebameeldiv. Samas Pilvelambad ostavad ka eestimaisete lammaste villa, neil on see alati puhas, pehme ja mõnus. Võib olla lisavad natuke midagi, aga kvaliteet on super.
    Ja lõpuks veel üks südantsoojendav kogemus kliendiga, kes tahtis tudusokkide lõnga. Pakkusin talle nii oma lammaste vabrikus kedratut kui käsitööna tehtud lõnga. Ta ei hakanud vabriku oma isegi katsuma, vaid ütles, et igal juhul tahab käsitööd. Ja tegu oli inimesega, kes kindlasti oskab raha lugeda. See annab endale ka tahtmist edasi punnitada. Jõudu kõigile käsitöölistele!

    VastaKustuta
  5. Väga armas ja tulihibgeline sõnavõtt. Kraapis mulgi miskit selle artikli lugemisel ja kirjutasin postituse ka kuid jah, kustutasin ära et säästa ennast ja teisi :)Kahju muidugu, et Jõgeva pankrotti läks, lõnga tegi ta ilusa.

    VastaKustuta
  6. Palavik on mu maha murdnud :)
    Mind ajas närvi just see ajakirjanike asjatundmatus , tänu sellele pannakse kõik villad ja lamabad ühte patta, mida aga teha ei tohiks.Ei saa kirjutada asjadest, millest sa killuke siit ja killuke sealt oled kuulnud..
    Lihalambaid on samuti mitut tüüpi, valgepealise vill pidi oluliselt pehmem olema, kui tumedapealise.Ja vokilõngana on ka tumedapelise villast lõng hoopis meeldivam.
    Ja padaja sisse peenvilla küll ei pane, minul oli tehtud üks padi gotlandi lamba villast, täiliku vildistumiseni kulus vaid koma päeva.Ja kui hea on magada vikkateki all...super.

    VastaKustuta
  7. vaata viimast kommi sellele artiklile, nu naerma ajab, kui bisnis nõuab hakatakse kas või vaibalammasteks irv, väga mitmekülgne loom, millest iganes jutt käib sobitatakse konteksti :)

    VastaKustuta
  8. Rääkisin mingi aeg Loovlas ühe kena vaibakudujaga ja tema raputas pead, et meie Eesti lammaste villalõng ei pidavat vaibaks üldse sobima.Ma ka täpselt ei tea.

    VastaKustuta