reede, 22. aprill 2011

Need viimased...:)

Täna hommikul lõpetasime "me" siis poegimise maratoni.Nüüd võib vist aamen öelda, sest minu teades ei tohiks enam ühtegi tiinet elukat laudas olla :)Poegis meil ära see viimane pruun utetall, kaksikud pruunid ja...esmapilgul tundus, et ka mõlemad poisid.Ma NIII lootsin tüdrukuid.Aga, see pole enam minu tellida.Rõõm, et kaksikud, mitte rohkem.Ema sipsutab nagu liiga palju jalgadega, loodetavasti saab aru.Tabasin suures segaduses ka ühe vanema pruuni tal juba tissi otsast, silmad kinni maiustamas, ilmselt tõmbas selle esmase pinge maha ja nüüd pole enam nii pakiline tissi alla kedagi lubada.Tõstsin nad eraldi ja pean vaatama, et äkki jäävad eraldi isegi pikemaks ajaks, sest varganägusid on laut täis ja mis võitleja see paari päevane veel on.Kui veel emal ka pea laiali otsas ja kartul ning vili kaine mõistuse viib :))
Talledele tellisin Anu aidast tallede startersööta.Mulle väga meeldib Anu aida suhtumine klientidesse, kus puhtalt usalduse peale saadetakse kaup koju ja hiljem arve järgi...ja teenindus on neil ka kiire(käisin üleeile otsimas ühest Suurest põllumajanduspoest tallede startersööta, kus kogenud vana müüa hakkas mulle tuima järjekindlusega pakkuma lammaste mineraale ja lõpuks siis "mööndusega" piimapulbrit.Ilmselt pole seal kuuldudki tallede jõusöödast.Anna kannatust.) Ohmu, oleks pidanud seda isegi varem tegema.Kuna minuga juhtuvad kõik head mõtted enne nädalavahetust või suisa pühade-eelsesse aega, nii ka seekord, seega pean ootama esmaspäevani.Kuidas ma neid tallesid söötma hakkan, on omaette küsimus.Õigemini suur küsimus logistika valdkonnas, millele mu ühest vastust täna veel pole.
Eile läksin lutikaid söötma, istusin aediku serva peal, neli talle ümber möllamas  ja hajameelsusest sügasin ühe suure lamba pead...siis jäin mõtlema, et mis pagana lammas see siis nüüd on??Jeerum, jäär oli peaga poksinud ühe vaheseina lahti ja liitunud enda haaremiga.Õnneks pole sellest midagi, aga siiski.Keerasime kruvid kinni tagasi ja "sultan" läks oma aedikusse tagasi.
Küülikud kasvavad ka silmnähtavalt.Pesad on keset puuri ja ei ole enam nii varjatud. Eile tabasin kaks tükki juba mööda puuri ringi kooserdamas.Mõlemad pesakonnad on sündinud ühel ja samal päeval, aga kui poegade suurust võrrelda, siis selle pesakonna tited, kus neid vaid kaks oli, näevad välja nagu "kaheraudne kabanossi" üheraudse asemel.Tõsiselt ka.Nad on ennast emapiimast nii täis maukinud, et teevad heal juhul häirimise puhul silmad lahti ja veel paremal juhul sügavad natuke kõrvatagust.
Babe tited:

Ja neljase pesa, ehk Nectari pisikesed on märksa liikuvamad.Eile hilisõhtul, kui käisin lammast vaatamas, siis kukkusid väiksed emme tissi otsast kõhu alt nagu küpseõunad pots ja pots maha.Ja loomulikult selili, mis mulle , kui lamba ja muude loomade harjunud inimesele teeb siiani nalja, kuidas on võimalik selili piima imeda :) Aga seda küülikud teevad :)
Nectari lapsed :

Suured kõrvad ja karvasust pole veel ollagi.

12 kommentaari:

  1. Haa, ma vaatasingi hommikul "telekast", et kasks talle on kuidagi väikesed :) Palju õnne, mammi sai ka vaevast lahti.
    Jänksid on ikka nii nunnud :)

    VastaKustuta
  2. Sinu angooralapsed näevad ikka alguses ka nii tavalised välja :D Ajaks alguses uus meremaa valgega rahulikult segi. Sul nüüd siis rahu mõneks ajaks majas. Aga eks nüüd siis teised küülikuemmed ka poegima hakkavad. Seega päris omadega mäel sa nende poegimistega vist ikkagi ei ole.
    Õnne viimaste tallede puhul.

    VastaKustuta
  3. Aitäh,need viimased pruunid jäärtalled on sigailusate märgistega.Pruun Iludus Üks ja Kaks.Emme laseb nüüd kenasti sööma, lausa tõmbab esijalaga teist magavat talle üles.Viisin peotäie rohelist rohtu, algul kõõritati, et MIS see veel on, aga siis läks pintslisse.
    Jänksid alles hakkavad nunnuks minema.:)

    VastaKustuta
  4. Diana, on tõesti nagu "harilikud küülikud ", kuigi ma polegi neid harilikke küülikuid nii väiksena näha saanud.Aga juba kahe kuusena on selline vill seljas, mis maha tuleb lõigata, niiet siis ei ole ilmselt "pettus" enam võimalik :)
    Ei ole rohkem juurde küülikuid paaritanud, sest õues ma neid talitada ei taha, vaata, mis külmakraadid on olnud ja vanasse lauat lihtsalt rohkem ei mahu.Ja kui aus olla, on mul heinasöötmis transportöööri tunne tänaseks tekkinud...muudkui topin heina kõigile ette :)))Kevadväsimus vist kallal.Nagu meil kõigil ilmselt :)

    VastaKustuta
  5. No peaks seadusega ära keelama nunnupiltide postitamise.... Mul siin üks kohe 4-seks saav tegelane arvas, et tema tahaks ka jänkut endale. Kui perekond arvas, et et jänksi ikka korterisse ei saa, pole panna kuhugi ja 2 kiisut juba on, siis pakuti kohe, et aga "utu" (lambatalle) siis ikka saab.......

    VastaKustuta
  6. Õnne jälle siis perelisa puhul! On ikka ilusad mustrid omale saanud:) Olgu uted või jäärad, peaaasi, et kõik korras! Meil sündis ka täna, pühal reedel, väike must (ristand) utetall:)

    VastaKustuta
  7. Taive, ma toon ära....nii küüliku kui utu ?:))
    Marju, mul pole nii ilusat jäärapoissi veel olnud.Tumepruun, valge võru ümber tagumise jala ja pea peal pikad valged jõhvid, kehakuju selline kompaktne .Väike Elvis :)
    Ja õnne sullegi!
    Ilusaid pühi ka kõigile, kes siin lugemas käivad, anonüümsed ja mitte anonüümsed!

    VastaKustuta
  8. Õnnitlen siis viimaste tallede puhul! Hakkab see raske aga ilus aeg siis otsa saama, kus muudkui valva neid suuri uttesid :-) . Mis su jäära puutub, siis meil on umbes sama asi , aga kitsedega ja iga päev. Kuna kitse aedikud olid algselt lammastele ehitatud, siis nõõd lähen igal hommikul lauta kindla teadmisega, et kuskilt on jälle mõni laud eest ära löödud ja vajab parandamist. Ja sinul vist oli lugu lammaste spaast. Meil oli paar päeva tagasi kitsedel spaa. Keerasid ka veekraani lahti :-) .

    VastaKustuta
  9. Silvia, "rõõm " lugeda, et kellegil veel "hästi läheb" ja veed lastakse jooksma ning aiad ei pea.:))(kahjurõõm, eksole :)))Nagu näha ,pole sinu kitsed ka papist poisid ja oskavad sarnaselt minu lammastele kõike laudas hädavajalikku teha.:))(made my day)
    Meie jäär peksis tegelikult iga päev pealuu tugevdamise eesmärgil (vist?)vastu seina.Ime, et lõpuks midagi järgi ei anna.Ma pean üldse hakkama mõtlema kogu lauda planeeringu peale,eraldi aedikud, vesi kõigile ja ka heina panemine nii, et mul jääksid lambad puhtaks aga et kevadel poleks 1,2 m sõnnikukihti loomadel all.Ma pean vist kodust sõnnikuveo ajaks minema paagema...ei taha mõelda, mis sarvilisi ja lendavaid sõnu selle sõnniku koguse peale sealt tulema hakkab. :)))

    VastaKustuta
  10. No õnne taas:)) Sul siis selleks korraks see trall läbi. Ma siin käin kah veel ühte valvamas ja loodan, et varsti saab tehtud:)

    VastaKustuta
  11. Tead, seda tallede lisasöötmist saaks äkki nii korraldada, et ühte nurka ehitad sellise lippaia ette. Väike auk, kust talled sisse mahuvad. Meil on heinasõim liigutatav ja see on põigiti nurgas, seal taga tallede toit ja neil rahulik süüa :)

    VastaKustuta