laupäev, 17. november 2012

Kasukas maha

Selline pilt oli meil laudas enne lammaste pügamist.Aga tänase päeva lõppresultaat, 24 lammast pügatud ja kulunud aeg 7 tundi.Minu jaoks on see 3-5 minutit lambale , nagu proffid pügavad - puhas ulme :).Kahjuks selgus pügatud noorlambaid vaadates tõsiasi, et meie kari väheneb päris mitme isendi võrra, sest juurdekasv on olematu, ei soovi selliseid endale põhikarja.Loomapidaja argipäev...kuhu aeg kulub :)



5 kommentaari:

  1. Mulle meeldib kõige rohkem see lammas all paremal nurgas. Kohe eriliselt nunnu näoga :). Porks minu poolt. Et kas villakasv ei ole ootuspärane, või ei jäänud tiineks, et patta paned? Lihtsalt võhiklik uudishimu.

    VastaKustuta
  2. irw, Taive, lammas all paremas nurgas on maalammas :)
    Aga ebameeldiv üllatus oli tõesti, kuni nad karjamaal täiskasukas silkasid, ei saanud suurt arugi, nägin küll, et mõni suurem, teine väiksem, metslased ei andnud ennast ju kätte.Eile selgius siis see, et mõni on nii kõhna,et selgroog lausa püsti.Ka vill nii rasune ja nn. haige, et masin ei hakka pealegi.Tagumikud olid neil juba tuues sitased, ilmselt mitte suurest jahukogusest, vaid parasiitidest.Tegin küll ise ussikuuri neile peale, aga ju jäi hiljaks.Sügisel ei käinud osad neist jahuküna ligi ka mitte, pole saanud, ei tea tahtagi.Osadel pole õnneks viga. Ühesõnga , nii kahju, kui pole, siis ei saa sellistest äbarikest korralikku põhikarja utte.Ilmselt on süüdi ka selle aasta niiske, soe sügis, olen teistegi lambakasvatajate käest kuulnud kurtmist, et osa tallesid lihtsalt "vajub" ära, kuni leitakse korjus karjamaalt.

    VastaKustuta
  3. Hmmm,mul oleks ausalt häbi müüa sitaseid (ja kängus) tallesid..:( Võrdlusvõimalus on olemas,tean umbes kui suur mõnekuune heas konditsioonis(isegi ilma viljata kasvanud) tall on...Ja päris hea hinna ju maksid neist?

    VastaKustuta
  4. Oh, jah.Eks iga õppetund on milleki hea...Ma ei hakka siin piltidega, mis sealt kasuka alt koorus, šokeerima.

    VastaKustuta
  5. Tead, need parasiidid võivad tõesti vahel teha selle laastamistöö ikka väga lühikese aja jooksul. Mäletan aastaid tagasi ühte noort utetalle, kes kasvas esimese poole aastaga üüratult kiiresti ja suureks, sügisel aga avastasin vaid kondihunniku... tegin veelkord korraliku parasiiditõrje ja jätsin üle talve kosuma ja näe imet, järgmisel suvel oli ponks plika tagasi :D Üldjuhul olen täheldanud, et sügisel väikseks(lahjaks kuid mitte kasvult pisikeseks) jäänud lambad kasvavad uuel suvel selle tagasi ja tulevikus halba tagasimõju ei ole täheldanud.

    VastaKustuta