pühapäev, 21. august 2011

Mustsõstra mahl

Nende mahladega on nagu on...ma olen vaadanud, et õunamahla tarbitakse meil ühel aastal ohtralt ja siis läheb paar aastat mööda, kus pole teda üldse mõtet sisse teha, sest mitte keegi ei joo(ilmselt magu taastub sellest hullust happest) :).Õunamahla julgeks soovitada segada pirnimahlaga, vahekorras 70 /30, või siis maitse järgi, pirn muudab käreda õuna maitse leebemaks ja ka suhrut pole vaja lisada.Paljas pirnimahl jälle ei ole midagi erilist.
Kuna meil keldris on riiulid moosipurkide all lookas, lapsed on kasvanud moosi east välja, siis mõtlesin, et minust need mustad sõstrad sinna põõsa külge sel aastal jäävad.Esiteks selle pärast, et keegi moosi ei söö, teiseks on suhkru hind kosmiline, kolmandaks oleks teinud küll mustsõstra mahla, aga kuna me puid peame ostma, siis läheb see mahla aurutamine lõpuks kallimaks, kui asi väärt.Aga, hea tuttava soovitusel, korjasin marjad ära ja keetsin mahlaks.Vesi keema (kuni 0,5 l (1 kg marjade kohta), siis marjad sisse ja keeta 20 minutit, nõrutada ja mahl uuesti keema.Siia alles ka suhkur 1 liitri mahla kohta 200-400 grammi.Ja tulemus on igati väärt pudelisse ajamist.Üha kallinevad ajas üks odavam varjant mahla tegemisel.

8 kommentaari:

  1. Maurus teeb kõiki marjamahlu niimoodi ja suhkrut võib isegi veel vähem panna, sest äkki talvel, kui mahla tarbid, on suhkur odavamaks läinud ( naerukoht muidugi) ja võid teda volilt mahla sisse uhada.A meil jälle ploome hulgim ja leidsin, et kõige odavam on nad kompotiks teha, kuigi ma ammu juba neid kompotte pole teinud, kõik ikka sügavkülma. Kompotile läheb suhkrut ikka palju vähem kui moosile.

    VastaKustuta
  2. No näed, mina olen nii vanaks elanud ja alles nüüd avastasin sellise mahla tegemise :P.Tõtt öelda, pole ka mustsõstart enne nii palju olnud ja põhirõhk väikeste lastega on moosidel olnud.
    Kompotte vehkisin ka vanasti purki ajada, aga nüüd nagu ei taha enam.Mina tegin segukompotte, pirn, ploom,õun..paljas pirnikompott oli meil vaieldamatu lemmik.Ja mäletan ka seda, kui 20 aastat tagasi õnnestus saada paar kastitäit persikut(isver, see vist venekeelne nimi?)ja neist moos keeta, see oli lihtsalt ülihea :)Suhkruhind on jah "naerukoht".

    VastaKustuta
  3. Kui sul moose üle on, ma võin ära tuua:) kasvõi ülemöödund aastakäik, meil süüakse nagu kõik ära...Omal põõsad väiksed, ainult natuke toormoosi sai.

    VastaKustuta
  4. Ma võin sulle pistoksa ühest heade suurte marjadega mustsõstrast maha torgata juurduma, tahad?
    Aga moosidega tundub täna nii, arvestades suhkru hinna võidukäiku, et tegu on nagu börsil mängimisega, aktsia on vaid tõusuteel...:)

    VastaKustuta
  5. Veini ei mõistnud siis teha? Või pole joojaid:D
    Kirke

    VastaKustuta
  6. Ha, nii virk ma ka pole, et veini jaoks marju viitsiks korjata.Sumisevad mul seal mulksutaja ääres ja kes siis lamba lauta ehitab??:)))

    VastaKustuta
  7. Jaah, millal sest pistoksast põõsas saab? Aastaga?Võiks proovida küll :)

    VastaKustuta
  8. Ma pean vaatama, äkki on juba praegu mõnel oksal juured all :)

    VastaKustuta